Hopp til innhold

Trump: USA trekker seg fra Iran-avtalen

USAs president Donald Trump varsler tirsdag at han trekker USA ut av den fremforhandlede atomavtalen med Iran.

U.S. President Trump announces his decision on the Iran nuclear agreement at the White House in Washington

Se hele Trumps tordentale her.

– Jeg annonserer i dag at USA trekker seg fra atomavtalen, sier president Donald Trump på en pressekonferanse i Det hvite hus tirsdag.

Det var i 2015 at Iran inngikk en avtale med USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU om å begrense sitt atomprogram. Til gjengjeld ble en rekke økonomiske sanksjoner mot landet opphevet.

– Dette var en forferdelig avtale som aldri skulle blitt inngått, sier Trump.

Presidenten legger vekt på at USA vil jobbe videre med de allierte.

– Har bombet og myrdet

Trump viste til at Israel nylig la fram angivelige bevis for at Iran ikke har lagt bort sitt kjernevåpenprogram.

– Det iranske regimet er en ledende sponsor av terror. De støtter farlige missiler, kaster bensin på bålet i konfliktene i Midtøsten og støtter terrorister, sier Trump.

Trump sier videre i sin begrunnelse at Iran har bombet amerikanske ambassader og militære installasjoner, myrdet hundrevis av amerikanere og kidnappet, fengslet og torturert amerikanske borgere.

– Vi kan ikke forhindre en atombombe i den nåværende avtalen. Iran-avtalen fungerer ikke. Hvis vi ikke gjør noe vet vi hva som vil skje, sier Trump på pressekonferansen tirsdag.

USAs president Donald Trump varsler tirsdag at han trekker USA ut av den fremforhandlede atomavtalen med Iran

Her signerer Trump den ferske kunngjøringen.

– Vil gjøre USA sikrere

Den amerikanske presidenten har lenge vært kritisk til avtalen. Trump mener den har vært altfor økonomisk gunstig for Iran. Med John Bolton som ny nasjonal sikkerhetsrådgiver og tidligere CIA-sjef Mike Pompeo som ny utenriksminister, begge negative til avtalen, var det derfor ventet at han kom til å trekke USA fra den.

– Vi vil innføre økonomiske sanksjoner på høyeste nivå. Enhver nasjon som hjelper Iran med å opprettholde sitt atomprogram kan også bli sanksjonert av USA, fortsetter presidenten på pressekonferansen.

De siste ukene har både Frankrike, Storbritannia og Tyskland besøkt USA og forsøkt å overbevise Trump om å beholde avtalen.

– Dette vil gjøre USA mye sikrere, sier Trump.

Mange frykter konsekvensene av en retrett fra Iran-avtalen: Forsker om at Trump trekker seg fra Iran-avtalen: Kan føre til storkrig

EU vil videreføre avtalen

Representanter for EUs utenrikspolitiske avdeling og de tre EU-stormaktene, som alle er parter i avtalen, møtte Irans viseutenriksminister Abbas Araghchi i Brussel bare timer før
USAs president kom med den lenge varslede kunngjøringen.

Laster Twitter-innhold

EUs utenrikssjef Federica Mogherini sa tirsdag før Trump kunngjorde sin beslutning at EU ønsker å videreføre Iran-avtalen, uavhengig av hva USA gjør, ifølge NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt