Hopp til innhold

- Avtalen vil gjøre alt verre

Det er delte meninger om avtalen som statsminister Alexis Tsipras har inngått med eurolandene. Han møter motstand både blant egne partifeller og vanlige grekere som ser mørkt på Hellas' fremtid.

GREECE-EU-POLITICS-DEBT

Faren for en grexit er over, hevder Hellas statsminister, men det er likevel ikke alle grekerne som jubler over dagens avtale.

Foto: ARIS MESSINIS / Afp

Etter fem måneder med forhandlinger har Hellas og eurolandene endelig blitt enige om en avtale. Den skal legge grunnlaget for forhandlinger om en mer langsiktig låneavtale og en mulig løsning på gjeldsproblemet til Hellas.

Det er imidlertid tøffe betingelser den greske statsministeren har gått med på og flere grekere NRK snakket med i formiddagstimene gruer seg til å se konsekvensene av det som ligger an til å bli nye runder med kutt og innstramninger.

– Det kommer til å bli mye verre med denne avtalen, sier 61 år gamle Giorgos Nezas.

– Regjeringen kommer til å sløse bort pengene

– Nå får Hellas ytterligere 85 milliarder i lån og de pengene kommer regjeringen til å sløse bort på samme måte som de tidligere regjeringene har gjort.

Giorgos Nezas

Giorgos Nezas ser mørkt på Hellas' fremtid og mener grekerne ville hatt det bedre utenfor EU og eurosonen.

Foto: Jan Espen Kruse7NRK

Nezas er også svært skeptisk til at statsminister Alexis Tsipras har sagt ja til å privatisere statlig aktiva til en verdi på 50 milliarder euro.

– EU krever altfor mye salg. Alt av verdi kommer til å bli borte. Det ville vært mye bedre for Hellas å være utenfor eurosonen og EU, sier 61-åringen.

Må overbevise greske politikere

Før Hellas kan gå videre med forhandlinger må statsminister Tsipras overbevise sine egne regjeringsmedlemmer i Syriza og den greske nasjonalforsamlingen om å støtte avtalen. Det blir nødvendigvis ikke enkelt .

– Vi snakker om et kupp. Det er klart at de har blitt presset inn i en veldig vanskelig avtale av politiske grunner, sier Syrizas talsperson i Storbritannia, Marina Prentoulis om avtalen som Hellas har inngått. Hun er bekymret for tiltakene som skal innføres.

Syriza gikk til valg med løfter om å få slutt på kuttpolitikk og reformer. For litt over en uke siden stemte det greske folket nei til det samme. Likevel har Tsipras gått med på en rekke tøffe sparetiltak, noe som faller i dårlig jord hos mer venstreorienterte partifeller.

– Dette er ikke oss

Allerede før de detaljene i avtalen var kjent, uttalte arbeidsminister Panos Skourletis til den nasjonale TV-stasjonen i Hellas at betingelsene var uakseptable og at de vil føre til at man må holde nye valg.

– Denne avtalen representerer ikke oss. De parlamentarikerne som syntes det er vanskelig å si ja til avtalen, kan ikke klandres, uttalte Skourletis.

Ifølge ham er problemet nå regjeringens flertall i parlamentet, og han tror det kan bli valg innen året er omme. Men først må situasjonen stabiliseres, understreket Skourletis.

Håpefulle

Men mange er også håpefulle til at avtalen blir godkjent og at den vil bringe positive forandringer i Hellas.

Greker

NRK møtte flere håpefulle grekere på gata i Aten i dag. Denne mannen mener at Tsipras ble nødt til å godta kravene fra kreditorene for å hindre katastrofe.

Foto: Jan Espen Kruse/NRK

.– Jeg håper den økonomiske situasjonen blir bedre nå og at det blir slutt på valutakontrollen, slik at man kan få tatt ut mer enn 60 euro i minibankene.

Han stemte nei til nye reformer og kutt ved folkeavstemningen, men har likevel forståelse for at statsminister Alexis Tsipras ga etter for mange av kreditorenes krav.

– Jeg støtter Tsipras. Hadde bankene gått konkurs, ville det vært en katastrofe for Hellas og for befolkningen.

Jan Espen Kruse om den grenske avtalen med Eurolandene.

SISTE NYTT

Siste nytt