– Drapet kan endre USA

WASHINGTON/OSLO (Nrk.no): I dag ble den drepte 18-åringen Michael Brown hedret i en storslagen minneseremoni. Mange mener drapet kan bli et veiskille for USA.

Begravelsen til Michael Brown

Både familie, venner, naboer, vanlige Ferguson-innbyggere og fremstående politikere deltok i minneseremonien for Michael Brown.

Foto: Robert Cohen / Ap

Den store baptiskirken i Ferguson var fylt til randen av familie, venner, naboer og andre innbyggere som ønsket å ta farvel med tenåringen. Rundt 5000 mennesker fikk plass i og rundt kirken.

Gjester i begravelsen til Michael Brown

Flere av gjestene holdt hendene oppe i 'ikke skyt'-posisjonen, som en stille, politisk markering.

Foto: ADREES LATIF / Reuters
 Michael Brown Sr. i sønnens begravelse

Michael Brown Sr. på vei inn til sønnens begravelse.

Foto: JOSHUA LOTT / Reuters

Allerede mange timer før minneseremonien tok til, stod folk i kø for å komme inn. De holdt hendene opp, i posisjonen «ikke skyt», som er blitt selve symbolet på Michael Brown-saken.

Det var foreldrenes valg at alle som ønsket det skulle få være til stede i sønnens begravelse, gitt det enorme engasjementet dødsfallet har utløst.

Foreldrenes siste hilsen

Moren Leslie McSpadden hadde kledd seg i en rød kjole og amerikanske kommentatorer mente det var et bevisst valg, for å vise at hun ville feire livet og håpet og ikke døden, selv om sønnen fikk avsluttet sitt liv altfor tidlig.

I programmet for begravelsen hadde hun og faren Michael Brown sr. skrevet et brev til sønnen.

– Jeg vet ikke hvorfor du ble valgt av Gud. Jeg vet at det var en grunn til det, for Gud gjør ikke noe uten hensikt. Jeg skulle ønske jeg kunne ha vært der og beskyttet deg. Men du vil alltid leve i mitt hjerte, og jeg vil alltid elske deg, var farens ord.

Stemoren fortalte i sitt minneord om en ung gutt som ønsket å studere, siden få seg en jobb og en familie. Hun mente det som skjedde med stesønnen vil sette spor som vil vare lenge i det amerikanske samfunnet – og at hans død derfor ikke trenger å være forgjeves.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kisten til Michael Brown med hans baseballue lagt på lokket

En baseball cap med logoen til det lokale laget St. Louis cardinals ligger på lokket av Browns kiste. 18-åringen hadde på seg en slik caps da han ble drept, og var stor fan av dette laget.

Foto: POOL / Reuters

Svart mot hvit

For drapet på tenåringen har snudd livet i forstaden til storbyen St. Louis i Missouri på hodet. I to uker har det vært massive protester etter at Brown ble skutt og drept av en av byens politimenn.

Brown var ubevæpnet da han ble skutt med flere skudd på nært hold, men det hersker uenighet om hva som skjedde forut for skuddene. Tre ulike etterforskninger skal avdekke fakta og om politimannen skal tiltales for drap.

Det svarte folkeflertallet i Ferguson mener drapet uansett viser forskjellsbehandlingen av svart og hvit ungdom.

I St. Louis-området er 70 prosent av innbyggerne hvite, 30 prosent svarte. I Ferguson er det nøyaktig omvendt, og stedet har i mange år vært stemplet som et problemsted der de svarte ungdommene til stadighet er i klammeri med distriktets politi, som er dominert av hvite menn.

Drapet har også utløst en debatt om hvor langt USA virkelig er kommet siden raseskillet ble opphevet på 1960-tallet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Lesley McSpadden, moren til Michael Brown, under begravelsen til sønnen

Moren til Michael Brown, Lesley McSpadden, var sterkt berørt foran kisten til sønnen.

Foto: POOL / Reuters

Filmstjerner og borgerrettsveteraner

Derfor var flere fremtredende representanter for borgerrettsbevegelsen til stede under minneseremonien, blant dem veteranene Al Sharpton og Jesse Jackson.

Også to av barna til Martin Luther King, Martin Luther King III og Bernice King, var blant gjestene. Det samme med den kjente svarte skuespilleren og regissøren Spike Lee og rapperne Snoop Lion og Diddy.

Slips med bilde av Michael Brown

Mange av de mannlige familiemedlemmene hadde svarte slips med bilder av Michael Brown på.

Foto: POOL / Reuters

Foreldrene til Trayvon Martin, den ubevæpnede svarte tenåringen som i 2012 ble skutt av en hvit sikkerhetsvakt i Florida, møtte også opp. Det samme med foreldrene til Sean Bell, den unge mannen som i 2006 ble drept av sivile politispanere i New York da han feiret sitt utdrikningslag på et utested.

Politikere på ulike nivåer, inkludert Kongressen, var kommet til Ferguson for å vise sin medfølelse i likhet med tre medarbeidere fra Det hvite hus. En av dem, Marlon Marshall, kommer selv fra St. Louis og gikk på skole med Michael Browns mor.

Enkelte har tatt til orde for at Barack Obama, USAs første svarte president, selv burde vært til stede, andre mener det er i overkant at Det hvite hus var representert.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Al Sharpton i Michael Browns begravelse

Al Sharpton er en av veteranene fra borgerrettsbevegelsen, og en kontroversiell politiker. Han mente dødsfallet til Michael Brown kan bli et veiskille i USA.

Foto: John Minchillo / Ap

– Hvordan ser vi ut utenfra?

Det var Al Sharpton som satte drapet i en lang, politisk sammenheng, i sin minnetale full av engasjement og med svært sterk kritikk av amerikansk politi.

– Vi burde ikke sitte her i dag og late som vi er med på noe som er i orden. Vi må ikke glemme at nå skulle denne unge mannen ha gått sin andre uke på college, sa Sharpton før han hamret løs på handlemåten til det lokale politiet.

– De lot kroppen til Michael Brown ligge der. De lot hunder lukte på den. Vi sitter her som om vi ikke krever noe, men vi er alle forpliktet til å gi et svar på dette, vi må alle løse dette.

– Da jeg så Michael ligge der på TV-bildene, tenkte jeg på hvordan vi alle ble sett på som ingenting. Bare det å la ham ligge der, som om han ikke hadde noen pårørende, som om han ikke hadde noen verdi. Dette fikk meg til å tenke at jeg måtte gjøre det jeg kunne, sa Sharpton og høstet stående applaus.

Liket av den drepte18-åringen lå utildekket i gaten hvor han var blitt skutt – i fire timer midt i solsteken – før det ble fjernet. Forbipasserende tok bilder og video som ble spredt på sosiale medier, det var slik opprøret startet.

– Men Michael Brown vil ikke bli husket for opptøyer. Han vil bli husket for å ha fått oss til å ordne opp i hvordan politiet opptrer i USA. Vi har penger til å gi politiet militært utstyr, men vi har ikke penger til utdanning og hjelp til våre barn! Og hvordan ser vi ut, når unge mennesker marsjerer fredelig og USA plasserer snikskyttere på takene? spurte Sharpton.

– Hvorfor sier noen at vi splitter USA dersom vi kommer hit for å støtte familien, mens de som støtter politimannen hjelper samfunnet? USA, det er på tide å ta seg av politiets framferd.

– Vi er ikke de som skaper konflikt, vi er de som heler, sa Sharpton.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kisten med Michael Brown føres bort

Kisten med Michael Brown føres inn i bilen som skal ta den til gravstedet. Moren Leslie McSpadden fikk støtte av Al Sharpton. I bakgrunnen sees Jesse Jackson.

Foto: Jeff Roberson / Ap

Drapet splitter USA

Sharptons uttalelse viser hvor sterkt opptøyene i Ferguson spiller USA.

En meningsmåling som meningsmålingsinstituttet Pew Research tok opp i forrige uke viste at hvite og svarte amerikanere har svært ulike oppfatninger om hvorvidt det som hendte med Michael Brown handler om rase.

Mange svarte mener president Obama har gjort altfor lite for å løse utfordringene svarte i USA møter, spesielt i forhold til politiet.

Den systematiske rasismen som svarte i Ferguson mener de i i tiår er blitt utsatt for fra politiet, kreves det nå gjort noe med. Også andre steder mener svarte at rasismen fortsatt lever, og at svarte unge menn ikke blir behandlet bedre av politiet bare fordi en svart president regjerer i Det hvite hus.

Obama lovet på lørdag en gjennomgang av føderale programmer som har sørget for at lokale politidistrikter arver militære våpen og kjøretøy fra det amerikanske forsvaret, og som mange mener har gjort vondt verre.

– Vi godtar ikke tre femdelers rettferdighet for Michael Brown, vi krever full rettferdighet, sier foreldrenes advokat, Benjamin Crump under seremonien.

– Vi skal ut på gaten igjen og demonstrere og rope Michaels navn, men i dag skal vi være fredelige fordi vi skal ønske Michael god reise, avsluttet onkelen.

SISTE NYTT

Siste nytt