NRK Meny
Normal

Flere hundre i terroroffers begravelse

KØBENHAVN (NRK.NO): 37 år gamle Dan Uzan er blitt et symbol på heltemot i Danmark etter at han prøvde å stanse terroristen utenfor synagogen i København.

Dan Uzon (innfelt) foran blomster i Køenhavn

SE VIDEO: Danmark tok onsdag farvel med mannen som holdt vakt ved synagogen som ble angrepet i terrorangrepet lørdag. 37 år gamle Dan Uzan omtales som Danmarks helt.

Foto: Ola Torkelsson/TT/Privat

I de mørke dagene som fulgte terrorangrepet ble 37 år gamle Dan et symbol på heltemot i Danmark. I dag sa familien og store deler av det øvrige jødiske miljøet i landet farvel til sin helt. Flere hundre sørgende deltok i begravelsen.

Dan Uzan ble brutalt drept da han sto vakt utenfor en bat mitzvah i synagogen i Krystallgade lørdag kveld. Innenfor feiret 80 barn og voksne konfirmasjon, og flere forteller at Dans raske inngripen forhindret at flere ble drept.

Like før klokken 14 onsdag strømmet flere hundre svartkledde mennesker mot Mosaisk Vester Begravelsesplads i Københavns sydhavn, der begravelsen ble holdt.

Langs gravplassens røde murer var det stort politioppbud, og i nærheten sto det tungt bevæpnet politi i grønne uniformer i beredskap. Statsminister Helle Thorning-Schmidt og justisminister Mette Frederiksen er blant de mange som deltok i begravelsen.

– Dan døde ikke forgjeves

– Det er en historisk sørgedag. Hele det jødiske samfunnet er i sjokk over at det kan skje i Danmark, men vi er samtidig rørt over all støtten vi har fått, sa formann Dan Rosenberg Asmussen i Det jødiske samfund i Danmark, til Extrabladet før begravelsen.

– Dans familie bør tenke at han ikke døde forgjeves. Han avverget en stor katastrofe, og det må gi dem noe styrke, la han til.

Overrabbiner Jair Melchior, tidligere overrabbiner Bent Lexner og Dan Rosenberg Asmussen holdt taler under seremonien.

Området rundt kapellet og ved gravplassen var forbeholdt familien og medlemmer av forskjellige jødiske menigheter i Danmark. Seremonien var lukket for pressen. Det jødiske samfund i Danmark ba presse om å følge seremonien fra gaten utenfor gravplassen av hensyn til familien.

Danmark tar farvel med Dan Uzan

Seremonien vil være lukket for pressen. Blant dem som skal holde tale er overrabbiner Jair Melchior, tidligere overrabbiner Bent Lexner og formann for Det jødiske samfund i Danmark, Dan Rosenberg Asmussen.

Foto: Petter Oulie-Hauge / NRK

– Stilte opp for andre

– For familien til Dan var det hardt å se blomstene og lysene på stedet der han ble drept. Det ble mange tårer, og hele situasjonen var vanskelig å fatte, fortalte Melchior til NRK.

Ariel Skop blir intervjuet utenfor synagogen i København

Dan Uzan var en vennlig og hjelpsom fyr, sier vennen Ariel Skop.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Dans foreldre og søsteren ville likevel se stedet, og de takket politiet og andre som var til stede og hjalp.

Ariel Skop var kamerat med Dan Uzan og sier han var en fin fyr.

– Han passet alltid på de andre, var alltid vennlig og hjalp folk når de trengte det, sier Ariel Skop.

Laster Twitter-innhold
Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt