Bush: Ville brukt vanntortur igjen

Tidligere USA-president George W. Bush sier at han ikke angrer på at den selvutnevnte «hjernen bak 11. september» ble utsatt for vanntortur i avhør. – Jeg ville gjort det igjen, sier Bush.

George W. Bush sin bok Decision Points

Dette bildet preger omslaget på George W. Bush sin bok «Decision Points». Boken kommer i november.

Foto: Ap

– Dersom muligheten hadde kommet, ville jeg gjort det samme igjen, sier ekspresident George W. Bush om Khalid Sheikh Mohammed.

Bush fortalte dette under en tale til Economics Club of Grand Rapids i den amerikanske delstaten Michigan i går, skriver Grand Rapids Press.

– Jeg hadde gjort det igjen

Khalid Sheikh Mohammed da han ble arrestert

Khalid Sheikh Mohammed.

Foto: Courtesy U.S.News & World Report/Files / Scanpix/Reuters

Ekspresidenten har også tidligere innrømmet å ha tatt i bruk den kontroversielle avhørsmetoden med simulert drukning, på engelsk kalt «waterboarding».

– Ja, vi utsatte Khalid Sheikh Mohammed for vanntortur. Og jeg hadde gjort det igjen for å redde liv, sa Bush til deltagerne på foredraget i går.

Karl Rove, en av Bush sine nærmeste rådgivere da han var president, har ofte forsvart avhørsmetoden. I mars sa han til BBC at han var stolt av denne typen avhør.

New York Times har tidligere skrevet at Khalid Sheikh Mohammed ble utsatt for vanntortur 183 ganger .

Under foredraget i Michigan forsvarte Bush også beslutningen om å invadere Irak, selv det aldri ble funnet noen masseødeleggelsesvåpen, som var den offisielle grunnen til å gå inn i landet.

– Å bli kvitt Saddam Hussein var det riktige å gjøre, og verden er et bedre sted uten ham.

Nekter å bli en Carter for Obama

Selv om Bush forsvarte sin egen tid som president, kom han ikke med kritikk mot sittende president Barack Obama da han åpnet for spørsmål fra salen.

– Du kommer ikke til å høre meg offentlig kritisere presidenten, fortalte Bush sine tilhørere.

Han kunne også svare at han ikke bare liker den mer anonyme rollen han har nå, men også at han mislikte sterkt at ekspresident Jimmy Carter gjorde livet hans surt da Bush satt i Det hvite hus.

Bush kommer i november med selvbiografi «Decision Points», en bok som ifølge ekspresidenten selv kommer til å gjennomgå hans egen tid som USAs øverstkommanderende.

SISTE NYTT

Siste nytt