Hopp til innhold

Mener Annans plan er urealistisk: Krig er eneste løsning

En av Syrias fremste opposisjonelle, Ausama Monajed, er krystallklar når det gjelder situasjonen i hjemlandet.

Ausama Monajed fra Det syriske nasjonalrådet

Ausama Monajed er i Oslo i forbindelse med Oslo Freedom Forum. Han ser kun en løsning på konflikten i Syria.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

– Jeg tror en militærintervensjon er uunngåelig, men hvilken skala er vanskelig å si. En lavintensitetskonflikt, slik som nå, vil bare føre til større splittelse i befolkningen, mer radikalisering og mange internasjonale organisasjoner vil miste sitt initiativ og etter hvert bli erstattet av mer ekstreme parter, sier Ausama Monajed til NRK.

Råd til Mood

I dag ble det kjent at Røde Kors ønsker å hjelpe 1,5 millioner mennesker i Syria, der mangelen på helsetjenester, vann, strøm og annen nødvendig infrastruktur begynner å bli prekær, og som betegner situasjonen i landet som en borgerkrig.

Monajed er selv medlem av «Det syriske nasjonalrådet» og bor til daglig i London. Han er kritisk til FNs observatørstyrke som ledes av Robert Mood.

– Det eneste de kan gjøre er å bekrefte det syrene har sagt i månedsvis. 300 observatører kan ikke få med seg alt det som skjer i et land med 23 millioner mennesker. FIFA sender jo flere observatører til en fotballkamp enn det FN gjør til Syria, sier Monajed.

– Er de ubrukelige?

– Vi trenger dem der, men vi trenger flere og vi trenger dem i konfliktområdene. Skal jeg gi ett råd til Mood, så er det å få observatørene ut til de områdene der det er kamper mellom regimet og opprørsstyrkene. Der kan de rapportere om overgrepene det syriske regimet gjør.

– Valget er en teaterforestilling

I går gjennomført syriske myndighet valg på ny nasjonalforsamling, et valg som av har blitt omtalt som det første flerpartivalget i Syria på flere tiår. Men kritikken har ikke latt vente på seg.

– Alt dette er en teaterforestilling. Kandidatene er forretningsmenn og marionettene til sterke folk med makt, sier en mann som ikke ønsker å bli navngitt, til Reuters utenfor et valglokale i Damaskus i går.

Bakgrunnen for gårsdagens valg er at det i februar ble vedtatt en ny grunnlov som formelt skulle sette en stopper for det regjerende Baath-parties maktmonopol.

FN har fordømt valget, og de fleste analytikere har liten tro på resultatet vil føre til noen faktiske endringer.

Opposisjonen er delt

Mange opposisjonelle har boikottet valget, samtidig har de høstet mye kritikk for ikke å samarbeide godt nok mot regimet.

– Syrene har ikke kunnet snakket og diskutert politikk på femti år. Så det er ikke uvanlig at folk er uenige, men til tross for det har samholdet og den felles agendaen vært bemerkelsesverdig de siste ukene, sier Monajed, som selv representerer den ene av de to hovedfløyene i opposisjonen, «Det syriske nasjonalrådet».

De ble opprettet i Tyrkia og får støtte fra Tyrkia og Qatar. Det muslimske brorskapet er også er sentral aktør i dette rådet, som hele tiden har støttet en militærintervensjon, og gir sin støtte til «Den frie syriske hæren».

På den andre siden har «Det syriske koordineringsrådet for demokratiske endringer i Syria» befunnet seg. De består av andre opposisjonsgrupper, særlige venstreorienterte-grupper, og de viktigste kurdiske-gruppene i Syria. Og er spesielt skeptiske til den innflytelse brorskapet har på nasjonalrådet.

Det er disse to fløyene som nå samarbeider bedre, ifølge Monajed, men spørsmålet om militærmakt er fortsatt uavklart. Selv har han klare tanker rundt det spørsmålet.

– Slik jeg ser det kan grupper som kaller seg «Venner av Syria» lede en intervensjon, for Russland har tydeligvis kapret FN og holder Sikkerhetsrådet som gisler, sier Monajed, som ikke tror på et snarlig oppsving i hjemlandet.

– Livet etter Assad kommer ikke til å bli sukkersøtt. Det kommer til å ligne Berlin etter 2. verdenskrig, alt vil være ødelagt. Folk må lære, og de må lære fort, hvordan de skal styre ansvarlig. Situasjonen kommer til å være hard i lang tid, men det gir ikke grunn til å gi opp kampen mot et brutalt styre, avslutter Monajed.

Ifølge FN er minst 9000 mennesker drept og over en million internt fordrevet i Syria siden opprøret startet i mars i fjor.

SISTE NYTT

Siste nytt