– Ebola tok min kone, bror og mine døtre

Hjelpearbeideren Alexander James mistet fire av sine nærmeste familiemedlemmer. Deretter ble også eldstesønnen Kollie James (16) smittet av det dødelige viruset.

Kollie James

OVERLEVDE: 16 år gamle Kollie James har blitt ebola-overlevende nummer 1000 i Liberia. Han er sønnen til hjelpearbeideren Alexander James, som begge mistet fire familiemedlemmer.

Foto: Katy Athersuch / Katy Athersuch/MSF

I et innlegg i Washington Post skriver hjelpearbeideren Alexander Kollie om ebola-viruset som rammet ham og familien hardt.

På jobb som informasjonsarbeider for Leger uten grenser besøkte Alexander landsbyer i Liberia, fortalte innbyggere hvordan de best kunne beskytte seg mot ebola, og hva de skulle gjøre dersom de fikk symptomer.

Søndag 21. september er en dag Alexander James aldri kommer til å glemme, skriver han.

Da han var ferdig med arbeidet den dagen, ringte mobiltelefonen. Det var nummeret til kona, men i den andre enden var det helt stille. Ingen snakket. Kona oppholdt seg i hovedstaden Monrovia i Liberia med tre av barna, mens Alexander jobbet i Foya, nord i Liberia.

– På dette tidspunktet hadde ebola kommet for fullt til Liberia, så jeg hadde advart familien mot viruset og ba dem beskytte seg. Men min kone lyttet ikke. Hun var skeptisk, skriver Alexander i innlegget.

Leger uten grenser har gitt NRK tillatelse til å fortelle Alexander James' historie og til å publisere bilder av Alexander og Kollie James.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Alexander James

Alexander James er hjelpearbeider i Leger uten grenser. Han jobber med å spre informasjon om ebola og hvordan man kan beskytte seg mot viruset.

Foto: Katy Athersuch / Katy Athersuch/MSF

Mistet fire familiemedlemmer

Samme kveld som han hadde blitt oppringt fra konas nummer, ringte Alexanders bror med en ufattelig tung beskjed.

«Din kone er død», sa han.

Alexander mistet mobiltelefonen i gulvet. Han kastet den i veggen slik at den knuste, før han tok den fra hverandre, skriver han i innlegget. De hadde vært kjærester i 23 år. Hun var den eneste som forstod ham, forteller han.

Samme uke ringer det på nytt fra Monrovia. Alexanders bror, som hadde tatt vare på hans kone da hun var syk, var blitt smittet, og døde kort tid etter.

Også hans to yngste barn tatt til et helsesenter i Monrovia for å teste seg for smitte.

– Men jentene mine var veldig syke og døde raskt. Nå følte jeg meg enda mer hjelpesløs. Jeg fikk ikke noe til å stemme.

«Alle blir syke, jeg vet ikke hva jeg skal gjøre»

Alexanders eldste sønn, Kollie James, bodde fortsatt i hjemmet i Monrovia familemedlem etter familemedlem hadde dødd som fluer. Men Kollie viste ingen tegn til å være smittet.

– Jeg ba ham komme til Foya for å være med meg.

Da sønnen kom til Foya for å være sammen med faren sin ville ikke landsbybeboerne akseptere dem.

– De var redde siden hele familien vår var døde av ebola, og ba Kollie om å dra. Reaksjonen deres gjorde meg rasende.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kollie James og Alexander James i Foya

Kollie James og Alexander James sammen i Foya.

Foto: Katy Athersuch / Katy Athersuch/MSF

Testet positivt

Alexander viste ingen symptomer, men på grunn av stigmaet, fikk de ikke lov til å bli værende.

– Få dager etter merket jeg at sønnen min virket mer sliten enn vanlig. Jeg ble bekymret for ham og ringte Leger uten grenser og bragte ham til ebola-senteret i Foya for å bli testet, skriver Alexander.

– Da testen kom tilbake positiv, hadde jeg en natt med store smerter. Jeg klarte ikke lukke øynene et sekund. Jeg gråt hele natten og tenkte på hva som ville skje med sønnen min.

Alexander skriver at han ropte til sønnen sin fra andre siden av gjerdet. «Sønnen min, du er det eneste håpet jeg har. Du må ha mot. Ta imot medisinene de gir deg».

Sønnen svarte: «Slutt å gråt, jeg skal ikke dø. Jeg skal overleve ebola. Søstrene mine er borte, men jeg skal ikke bort».

–Jeg ville ikke gå inn til ham og se ham. Da kom jeg bare til å tenke på moren hans, som jeg allerede hadde mistet. Jeg ville at han skulle overleve. Jeg ville at han skulle være sterk, skriver Alexander.

Overlevende nummer 1000

Etter en stund begynte Kollie å føle seg mye bedre.

– Så skjedde det noe fantastisk. Helt til øyeblikket hvor jeg så ham komme ut, kunne jeg ikke tro at han skulle bli frisk. Jeg har sett mennesker med ebola som har blitt sterkere og ser ut til å bli friske, men som plutselig dør neste dag. Jeg fryktet at Kollie skulle være en av dem. Men da jeg så ham gå ut døren, ble jeg veldig, veldig glad, sier Alexander.

Legene kunne fortelle at Kollie var den 1000ende ebola-overlevende.

– Dette er fint, men hvor mange mennesker har vi mistet? Hvor mange har overlevd? Selvfølgelig er jeg glad for at Kollie er her, men det er også vanskelig å tenke på alle de som ikke er med oss lenger.

  • LES ALT OM EBOLA HER.

Tatt 4900 liv

Antall døde etter det verste utbruddet verden har sett av ebola, har passert 4900, kunngjorde Verdens Helseorganisasjon (WHO) onsdag.

Nesten 10.000 mennesker er nå smittet av viruset.

Ifølge BBC er hver femtiende helsearbeider i Liberia smittet. Ebola smittes gjennom kroppsvæsker, noe som gjør helsearbeidere sårbare for smitte.

BBC skriver at hver tiende person som blir smittet av ebola, smitter videre til 17 personer i gjennomsnitt.

SISTE NYTT

Siste nytt