NRK Meny
Normal

– CIA gav libyske fanger til Gaddafi på et sølvfat

I 2004 skal CIA ha brukt vanntortur mot libyske fanger som var i mot Muammar al-Gaddafi før de overgav fangene til den tidligere libyske dikatatoren, viser en ny rapport fra Human Rights Watch.

Libya Gaddafi

Bush-administrasjonen torturerte motstandere av Muammar Gaddafi, for deretter overgi dem til Gaddafis mishandling i Libya

Foto: MAX ROSSI / Reuters

Human Rights Watch kommer med nye og oppsiktsvekkende anklager mot CIA, som skal ha brukt vanntortur (waterboarding) mot libyske fanger i 2004.

– Ikke bare gav USA disse fangene til Gaddafi på et sølvfat, men det ser ut som at CIA torturerte mange av dem på forhånd, sier Laura Pitter, anti-terrorismerådgiver for Human Rights Watch i den nye rapporten.

USA skal på denne tiden ha forsøkt å gjenoppta vennskapelige forbindelser med Libyas daværende leder Muammar al-Gaddafi, skriver The Telegraph.

– Gaddafis fiender

Mange av de tidligere fangene tilhører en bevæpnet islamistgruppe «the Libyan Islamist Fighting Group», som har jobbet mot Gaddafi de siste 20 årene.

Flere medlemmer av «The Libyan Islamist Fighting Group» var blant rebellene som kjempet mot Gaddafi under krigen i Libya.

En rekke av de tidligere fangene innehar nå sentrale lederposisjoner i Libya etter Gaddafi ble fratatt makten i 2011.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

– Ny torturmåte hver dag

To av mennene som ble intervjuet i forbindelse med rapporten, forteller at de ble daglig utsatt for handlinger som kan karakteriseres som tortur.

– Jeg ble bundet fast til et brett som skulle roteres i 360 grader. En hette ble tredd over hodet mitt og de begynte å helle vann over hodet mitt. Det føltes ut som at jeg skulle drukne, sier Mohammed al-Shoroeiya som ble arrestert i provinsen Peshawar i Pakistan i 2003.

Khalid al-Sharif ble arrestert sammen med al-Shoroeiya. Han forteller at han ble torturert på en ny måte hver dag.

– Noen ganger brukte de vann, noen ganger ikke. Noen ganger ble jeg kledd naken, mens andre ganger fikk jeg beholde klærne på, forteller al-Sharif som nå er leder for « the Libyan National Guard».

Basert på dokumentfunn

Den 154-siders rapporten titulert «Delivered into Enemy Hands: US-Led Abuse and Rendition of Opponents to Gaddafi’s Libya», er basert på intervjuer gjort i Libya, med 14 av de tidligere fangene.

Rapporten er også basert på hittil uoffentliggjorte dokumenter som ble funnet i kontorene til tidligere libyske etterretningssjef Musa Kusa den 3. september 2011.

Kontorlokalet og dokumentene ble forlatt etter at opprørene tok kontrollen over Tripoli falt til opprørerne.

USA: – Kun tre har blitt «waterboarded»

Flere ganger har den amerikanske regjerningen hardnakket påstått at kun tre fanger har blitt utsatt for vanntortur i amerikanske hender.

I 2008 sa daværende CIA-sjef Michael Hayden under en høring i Senatet at al Qaida-medlemmene Khalid Sheikh Mohammed, Abu Zubaydah og Abd al-Rahim al-Nashiri var de eneste fangene som hadde blitt «waterboarded» av CIA.

Human Rights Watch mener opplysningene som kommer frem i den nye rapporten motsier denne uttalelsen på det aller sterkeste.

– Omfanget av Bush-administrasjonens overgrep er langt bredere og mer omfattende enn det som tidligere er kjent. Dette understreker viktigheten av å gjøre en fullstendig undersøkelse av hva som egentlig skjedde, sier Pitter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt