– Eliten vender ryggen til Kim Jong-un

Avhopper og tidligere viseambassadør, Thae Yong Ho sier dissens og kritikk mot det nordkoreanske regimet blir stadig vanligere i hjemlandet.

Kim Jung-Un kritiseres

Stadig flere nordkoreanere, både eliten og mannen i gata, er kritiske til regimet.

Foto: Ahn Young-joon / Ap

Stadig mer informasjon fra omverden presser seg gjennom Nord-Koreas strenge sensur-regime. Dette gjør at den nordkoreanske eliten nå har begynt å offentlig kritisere regimet og deres leder Kim Jong-un, noe som før var helt utenkelig.

Det forteller den nordkoreanske avhopperen, Thae Yong Ho under sitt første møte med utenlandsk presse, ifølge The Guardian.

Thae var Nord-Koreas viseambassadør i Storbritannia før han i august i fjor flyktet til Sør-Korea sammen med kona og sine to sønner.

Informasjon er det beste våpenet

– Når Kim Jong-un kom til makten var jeg optimistisk. Jeg håpte han ville ta rimelige og rasjonelle avgjørelser for å redde Nord Korea fra fattigdom, sa Thae som bestemte seg for å flykte da stadig flere tjenestemenn ble henrettet av Kim Jong-un.

Kim Jong-un har ikke vært redd for å ta grep for å fjerne politiske motstandere. I 2013 skal onkelen Jang Song-Thaek, som var den mektige nummer to i det nordkoreanske hierarkiet, ha blitt henrettet.

– Kritikk av regimet blant vanlige folk var helt utenkelig, nå blir det stadig vanligere, sier Thae .

Han oppfordrer omverden til å gjøre det de kan for å få informasjon inn til den nordkoreanske befolkningen som lever under et strengt sensur-regime.

– Vi må helle bensin over Nord-Korea og la folket sette fyr på nasjonen.

Thae Yong Ho

Thae Yong Ho var Nord-Koreas viseambassadør i Storbritannia før han i august i fjor flyktet til Sør-Korea sammen med kona og sine to sønner.

Foto: KATIE SCHUBAUER / Afp

Flere diplomater vil hoppe av

I Nord-Korea blir den tidligere viseambassadøren til Storbritannia omtalt som «Sexforbryter», «kriminell» og «menneskelig avskum» etter at han flyktet til Sør-Korea.

Selv sier han at flere diplomater vil flyktet fra nasjonen.

Thae mener at Nord-Korea, som er en kommunistisk stat, ikke har noe med ekte kommunisme å gjøre.

– I virkeligheten er det er uformelle markeder og bytteøkonomi som utgjør hovedkilden til mat og penger for vanlige folk i Nord-Korea, forteller Thae.

Om nasjonen tar til seg en slik økonomisk reform vil det bety slutten for styret til Kim Jong-un, hevder den tidligere viseambassadøren.

På spørsmål om Kim Jong-un sin mer anonyme bror, Kim Jong-chol kunne vært en mulig ny leder for den isolerte nasjonen var Thae mer skeptisk. Han er ifølge avhopperen svært lite interessert i politikk og er kun opptatt av musikk.

– Jonh-chol er bare interessert i Eric Clapton. Hvis han var en vanlig mann ville han nok vært en dyktig gitarist.

SISTE NYTT

Siste nytt