– Barna ropte om avkappede hoder i rundkjøringen

Familien til Mohamad Jaman er kurdere og bor nord i Syria, i en by som kontrolleres av IS. – Det er en ekstrem brutalitet, sier han, og ber verden stanse terroren.

ISIL-krigere i Raqqa, Syria januar 2014

IS kontrollerer byen Raqqah i Syria. Bildet er tatt i januar i år.

Foto: Ap

– Jeg kommer fra Raqqah, den første byen som ble tatt av IS. De kontrollerer vår by og familien min lever med denne situasjonen, sier Mohamad Jaman.

Jaman er kurder og representerer Arbeiderpartiet i bystyret i Stavanger. Han får daglig rapporter fra de Kurdiske områdene i Syria og Irak der det nå er krig og lovløse tilstander.

– Det ødelegger barna

Mohamad Jaman

Mohamad Jaman fra Raqqah i Syria har bodd i Norge i 24 år og sitter i bystyret i Stavanger.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

For noen dager siden snakket Jaman med sin søster på telefonen fra Syria.

– Hun fortalte at en dag hun sto på kjøkkenet kom barna løpende inn og skreik. De tok tak i hendene hennes og dro henne ut for å se. I rundkjøringen utenfor huset var mellom 15 og 20 avkappede hoder hengt opp. Barna så på og mange tok bilder, sier han.

– Tenk hvis barna må vokse opp i denne situasjonen, hvilken generasjon vi får i femtiden. Det ødelegger dem: Deres tenkemåte og ideen om hvordan de skal behandle andre mennesker, legger han til.

Laster kart, vennligst vent...

Kontrollerer flere byer

ISIL, som nå kaller seg Den islamske staten (IS), har den siste tiden tatt kontroll over områder i Nord-Irak og Syria som tidligere har vært kontrollert av de kurdiske peshmerga-styrkene. De kjemper for å etablere en stat fundert på en konservativ form for sunniislam – et kalifat.

– De kurdiske områdene er strategisk viktige. De grenser mot fjell, Tyrkia og Iran. IS vil overta områdene for å etablere en rik, muslimsk stat, sier Jaman.

Ifølge irakiske religiøse ledere har den ytterliggående gruppen tvunget 100.000 kristne til å flykte. I tillegg har flere tusener av den religiøse minoriteten yezidiene, søkt tilflukt i fjellene utenfor Sinjar.

– Det er en av de rikeste, mest brutale og blodige organisasjonene i verden, og de er i ferd med å ta over store områder, sier Jaman.

– En av tidenes verste

Utenriksminister Børge Brende omtaler IS som en av tidenes verste ekstremistorganisasjoner. Norge bistår de som er rammet, og har gitt til sammen 110 millioner kroner i humanitær hjelp.

– FNs Sikkerhetsråd har anmodet verdenssamfunnet om å bistå den irakiske regjeringen og det irakiske folk for å avhjelpe lidelsene. 1,4 millioner mennesker er på flukt og 1,5 millioner mennesker trenger nødhjelp i områdene der ISIL herjer, sier Brende.

– Det er en ekstrem brutalitet. Det er blodig. De henger folk og kutter av hoder for å markere seg, sier Jaman.

Hvem blir tatt av IS?

– Det kan være en som stjeler mat, en som er litt småkriminell eller en soldat fra den frie hæren eller fra regimet, alle som står opp mot dem, sier Jaman.

– De tvinger deg til å sette deg ned og be. Hvis du ikke er flink nok, blir du skutt, legger han til.

USA bomber IS-mål

Ifølge PST har minst 50 personer fra Norge reist til Syria for å kjempe for IS.

– Nordmennene som har reist ned for å hjelpe dem, kommer jo tilbake igjen, Hvis verden ikke samler seg for å knuse dem, sprer faren seg i alle retninger, sier Jaman.

Både USA og Canada har gitt militær støtte til den kurdiske Peshmerga-militsen, og bombet IS i Syria og Irak.

– Det er første gang i historien at USA støtter kurderne direkte. Kurderne er sterke og gode, flinke menn og kvinner. De tar jobben med å bekjempe terrorisme, sier Jaman.

Nå vurderer også NATO å gripe inn.

Norge vil ikke bidra med våpen

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sa fredag at Norge ikke kommer til å bidra militært i området.

– Det er ikke en aktuell problemstilling å bidra med militære styrker, våpen eller transport av våpen.

Men Norge har stilt et C-130J transportfly til disposisjon for å frakte nødvendig nødhjelp på kort varsel.

– Deployering av C-130 kan gjennomføres hurtig etter at et oppdrag eventuelt er bestemt. Hva som vil kreves av støttekapasiteter må klargjøres i henhold til oppdragets karakter. Det kan for eksempel være behov for støtte til logistikk, kommando og kontroll, vedlikehold, styrkebeskyttelse eller liaisonfunksjoner, sier forsvarsministeren.

NRK har møtt en av familiene som hadde søkt tilflukt på Sinjar-fjellet, og som var med i et helikopter med hjelpeutstyr som styrtet da det ble stormet av desperate flyktninger.

VIDEO: Da et helikopter skulle bidra med mat og nødhjelp til desperate jesidi-flyktninger ble det overlesset av mennesker og styrtet.

SISTE NYTT

Siste nytt