– CIA-bomber var trippelagent

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Selvmordsbomberen som drepte sju CIA-agenter i Afghanistan var en trippelagent fra Al Qaida, ifølge amerikanske medier.

Mannen som nyttårsaften løste ut eksplosiver gjemt under en vest og drepte sju CIA-agenter og en jordanesisk offiser ved en base i provinsen Khost i Afghanistan sies å ha vært en lege fra Jordan som ble arrestert av jordanesisk etterretning for ett år siden, skriver BBC.

Ha skal ha vært rekruttert av jordanerne og CIA som trodde de hadde lyktes med å engasjere ham på deres side. Han ble deretter gitt i oppdrag å finne Al Qaidaledere, deriblant Al Qaidas leder nummer to: Ayman al-Zawahiri .

Spanet i flere uker

Han skal ha spanet i Afghanistan i flere uker før han detonerte en bombe på CIAs base. I tillegg til de drepte, ble seks CIA-ansatte skadet. CIA har ikke offentliggjort identiteten til de drepte, skriver Washington Post .

Al Qaidas nestleder Ayman al-Zawahiri.

Trippelagentens oppdrag var å finne Al Qaidas nestleder Ayman al-Zawahiri.

Foto: Scanpix/AFP

Angrepet på Forward Operating Base Chapman er det verste i amerikansk etterretnings historie siden USAs ambassade i Beirut ble bombet i 1983.

Nyhetene om selvmordsbomberens identitet ble kjent i forbindelse med offentliggjøringen av en rapport . Rapporten ble kraftig kritisert av USA etterretningssjef generalmajor Michael Flynn.

Lokket til møte

Washington Post skriver at to tidligere offentlig tjenestemenn i USA sier den antatte gjerningsmannen hadde lokket CIA-agentene til et møte med løfter om ny kunnskap om Al Qaidas toppledere.

Rapporten navngir ham som Humam Khalil Abu-Mulal al-Balawi, en 36 år gammel Al Qaida-sympatisør fra Zarga i Jordan. CIA har ikke villet kommentere rapporten.

Etter angrepet i forrige uke ble det ble stilt spørsmål om hvordan en selvmordsbomber kunne klare å komme gjennom sikkerhetskontrollene.

Ifølge Washington Post plukket mannen opp en bil utenfor basen og klarte å komme på innsiden uten å bli kontrollert tilstrekkelig.

Bilvrak utenfor Forward Operating Base Chapman i Khost. øst for Kabul i Afghanistan.

Bilvrak utenfor Forward Operating Base Chapman i Khost. øst for Kabul i Afghanistan.

Foto: Nishanuddin Khan / Scanpix/AP

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt