NRK Meny
Normal

– Brorskapet fikk 40 prosent av stemmene i Egypt

En partikilde hevder Det muslimske brorskap har fått rundt 40 prosent av stemmene i første valgrunde, og dermed er valgets vinner.

Det muslimske brorskap Egypt

Det muslimske brorskap ble som ventet valgets store vinner i Egypt, viser foreløpige resultater.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Det muslimske brorskap ble som ventet valgets store vinner i Egypt og skal ha sikret rundt 40 prosent av stemmene i første valgrunde til sitt Frihets- og rettferdighetsparti.

Det endelige resultatet fra første valgomgang, som ble holdt mandag og tirsdag, er ventet senere onsdag.

De foreløpige resultatene etterlater imidlertid ingen tvil om at partiet til Det muslimske brorskap, Frihets- og rettferdighetspartiet, ble valgets store vinner, opplyser en partikilde.

Tre omganger

Valget i Egypt går over tre omganger over seks uker. Av de 498 plassene som er på valg i underhuset i nasjonalforsamlingen, skal to tredeler fordeles i henhold til hvilke partier som fikk størst oppslutning. Den siste tredelen går til uavhengige kandidater.

10. januar holdes en ny valgrunde i kretser der ingen kandidat fikk rent flertall i første runde. Det herskende militærrådet skal oppnevne ytterligere ti representanter.

Fra 29. januar til 11. mars holdes valg på 270 plasser i overhuset. Ytterligere 90 representanter vil bli oppnevnt etter presidentvalget.

Artikken fortsetter under video.

Video 80 skadd på Tahrir-plassen i Egypt

80 skadd på Tahrir-plassen i Egypt

80 skadd

Nærmere 80 mennesker ble skadd da ungdommer kastet brannbomber og avfyrte skudd på Tahrir-plassen i Kairo tirsdag kveld.

Sammenstøtene sto i skarp kontrast til de to første dagene med stemmegivning i parlamentsvalget, som stort sett har gått rolig for seg så langt.

Ifølge statlige egyptiske medier ble 80 mennsker skadd, og nærmere 30 fraktet til sykehus etter uroen på Tahrir-plassen.

Sammenstøtene skal ha involvert både demonstranter og lokale gateselgere, men dette er ikke bekreftet av andre kilder.

ElBaradei

Mohamed ElBaradei mener regimet i Egypt har mislyktes med en av sine mest grunnleggende funksjoner.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

– Angrepet av bøller

Mohamed ElBaradei, tidligere leder for Det internasjonale atomenergibyrået, hevder demonstrantene på plassen ble angrepet av «bøller».

– Et regime som ikke kan beskytte borgerne sine, er et regime som mislykkes i utførelsen av sine mest grunnleggende funksjoner, skriver ElBaradei på det sosiale nettstedet Twitter.

Statlig TV i Egypt har sendt mye direkte fra valget, som er det frieste landet har oppleved siden militæret overtok makten i 1952.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt