Hopp til innhold

17.000 fremmedkrigere fra hele verden i Syria

Opp mot 17.000 personer har reist til Syria for å slutte seg til IS (Den islamske stat) i Syria.

Fremmedkrigere til Syria2

Tallene for hvor mange som har reist fra forskjellige land i verden for å slutte seg til den ekstreme islamske gruppen IS i Syria har variert.

Nå har Den undersøkende databaseredaksjonen til Danmarks Radio (DR) sett nærmere på tallene.

Gjennom grundig arbeid har DR kommet frem til at rundt 17.000 personer har reist til Syria for å kjempe med IS.

Flere enn i FNs tall

Langhåret mann med svart pannebånd

Franske myndigheter sa mandag at IS-krigeren på bildet er franskmannen Maxime Hauchard, opprinnelig fra Val-de-Marne utenfor Paris.

Foto: Ap

I slutten av oktober i år anslo FNs sikkerhetsråd at rundt 15.000 personer fra 81 land hadde reist til Syria for å delta i borgerkrigen på IS' side.

Tallene fra FN var basert på medlemslandenes egne opplysninger til organisasjonen.

81 land oppga at de hadde statsborgere som hadde sluttet seg til IS, men veldig få av landene oppga nøyaktige tall for hvor mange som hadde reist.

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp har større tro på tallene fra DR enn fra Sikkerhetsrådet.

– Jeg mener at deres tall er mer korrekte enn de offisielle tallene. Rent generelt er det meget store mørketall. Det er en meget stor usikkerhet i de offisielle tallene, blant annet fordi myndighetene i de forskjellige landenes har ulike måter å regne på, sier Magnus Ranstorp som er forskningssjef på svenske Försvarshögskolan.

Valgt de laveste tallene

Danmarks Radio har gått grundig gjennom tall på hvor mange som har reist til Syria.

Blant annet har de tatt utgangspunkt i rapporter fra International Centre for Counter Terrorism ICCT i Haag, den USA-baserte tenketanken Soufan Group og International Centre For The Study Of Radicalisation And Political Violence ICSR i London.

Når det gjelder Norge og en rekke andre land er tallene hentet inn fra sikkerhetspolitiet eller tilsvarende myndigheter.

Se oversikten over DRs kilder (pdf)

I de tilfellene det finnes forskjellige tall, har DR valgt de laveste tallene. For eksempel spriker tallene for antall fremmedkrigere som har reist fra Storbritannia fra rundt 400 til rundt 1000.

IS-soldat med svart flagg

Rundt 3000 av fremmedkrigerne som kjemper med IS er fra Europa. Her en av dem i Mosul i juni i år.

Foto: Stringer / Reuters

Det laveste tallet, rundt 400, er det som oppgis av den britiske utenriksministeren og også det tallet som DR bruker i sin oversikt.

Over 3000 fra Europa

Langt de fleste av fremmedkrigerne i DRs oversikt kommer fra andre muslimske land. Flest kommer fra Tunisia, med rundt 3000 Syria-farere.

Over 3000 av fremmedkrigerne kommer fra Europa. I oversikten peker Frankrike seg ut med 960 fremmedkrigere.

Det er et tall som den franske innenriksministeren Bernard Cazeneuve oppga i Le Figaro i september i år.

Som for de andre landene kan dermed de reelle tallene vært enda høyere, ettersom de endrer seg over tid. Den tidligere operative sjefen for Politiets Efterretningstjeneste i Danmark, Hans Jørgen Bonnichsen, tror også at de reelle tallet på antall fremmedkrigere er enda høyere.

– Her hjemme (i Danmark, red.anm.) har vi i snart ett år sagt at over 100 personer har reist til Syria. Det er jo ingen som mener at det tallet ligger stabilt, sier Bonnichsen til DR.

SISTE NYTT

Siste nytt

Hun vil redde regnskogen i Brasil

Marina Silva ledet kampen mot avskoging for 20 år siden. Nå er hun tilbake som miljøminister i Brasil for å fullføre jobben.