Hopp til innhold

– Etnisk konflikt truer demokratiske reformer i Myanmar

Aung San Suu Kyis første reise til Europa på 24 år bringer håp om et fredeligere Myanmar. Samtidig kan en voldelig konflikt mellom to folkegrupper i delstaten Rakhine true det nye demokratiet.

Etnisk konflikt blusser opp i Myanmar

De siste ukene har minst 21 personer mistet livet i flere sammenstøt mellom Rakhine-folket og Rohingya-folket i delstaten Rakhine nordvest i Myanmar.

Foto: NTB Scanpix

Demokratiforkjemper Aung San Suu Kyi tok kort farvel med lojale støttespillere som hadde møtt opp på den internasjonale flyplassen i Rangoon og satte kurs mot Sveits på onsdag.

Den forestående europaturen hennes er et bevis på at den tidligere totalitære staten har tatt flere steg mot en mer demokratisk retning, men etnisk uro i den vestlige delstaten Rakhine kaster mørke skygger over demokratiprosessen.

Landets president Thein Sein advarte i en tale til nasjonen at «uroen truer med å undergrave demokratiske reformer», melder Democratic Voice of Burma.

– Angrepene som er drevet frem av hat og hevn basert på religion og nasjonalitet i Rakhine-staten, kan spre seg til andre deler av landet, sa Thein Sein på søndag.

Unntakstilstand

Sayed Hussein tilhører Rohingya-folket

Sayed Hussein kom til Norge som kvoteflyktning i 1998.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Burmesiske myndigheter erklærte i helgen unntakstilstand i den vestlige delstaten Rakhine etter at minst 21 personer ble drept i ulike sammenstøt mellom Rakhin-folket og Rohingya-folket.

Den voldelige uroen har i ukene siden trappet opp og spredd til andre områder i delstaten. 1600 hus skal også ha blitt påtent og ødelagt under opptøyene.

– Det er veldig tøft

Sayed Hussein er født og oppvokst i Maungdaw i Rakhine-staten.

– Det har vært en systematisk undertrykkelse på Rohingya-folket så lenge jeg kan huske, sier Hussein til NRK.no.

Rohingya-folket ble fratatt sitt statsborgerskap av militærregimet i Burma i 1982 og har verken ikke pass eller rettigheter som vanlige borgere.

– Jeg har nesten ikke sovet eller spist på flere dager. Vi hører hele tiden om grusomme ting som skjer i Rakhine. Det er veldig tøft, sier Hussein som er talsmann for «Rohingya Community in Norway».

– Vi stoler ikke på informasjonen som kommer ut i nasjonale medier. De snur opp ned på fakta. Hvorfor lar de ikke internasjonale medier få tilgang, dersom de ikke har noe å skjule, spør Hussein.

– Uakseptabelt

Kyrre Lind, styreleder i Leger Uten Grenser

Kyrre Lind har jobbet mye med Rohingya-flyktningene i Bangladesh.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Styresleder i Leger Uten Grenser, Kyrre Lind har jobbet mye med Rohingya-folket som er en av verdens mest diskriminerte minoriteter.

– Det som nå skjer i delstaten Rakhine er katastrofalt. Opptøyene gjør det svært utfordrende å opprettholde grunnleggende helsetjenester for dem som bor i området, sier Lind til NRK.no.

– Våre internasjonale hjelpearbeidere er trukket ut på grunn av fare for deres sikkerhet. Vi er sterkt bekymret for hva dette vil bety for det medisinske tilbudet til pasientene. Dette er totalt uakseptabelt, sier Lind.

Han legger til at en slik konflikt «går ut over helsetjenestene til både Rakhine og Rohingya-folket».

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Rohingya-flyktninger nektet inngang til Bangladesh

Bangladeshiske grensevakter avviste mandag åtte båter med over 300 Rohingya-muslimer som flykter fra vold i Myanmar.

Foto: ANDREW BIRAJ / Reuters

Ber Bangladesh om hjelp

FNs visegeneralsekretær Vijay Nambiar ankom Myanmar på onsdag og skal besøke byen Maungdaw i Rakhine-staten der opptøyene startet forrige uke.

– FNs høykommissær for flyktninger (UNCHR) har bedt Bangladesh om å åpne sine grenser for flyktningene grunnet eskaleringen av vold i Rakhine-staten, sier FNs talsmann Martin Nesirky.

Mandag ble åtte båter med Rohingya-flyktninger stanset av bangladeshiske grensevakter og sendt tilbake til Myanmar.

SISTE NYTT

Siste nytt