Hopp til innhold

– Ekstremt krevende hjelpearbeid

Det er fare for flere skred, lite utstyr tilgjengelig og få sykehus som kan ta imot skadde i området nordøst i Afghanistan hvor det fredag gikk et skred, forteller Afghanistankomiteen. Redningsmannskaper kommer til med bil, hest og til fots.

- Mange kvinner, barn og eldre tatt av skredet

VIDEO: Se bilder fra jordrasområdet mens Terje Watterdal fra Afghanistankomiteen forteller om jordskredet.

Over 2000 mennesker var savnet etter jordskredet i Badakhshan-provinsen, ifølge FN. De lokale myndighetene i Badakhshan fryktet lenge at flertallet av disse var døde. Lørdag ettermiddag opplyses det imidlertid at tallet på døde neppe overstiger 500. Ifølge AFP er 350 personer bekreftet døde.

FN sier at fokuset nå er på de over 4000 personene som har mistet hjemmene sine i naturkatastrofen. Jordskredet som begravde en hel landsby i det nordøstlige Afghanistan, er over 100 meter tykt, ifølge enkelte kilder. 300 hus skal være totalt begravet.

– Det er utrolig tragisk. Blant de døde er det svært mange barn, kvinner og eldre, mens en del av de litt yngre klarte å komme seg unna, sier Terje Watterdal, landdirektør for Afghanistankomiteen i Norge, til NRK.

Han har base i Kabul, og forteller at hjelpearbeidet i Argo-distriktet i den avsidesliggende Badakhshan-provinsen byr på store utfordringer.

– Det er ekstremt krevende. Det er mange mennesker som har mistet livet, og selvfølgelig ennå mulig fare for at det kan gå ytterligere skred og dermed farlig for hjelpearbeiderne, forteller Watterdal.

– Få sykehus

Redningsmannskapene har lite utstyr, selv om de har fått noe av ulike organisasjoner de siste årene.

– Det er også få sykehus som kan ta imot skadde. Så selv om en får reddet folk, er det ikke nødvendigvis et medisinsk hjelpeapparat til å ta vare på folk, forklarer landdirektøren.

(Saken fortsetter under bildet)

Afghanere leter etter overlevende etter et stort jordskred i Badakhshan-provinsen

BEGRAVD: Afghanere leter etter overlevende etter jordskredet i landsbyen Hobo Barik i Badakhshan-provinsen fredag. Rundt 300 hus, omtrent en tredel av alle husene i området, ble begravd av jordmassene.

Foto: Ahmad Zubair / Ap

Natt til lørdag jobbe redningsarbeidere med lykter for å grave frem overlevende, opplyser han.

– Men arbeidet går for halv maskin nå i natt, før det blir satt i gang for fullt når lyset kommer i femtiden i morgen tidlig, forteller landdirektøren.

Vann, mat og telt

Afghanistankomiteen har et team med to ingeniører som er på vei inn i skredområdet nå, for å bistå den statlige afghanske katastrofe- og redningsenheten ANDNA.

– De kommer seg inn i området med bil, hest og ved å gå til fots, forteller Watterdal.

Ifølge nyhetsbyrået AP har også flere hundre personer kommet fra andre landsbyer i nærheten, for å hjelpe til i redningsarbeidet.

Watterdal skryter av ANDNA, som han mener gjør en god koordineringsjobb sammen med FN-organisasjoner og frivillige organisasjoner som Afghanistankomiteen.

– Da er det viktig å raskt få inn rent vann, mat, og telt fordi det regner mye. Vi kommer til å bidra med telt, som vi har blitt bedt om. Nå er det viktig å få reddet folk, og sørge for at de som reddet seg unna har husvære, sier landdirektøren.

Ett av de store problemene i området er at folk i nabolandsbyer ikke har mye å dele på, verken av matlagre eller ekstra sengeplasser, forteller Watterdal.

– Matsikkerheten er et problem uansett i Badahkashan. Nå er den enda verre, siden de som har overlevd har mistet alt de eier, påpeker han.

(Saken fortsetter under bildet)

Afghanske landsbyboere ved stedet hvor et jordskred gikk i Argo-distriktet i Badakhshan-provinsen

AVSIDESLIGGENDE: Afghanske landsbyboere ved stedet hvor et jordskred gikk i Argo-distriktet i den avsidesliggende Badakhshan-provinsen.

Foto: STRINGER/AFGHANISTAN / Reuters

Utilgjengelig

Badakhshan-provinsen er en av de mest avsidesliggende i Afghanistan. Provinsen nordøst i landet og grenser til Tadsjikistan, Pakistan og Kina.

– Hvis en kjører, er det 14 til 16 timer fra Kabul, over fjellpass og til dels gjennom litt usikre områder. Det er et utilgjengelig område, sier Watterdal.

Hjelp kan flys inn til flyplassen i provinshovedstaden Fayzabad, som riktignok ikke er altfor lang unna skredområdet.

– Men hvis det er dårlig vær, er det vanskelig å landet på flyplassen. Det er en godværsflyplass. Så da må hjelpen fraktes inn med lastebil fra omkringliggende provinser, eventuelt fra nabolandet Tadsjikistan.

Utsatt for skred

Hovedårsaken til at jordskredet gikk fredag var store mengder vann, har Watterdal fått opplyst.

– Det har vært mye snø i vinter, kombinert med at det har vært svært mye regnvær de siste dagene, forklarer landdirektøren.

Det er høye jordåser i skredområdet, og skredfaren har økt over tid. Dette har blant annet sammenheng med at skog er hugget ned, og fordi det kan være ført opp bebyggelse i «feil» områder. Det gikk et skred i området for bare 15 år siden.

– Generelt sett er hele Badahkshan-provinsen utsatt for både jordskred og snøskred. Men det er ingen tvil om at en viss del av dette er menneskeskapt, sier Watterdal.

Afghanistankomiteen har jobbet med kartlegging av skredutsatte områder og kriseberedskap i deler av landet.

Over 2000 personer er savnet etter et jordskred i Afghanistan. 350 personer er bekreftet døde.

Politiet deler ut brød til overlevende etter jordskredet.


SISTE NYTT

Siste nytt