Hopp til innhold

– En alvorlig feil

Tidligere president Barack Obama mener Donald Trumps avgjørelse om å trekke USA ut av atomavtalen med Iran er en alvorlig feil.

Obama i Paris

Tidligere president Barack Obama kritiserer Trump.

Foto: Thibault Camus / AP

Det er på Facebook at den tidligere amerikanske presidenten Barack Obama i tydelige ordelag kritiserer president Donald Trump.

Obama sier i innlegget at det er få temaer som er viktigere for USAs sikkerhet enn en potensiell spredning av atomvåpen eller en ny destruktiv krig Midtøsten.

– Debattene i landet vårt burde være faktabasert, spesielt debatter som har vist seg å være splittende, sier han.

Da atomavtalen med Iran ble inngått i 2015 hyllet Obama den. Avtalen ble inngått og implementert under Obamas presidentperiode.

– Denne avtalen viser at amerikansk diplomati kan føre til viktig og meningsfull forandring, sa den daværende amerikanske presidenten den gang.

Det at USA nå velger å trekke seg ut oppfyller et av Trumps valgkampløfter. I flere år jobbet Obama-administrasjonen med å få til avtalen som ble fremforhandlet av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, EU og Iran.

– Avtalen er en modell for hva diplomatiet kan få til - inspeksjonene og verifiseringsregime er akkurat hva USA burde jobbe for å få til i Nord-Korea, fortsetter Obama i det lange innlegget på Facebook tirsdag.

Se hele Trumps tordentale her:

U.S. President Trump announces his decision on the Iran nuclear agreement at the White House in Washington

USAs President Donald Trump varsler tirsdag at USA trekker seg fra atomavtalen med Iran.

– I en farlig verden må Amerika klare å stole på et sterkt, prinsipielt diplomati for å sikre vårt land. Vi har vært sikrere i årene etter avtalen takket være det diplomatiske arbeidet, mange medlemmer av Kongressen og våre allierte, sier Obama og avslutter innlegget med at han håper amerikanere vil fortsette å støtte dette.

SISTE NYTT

Siste nytt