NRK Meny
Normal

Nord-Korea kaller avhopper for «menneskelig avskum»

«Sex-forbryter», «kriminell» og «menneskelig avskum». Dette er noe av det den tidligere viseambassadøren til Storbritannia, blir omtalt som i hjemlandet etter at han flyktet til Sør-Korea.

Thae Yong Ho

AVHOPPER: Den tidligere nordkoreanske viseambassadøren til Storbritannia Thae Yong Ho var å se på mange TV-skjermer da han valgte å flykte til hjemlandets rival, Sør-Korea.

Foto: KIM HONG-JI / Reuters

Den erfarne diplomaten, Thae Yong Ho, var på reise sammen med ektefellen og sønnen da han plutselig forsvant.

Senere bekreftet Sør-Korea at den høytstående nordkoreanske diplomaten hadde dukket opp hos dem, og at han hadde hoppet av «i forakt for Nord-Koreas leder Kim Jong Un», og på grunn av «sin lengsel etter sørkoreansk demokrati».

Budskapet fra rivalen ble ikke godt mottatt i nabolandet, som anklager Sør-Korea for å bruke situasjonen til å spotte Nord-Korea.

Storbritannia fikk også sitt pass påskrevet. Ifølge Nord-Korea er Storbritannias rykte om å være et lovlydig land ødelagt etter at de utleverte Thae Yong Ho til rivalen istedenfor å følge utleveringskravet fra hans hjemland, skriver Reuters.

– Avslørte seg som menneskelig avskum

Ifølge det offisielle, statlige koreanske nyhetsbyrået (KCNA) hadde Nord-Korea gitt Thae ordre om å returnere til hjemlandet i sommer på grunn av en rekke lovbrudd, blant annet seksuelle overgrep mot mindreårige, underslag og for å ha lekket hemmeligstemplet informasjon, skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP).

I en uttalelse hevder Nord-Korea at Thae flyktet fra fengselsstraffen som ventet ham, og at han isteden «forkastet fedrelandet som oppdro ham, og til og med hans egne foreldre og brødre, ved å flykte» og at han «kun tenkte på å redde seg selv, og avslørte seg som et menneskelig avskum som mangler grunnleggende lojalitet, og den minste form for samvittighet og moral».

Thae Yong Ho

Thae Yong Ho under en utstilling av nordkoreansk kunst i landets ambassade i London. Bildet er tatt i 2014.

Foto: KATIE SCHUBAUER / Afp

I underkant at tretti tusen nordkoreanere skal ha hoppet av til nabolandet i sør siden Korea-krigen 1950-1953, ifølge sørkoreanske myndigheter. Krigen er formelt sett pågående i mangel på en fredaavtale.

Mange avhoppere har sagt at de flyktet fra fattigdom og det strenge politiske systemet. Nord-Korea på sin side har svart med at årsaken heller er at Sør-Korea lurer eller betaler nordkoreanere til å flykte, eller at deres borgere rett og slett er blitt bortført, skriver AP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt