– Folk vil ikke kjøpe marihuana av staten

I Uruguay har myndighetene foreslått at de selv skal selge landets marihuana. Forslaget blir sett på som banebrytende, men uruguayanerne har delte meninger om hvor nyttig det er.

Legalisering av marihuana i Uruguay

Nå kan disse tre mennene, som deltok i en marihuanamarsj i mai, snart få kjøpt marihuaene over disk.

Foto: MIGUEL ROJO / Afp

– Folk kommer ikke til å ville kjøpe dette av staten, sier Natalia Pereira til den amerikanske nyhetskanalen CBS. Hun røyker selv marihuana av og til, og er skeptisk.

I går ble det kjent at Uruguays regjering la frem et lovforslag om å legalisere salg av det narkotiske stoffet. Med premiss om at kun myndighetene får lov til å selge det.

– De kommer til å bli mistenksomme til et sted som krever at du er registrert i en database, mener Pereira.

Twitterstorm

For i det nye lovforslaget ligger det nemlig at bare bestemte butikker skal kunne selge marihuana til en fast pris til voksne som selv registrer seg i en database.

Ideen har også skapt en twitterstorm i det lille søramerikanske landet. Enkelte er bekymret for konsekvensene av fritt salg, mens andre spøkte og var fornøyde.

– Hahaha, nå kan jeg kjøpe melk, brød og marihuana i kiosken, ble det blant annet twitret i går.

– Legalisering av marihuana er ikke et sikkerhetstiltak, twitret en mer bekymret uruguayaner.

Økning av drap

Ifølge forsvarsministeren i landet, Fernandes Huidobro er forslaget en del av tiltakene myndighetene nå gjør for å redusere inntektene til de mange narkotikakartellene i landet.

– Vi tror at et forbud mot enkelte narkotiske stoffer bare fører til større samfunnsmessige problemer enn bruken av stoffene i seg selv, sier Huidobro, ifølge BBC.

Myndigheten mener at den voldsomme økningen av drap i landet skyldes oppgjør knyttet til hardere narkotiske stoffer, og de håper nå at et statlig salg av lettere narkotiske stoffer vil hindre gjengoppgjør knyttet til salg og kamp om territorier.

Men forslaget blir møtte med hoderisting på gata i hovedstaden Montevideo.

Banebrytende

Forslaget blir oppfattet som banebrytende i Sør-Amerika, og flere mellomamerikanske ledere vurderer nå lignende tiltak i sine land.

Både presidenten i Guatemala og på Costa Rica har tatt til orde å legitimere lettere narkotiske stoffer for å få bukt med narkotikakartellene i regionen.

Bare i Uruguay er marihuanahandelen estimert til 75 million dollar, eller nærmere 450 millioner kroner, årlig.

Bruk av marihuana til personlig bruk er ikke ulovlig i Uruguay i dag, og det er opp til hver enkelt dommer å avgjøre om mengden marihuana som blir beslaglagt er til personlig bruk eller ulovlig salg.

Uruguay har lenge vært et av de fredeligste landene i Latin-Amerika, men en 75 prosents økning av narkotikarelaterte drap det siste året har fått myndighetene til å komme med kontroversielle forslag i håp om å undergrave den lukrative virksomheten til de kriminelle gjengene i landet.

SISTE NYTT

Siste nytt