Her er inntrykkene etter ti dager blant IS-krigere

Tyske Jürgen Todenhöfer har som første vestlige journalist fått innpass i de IS-kontrollerte områdene i Irak og Syria.

Jürgen Todenhöfer og IS-krigere

Den tyske journalisten Jürgen Todenhöfer (innfelt) har tilbrakt ti dager sammen med IS-krigere.

Foto: Militant Website/Creative Commons / AP/Wikipedia

Facebook-side

Faksimile av Jürgen Todenhöfer Facebook-side der han lister opp sine sju sterkeste inntrykk etter ti dager i IS-kontrollerte områder.

Foto: Faksimike

Todenhöfer planlegger å skrive en bok om hva han opplevde de ti dagene han fikk følge med IS-krigerne.

I dag delte han en del av sine erfaringer på sin Facebook-side, der han listet opp de sju sterkeste inntrykkene etter oppholdet.

Her er de sju punktene til Todenhöfer i hans egne ord:

1. Vesten har dramatisk undervurdert risikoen.

IS-krigerne er langt smartere og farligere enn vestlige politikere tror. I områdene som kontrolleres av IS er det en entusiasme og sikkerhet på seier som jeg ikke har opplevd i noen annen krigssone. I Mosul har 400 IS-krigere slått 25.000 velutstyrte irakiske soldater og tvunget dem på flukt. På få måneder har IS tatt et territorium som er større enn Storbritannia. I sammenligning er Al Qaida en dverg. Når IS taper terreng ser det ikke ut til å bekymre dem, det er normalt i en geriljakrig.

2. Det strømmer til med nye krigere hver dag.

Jeg tilbrakte to dager i et IS-lager nær grensen til Tyrkia. Hver dag kom det mer enn 50 krigere fra hele verden. Ikke bare unge menn som har mislyktes i sine hjemland, Mange var vellykkede og oppstemte unge mennesker fra USA, England, Sverige, Russland, Frankrike, Tyskland, etc. En hadde bestått jusseksamen for noen få uker siden og hadde nettopp fått advokatbevilling. Men han ville heller kjempe for «Den islamske staten».

3. «Den islamske staten» fungerer som andre totalitære land i regionen.

Det gjelder særlig når det gjelder indre sikkerhet og sosialomsorg, selv om mye ikke lever opp til vestlige, og særlig ikke til mine, forestillinger. Blant sunnibefolkningen i den irakiske delen av «Den islamske staten» ser det nå ikke ut til å være motstand mot den nye staten. De foretrekker den fremfor undertrykkingen og diskrimineringen som skjedde under Maliki-regimet i Bagdad. Etter at alle kristne, sjiamuslimer og yezidier har flyktet fra Mosul og blitt henrettet er det bare sunnimuslimer igjen.

4. Målet er ikke bare å erobre Midtøsten og en dag resten av verden, men å gjennomføre den største «religiøse renselse» i menneskehetens historie.

IS vil, med unntak for de såkalte religionene i boken – altså IS-islam, jødedommen og kristendommen – drepe alle ikke-troende og gjøre deres kvinner og barn til slaver. Alle sjiamuslimer, yezidier, hinduer, ateister og polyteister skal dø. Hundrevis av millioner av mennesker skal bli eliminert i forbindelse med den «religiøse renselsen». Alle moderate muslimer som støtter demokratiet vil bli drept. Fordi de fra IS' perspektiv setter menneskets lover over Guds lov. Det gjelder også for demokratisk innstilte muslimer i vestlige land. Den eneste sjansen for disse «hedningene» er å konvertere til den «sanne Islam». Jøder og kristne vil bli tolerert, men vil måtte betale ekstra skatt.

5. Etter mitt syn er IS en 1-prosentbevegelse med virkningen til en atom-tsunami.

IS preker en versjon av islam som 99 prosent av muslimene i verden avviser. Som en kristen som har lest koranen flere ganger, er det uforståelig for meg at IS' lære har noe med islam å gjøre. Når jeg har lest koranen har jeg lært at den er en barmhjertig religion. 113 av 114 suraer (vers, red.anm.) begynner med «I Allahs navn, den velgjørende og barmhjertige..». Den barmhjertigheten følte jeg ingen ting av hos IS.

6. Kan ikke bli slått med bomber og raketter.

For eksempel er tre-millionersbyen Mosul kontrollert av rundt 5000 IS-krigere. De som vil vinne med bombing, må legge hele Mosul i ruiner og drepe titusener av sivile. Bombing har alltid avlet terrorisme i Midtøsten, Også IS er et resultat av den folkerettsstridige Irak-krigen til George W. Bush. Bare moderate sunnimuslimer kan stoppe IS. Slik de gjorde i 2007. De moderate sunnimuslimene vil bare stå imot IS om de blir reintegrert i det irakiske samfunnet. Også i Syria er det løsninger, Men da må Vesten endre sine urealistiske vurderinger av situasjonen.

7. I Vesten blir det spekulert mye i terrorfaren fra hjemvendte IS-krigere.

Jeg kan ikke og vil aldri avvise den faren. Innad i IS blir imidlertid de hjemvendte sett på som tapere; de klarte ikke livet i «Den islamske staten». Derfor er de neppe den største trusselen, selv om en hjemvendt sto for et angrep i Brussel. IS-sympatisører som ikke har reist ennå er en større fare. Ingen bør ta lett på terrorfaren i Tyskland. Men man bør ikke overdrive. Tross alt har aldri en tysker blitt drept i Tyskland av en islamist. Etter mitt syn er IS den største trusselen mot verdensfreden siden den kalde krigen. Vi betaler nå prisen for den nesten uovertrufne idiotien ved George W. Bush' angrep mot Irak.

SISTE NYTT

Siste nytt