Obama: Vi vil gjøre det som er nødvendig

USA ba ikke Assad-regimet om godkjenning før de bombet IS-stillinger i Syria. Nå vil de gjøre det som er nødvendig for å bekjempe terrororganisasjonen.

Obama talte om IS-angrepene

Video: Foran Det hvite hus i Washington informerte Barack Obama om nattens bombing.

– Vi vil gjøre det som er nødvendig for å bekjempe denne terrororganisasjonen, sier USAs president Barack Obama etter nattens angrep.

Obama understreket også at det er viktig for USA å fortsette å bygge videre på den koalisjonen som nå har sagt seg villig til å bekjempe IS.

USA utførte, sammen med Saudi-Arabia, Bahrain, Jordan, De forente arabiske emirater og Qatar, i natt rundt 50 luftangrep på terrororganisasjonen «Den islamske staten» (IS), og mer enn 160 raketter skal ha blitt avfyrt, ifølge Pentagon.

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ble minst 120 ytterliggående islamister og 70 medlemmer av IS drept i angrepene som ble utført før den internasjonale koalisjonen mot IS var klar og uten mandat fra FNs sikkerhetsråd.

– Vi ba ikke om regimets godkjenning, og vi koordinerte ikke dette med de syriske myndighetene, sier talskvinnen Pentagon, Jen Pesaki i dag.

Må redegjøre selv

Norge har tidligere gitt beskjed om at de ikke vil delta militært i denne aksjonen og statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende sier til NRK at USA selv må redegjøre for sin beslutning:

– Kampen mot IS er viktig, men vi kjenner ikke til de konkrete forholdene rundt USA og arabiske land sin bombing i Syria. Det må de redegjøre for. Vi er opptatt av at den humanitære situasjonen i Syria er akutt. Vi er opptatt av å bekjempe IS, men det norske bidraget er knyttet til Irak, sier statsminister Erna Solberg til NRK i New York.

Sivile drept

Blant områdene som ble rammet i tirsdagens luftangrep, var også provinsene Idlib, Aleppo og Deir al-Zor. En rekke mål lå ved den syrisk-irakiske grensen, opplyser amerikanske myndigheter.

Ifølge SOHR ble Åtte sivile, hvorav tre er barn, skal også være drept.

SISTE NYTT

Siste nytt