– Ble bevisst styrt vekk fra sin opprinnelige rute

Data fra militær radarsporing kan tyde på at det savnede Malaysian Airline-flyet bevisst ble styrt vekk fra sin opprinnelige rute, og mot Andaman-øyene i Bengalbukta, forteller kilder til nyhetsbyrået Reuters.

MALAYSIA airlines MH370 savnet fly

Data fra militærradar tyder nå på at MH370 med vilje ble styrt fra den opprinnelige ruta og mot den indiske øygruppa Andaman-øyene.

Foto: STRINGER / Reuters

To kilder med kjennskap til etterforskningen sier til Reuters at et uidentifisert fly, som etterforskere tror det savnede MH370 fra Malaysia Airlines, navigerte mellom veipunkter da det sist ble plukket opp på en militær radar utenfor nordvestkysten av Malaysia. Det tyder på at noen med pilotkompetanse har ført flyet.

Det siste signalet fra flyet som ble plukket opp av radaren tilsier at flyet var på vei mot Andaman-øyene i India – en øygruppe som ligger mellom Andamanhavet og Bengalbukta, ifølge Reuters sine kilder.

En annen kilde forteller nyhetsbyrået at det nå jobbes med en teori om at noen som kunne fly, med vilje styrte det vekk fra den opprinnelige ruta som gikk fra Kuala Lumpur til Beijing.

– Det vi kan si er at vi ser på muligheten for sabotasje, med kapring som en mulighet, forteller kilden som har en høytstående stilling i malaysisk politi.

Ingen av de tre kildene ville la seg identifisere fordi de ikke hadde tillatelse til å snakke med media.

– Vet ikke om det er MH370

Malaysias transportminister Hishammuddin Hussein sa under fredagens pressebrief at de ikke vil kommentere noe anonyme kilder har sagt til media. Han sa også at de jobber med alle muligheter og at de ikke kan avkrefte at det har skjedd en kapring om bord på flyet.

Når det gjelder radarsignalene og opplysningene om at flyet skal ha snudd, sier Hussein at det ikke er kjent hvorvidt det dreier seg om MH370, men at det er grunnen til at søkeområdet er utvidet.

– Ingen ville vært gladere enn meg om vi kunne stadfeste at dette dreier seg om MH370, for da kunne vi sendt alle våre ressurser dit. Men inntil da må vi søke i flere områder, sa transportministeren.

Leter i Indiahavet

Letingen etter de savnede flyet har de siste dagene blitt konsentrert lenger vest enn hvor man har søkt tidligere etter opplysningene om at Boeing-maskinen kan ha fortsatt å fly i fire timer etter at det ble meldt savnet.

Det passer i så fall med teorien om at flyet ble styrt mot Andaman-øyene.

Den amerikanske marinen sendte natt til fredag et skip til Indiahavet for å lete etter det savnede flyet fra Malaysia Airlines.

Malaysias transportminister Hishammuddin Hussein avkreftet torsdag at de har noe datagrunnlag for å anta at flyet fløy i fire timer etter siste kontakt, men innrømmet likevel at flyet kan ha flydd lenger for det, og gjorde det klart at de nå vil utvide søket enda mer vestover.

Han gjentok det samme under den daglige pressekonferansen fredag, og opplyste om at de utvider sitt søk til Andamanhavet og Indiahavet.

Og mens Vietnam trapper ned søket i Sør-Kinahavet, og melder fredag morgen at de har blitt spurt av malaysiske myndigheter om å sende fly til Malakkastredet lenger sørvest, opplyser Hussein at Malaysia også utvider sitt søk i Sør-Kinahavet, og søker i områder enda lenger øst.

SISTE NYTT

Siste nytt

Nå får Magdalena Andersson sin andre sjanse

Hun må styre på et borgerlig budsjett. Likevel blir Magdalena Andersson (S) i dag – igjen – Sveriges første kvinnelige statsminister.