NRK Meny
Normal

– 52 sivile drept i amerikanskledede angrep i Syria

Tre måneder med angrep mot IS i Syria har tatt livet av minst 1171 mennesker, ifølge menneskerettighetsgruppe. Minst 52 av dem skal være sivile ofre.

Røykskyer over Kobani etter angrep fra den USA-ledede koalisjonene

Røyken stiger opp fra den syriske byen Kobani etter et angrep i november.

Foto: Vadim Ghirda / Ap

Det opplyser eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), som er basert i London, ifølge BBC.

Det store flertallet av de drepte var IS-medlemmer. SOHR opplyser at det var 1046 av de drepte som kjempet for den islamistiske gruppen – de fleste av dem var fra andre land enn Syria – mens 72 drepte tilhørte al-Nusra-fronten, som regnes som Al Qaidas fløy i Syria.

Tilknytningen til én av de andre drepte er ukjent.

Barn blant de drepte

De resterende 52 ofrene var sivile. Åtte av dem var barn, opplyser SOHR.

Til sammen minst 800 mennesker skal ha blitt skadet i luftangrepene.

Senest søndag ble det utført en rekke luftangrep mot IS i Irak og Syria, ifølge det amerikanske forsvaret. Da var det hovedsakelig IS-kontrollerte bygninger og kjøretøy som ble rammet.

Varslet at kampen kan ta tre år

IS har tatt kontroll over store områder i Syria og Irak.

Etter å ha gjennomført over 200 angrep i Irak, gjennomførte USA og flere arabiske land de første angrepene mot IS i Syria natt til 23. september.

Det skjedde et par uker etter at USAs president Barack Obama varslet at landet, sammen med en internasjonal koalisjon, ville innlede systematiske luftangrep mot IS.

– Jeg har gjort det klart at vi kommer til å jakte terrorister som truer landet vårt, uansett hvor de er. Det vil si at jeg ikke nøler med å handle mot IS i Syria og Irak. Hvis du truer Amerika, kommer du ikke til å finne tilflukt noe sted, sa Obama.

Den amerikanske visepresidenten Joe Biden varslet at de ville «jage IS til helvetes porter, inntil de kan stilles til ansvar for sine handlinger».

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video viser amerikanske luftangrep mot IS

VIDEO: Se opptakene av de første bombeangrepene i Syria. (Videoen har ikke lyd)

Generalløytnanten som har ansvar for koalisjonen som kjemper mot IS, uttalte før helgen at kampen mot IS kommer til å ta minst tre år.

– Det vil ta tid å nå et vendepunkt, sa Terry og ba om tålmodighet.

USA erklærte krig mot IS etter at gruppen opprettet et såkalt kalifat i de store områdene den har lagt under seg i Syria og Irak. Siden 8. august har USA og allierte stater gjennomført luftangrep mot IS i Irak, og fra 23. september også i Syria.

Totalt er det gjennomført 1361 angrep, ifølge Terry.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt