Hopp til innhold

Ti glemte humanitære kriser

Norske medier dekker ikke humanitære kriser i verden godt nok, mener halvparten av de spurte i en meningsmåling utført for Leger uten grenser.

Nils Mørk
Foto: Su Thet Mon / NRK

Mandag publiserte Leger Uten Grenser en liste med ti store humanitære kriser som organisasjonen mener er helt eller delvis usynlige i norske medier.

– Lista er basert på en undersøkelse av norsk mediers dekning av humanitære kriser, sier Nils Mørk, informasjonssjef i Leger uten grenser til NRK.no.

45 prosent av nordmenn mener slike kriser dekkes på en utilstrekkelig måte, framgår det av målingen som er utført sammen med Norstat.

Liste over ti glemte humanitære kriser

De glemte flyktningene fra Burma

Over 200.000 av Rohingya-folket fra Burma, er flyktninger i Bangladesh, uten papirer, rettigheter og helsehjelp.

De har flyktet fra forfølgelse i hjemlandet Myanmar, men får ingen beskyttelse i Bangladesh.

Mange av flyktningene er underernærte, har liten eller ingen tilgang på rent vann, og har ingen tilgang til helsetjenester.

Rohingya-folket i Burma

Rohingya-folket er de laveste på rangstigen i Bangladesh.

Foto: Leger uten grenser

350 000 på flukt i den Sentralafrikanske republikk

En million mennesker er rammet av konflikt og vold i Den sentralafrikanske republikk, 190.000 mennesker er på flukt i eget land og 160.000 har flyktet til Kamerun og Tsjad.

Sentralafrikanske republikk har noen av verdens verste statistikker for forventet levetid, barne- og mødredødelighet og hivsmitte. Gjennomsnittlig levealder i landet er på 48 år.

Den sentralafrikanske republikk har 4,5 millioner innbyggere, men bare rundt 300 leger. Her står innbyggerne i kø ved en av Leger uten grensers klinikker.

Over tre millioner på flukt i Colombia

I Colombia er over tre millioner mennesker på flukt fra krigen mellom rivaliserende narkotikagjenger.

De flykter fra drap, seksuell vold, tortur og bortføring på landsbygda til byene. Ofte finner de situasjonen i byen like utrygg som den de flyktet fra, men få har mulighet til å reise hjem igjen.

Luftveisinfeksjoner, diaré og andre sykdommer er vanlige i landet. Mange er papirløse, og mister dermed grunnleggende rettigheter som helsehjelp og skole.

195 millioner barn er underernærte

195 millioner barn lider av underernæring, som er den største dødsårsaken for barn i fattige land. En milliard mennesker er rammet av underernæring i verden, noe som tilsvarer hver sjette verdensborger.

35 prosent av dagens matkriser skyldes menneskeskapte årsaker som krig og konflikt. I Asia, Afrika og Latin Amerika tvinger konflikter millioner av mennesker til å flykte fra hjemmene sine.

Underernæring er ikke hovedsakelig et resultat av mangel på mat, men av mangel på riktig ernæring. Underernæring er en langvarig og usynlig krise, ikke en ekstrem sultkatastrofe.

195 millioner underernærte barn

Underernærte barn blir veid to ganger om dagen av Leger Uten Grenser i Massakory.

Foto: Leger uten grenser

Tuberkulose dreper 5000 mennesker hver dag

Tuberkulose har vært nærmest utryddet i rike land i 40 år, men hvert år rammer sykdommen likevel ni millioner mennesker i fattige land.

Asia er det kontinentet som er hardest rammet, med over halvparten av tilfellene.Vaksiner som kan forhindre tuberkulose-smitte er for dyre for den fattige delen av verdens befolkning.

Ekstrem barnedødelighet i Somalia

Somalia er et krigsherjet land med nesten total mangel på helsetjenester. Landet har kun fire leger per 100.000 mennesker. Derfor dør ett av fem barn dør før de fyller fem år.

Sykdommene som dreper flest barn i Somalia, er diaré-sykdommer, lungebetennelse, malaria, tuberkulose og meslinger. Sykdommer som er enkle å behandle med de rette medisinene.

Det har vært rapporter om at sykehus har blitt angrepet av rebellgrupper. Uroen i landet gjør det svært vanskelig for hjelpeorganisasjoner arbeide i landet.

Kronisk krise i Kongo

Konflikten i landet har tvunget to millioner mennesker på flukt, og store deler av befolkningen lever i frykt for vold og voldtekter.

Den nærmest totale mangelen på helsetjenester gjør situasjonen ekstrem.

Landet har en befolkning på 68 millioner, men kun knappe 6000 leger i et land på størrelse med Vest-Europa.

Glemte sykdommer tar 100 000 liv hvert år

Hvert år dør over 100 000 mennesker i fattige land på grunn av såkalte 'glemte sykdommer'som sovesyke, kala azar og Chargas (parasittsykdommer).

Mer enn ti millioner mennesker er smittet av slike sykdommer som kan behandles med bedre medisiner.

Sykdommene utgjør en stor belastning på helsevesen i utviklingsland. Samtidig klarer ikke de smittede å jobbe, skaffe mat, eller gå på skole.

Ni millioner venter på HIV-behandling

Ni millioner fattige mennesker er i fare for å dø fordi de ikke har råd til hiv-medisiner som kan gi dem sjansen til å leve et normalt liv.

Med behandling kan hiv-positive holde seg friske, og samtidig redusere smittefaren med opp til 96 prosent. Dyre medisiner og kutt i støtten til hiv/aids gjør at ni millioner fattige hiv-positive ikke får medisinene de trenger.

Rakel Helen Ludviksen

Rakel Helen Ludviksen

Foto: Su Thet Mon / NRK

– Til klinikken i Kenya, kom det en dag en HIV-smittet kvinne. HUn var så syk at hun måtte bli trillet i en trillebår av familiemedlemmer, forteller Rakel Helen Ludviksen, sykepleier og erfaren feltarbeider for Leger uten grenser.

– Det var ikke annet jeg kunne gjøre enn å sende henne hjem med kun noen paracet-piller for å lindre på smertene. Vi visste begge at hun ble sendt hjem for å dø, sier Ludviksen.

Vaksinemangel koster tre millioner liv hvert år

Hvert år dør tre millioner mennesker i fattige land av sykdommene meslinger, polio, kusma, stivkrampe og hjernehinnebetennelse.

1,7 millioner av disse er barn. Disse dødsfallene kunne ha vært forhindret dersom de hadde fått vaksine mot sykdommene.

Myndighetene i fattige land har ikke råd til å vaksinere befolkningen fordi vaksinene er for dyre og helsevesenet ikke er godt nok.

– Jeg skulle ønske dere kunne være en flue på veggen i klinikken, når vi ikke har nok stivkrampesprøyter for å vaksinere alle barna, sier lege Monica Thallinger.

SISTE NYTT

Siste nytt

Ukraina skal ha skutt ned russisk bombefly – Nato lover mer luftvern

En utålmodig og desperat Volodymyr Zelenskyj trygler verden om mer støtte. En ekspert tror det blir kritisk for Ukraina å få mer luftvern.