Hopp til innhold

– 2018 blir året for disse meldingene

EUs nye regler for personvern gjør at en rekke bedrifter må be deg godkjenne hva de samler inn. – Ta deg tid til å se på det. Det er viktig for deg og vennene dine, sier Torgeir Waterhouse i IKT Norge.

Facebook ber deg se på personvern-innstillingene

FORNØYD: Torgeir Waterhouse i IKT Norge synes Facebook har laget en forståelig gjennomgang av personverninnstillingene.

Foto: SKJERMBILDE

25. mai trer EUs nye regelverk for personvern i kraft. Regelverket heter GDPR (General Data Protection Regulation), og handler i korte trekke om hvilke data bedrifter kan samle inn om oss og hvordan det skal behandles.

Torgeir Waterhouse

GIR FACEBOOK ROS: Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT Norge.

Foto: Pressefoto / IKT Norge

– Jeg fikk nylig varselet fra Facebook, og jeg regner med at vi som internettbrukere vil se det fra mange aktører. 2018 året for disse meldingene, sier Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT Norge.

Roser Facebook

Facebook har vært i hardt vær etter skandalen med Cambridge Analytica. Nå gir Waterhouse Facebook ros for måten varslingen er laget på.

– Facebook-meldingen var veldig fin. Det var tydelig hva det gjaldt. Men det er viktig å være klar over ansvaret som ligger på den enkelte. Du og jeg avgjør hvilke tjenester vi bruker, sier han.

Han oppfordrer deg som bruker til å ikke bare klikke ja.

– Hvis ikke du har tid til å gjøre det der og da. Vent til du har tid. Jeg mistenker de fleste er mer villig til å lese seg opp på en ny vaffeloppskrift enn å forstå hva en ny funksjon på Facebook betyr for oss, sier Waterhouse.

Skandalen rundt Facebook og Cambridge Analytica vokser. Men hva handler den egentlig om?

DETTE ER SAKEN: Skandalen rundt Facebook og Cambridge Analytica.

Facebook flytter 1,5 mrd. brukere

En Facebook-bruker er i dag enten registrert i USA eller Irland. Få dager før det nye EU-regelverket trer i kraft, flytter Facebook på 1,5 milliarder brukere

Martin Gundersen, journalist i NRK Beta.

TROR FACEBOOK FRYKTER BØTER: Martin Gundersen er journalist i NRK Beta.

Foto: Marius Arnesen / NRK

Alle brukerne utenfor USA, Canada og EU flyttes fra selskapets internasjonale kontor i Irland til hovedkontoret i California. Det betyr at de brukerne snart vil være på et nettsted som er underlagt amerikansk lov istedenfor irsk lov.

Martin Gundersen tror frykten for gigantbøter ligger bak.

– Det viktigste er hvilke sanksjonsmuligheter EU har dersom regelverket brytes. I verste fall risikerer Facebook en bot på 4 prosent av årlig omsetning, hvilket betyr rundt 1,6 milliarder dollar (over 12 mrd. norske kroner), sier Martin Gundersen i NRK Beta.

Løfter fra Zuckerberg

Flyttingen av 1,5 milliarder Facebook-brukere ut av rekkevidden til EUs personvernlov skjer til tross for løftet til Facebook-sjef Mark Zuckerberg om at selskapet vil følge lovgivningen globalt, skriver The Guardian.

I Zuckerbergs senatshøring bekreftet han at alle brukere verden over vil være under GDPRs beskyttelse.

– Det er usikkert hvor strengt de følge opp dette, mener Gundersen.

– Handler om jus

Til Reuters sier Facebook at «vi bruker samme personvernbeskyttelse overalt, uavhengig om avtalen din er med Facebook Inc. eller Facebook Irland». Selskapet understreker at flyttingen ble utført fordi EU-loven krever bestemt språk i mandatet om personvern, noe amerikansk lov ikke gjør.

– Slik jeg ser dette, handler det om jus. Regelverket i USA ett av de minst strenge i verden, og Facebook risikerer ikke så høye bøter. Dersom det avdekkes en datalekkasje i Asia, rammes Facebook fortsatt av lovverket i det landet, men de kommer unna den strenge EU-boten, sier Gundersen.

Torgeir Waterhouse i IKT Norge ser ikke noe kritikkverdig i at Facebook flytter brukerne over til hovedkontoret i USA.

– Jeg ser ikke noe dramatikk i dette. Det kan godt være bøtenivået er en del av begrunnelsen, men at aktører flytter aktivitet til steder der jurisdiksjonen passer best, er helt legitimt, mener Waterhouse.

- Jeg startet Facebook. Jeg leder selskapet, og jeg er ansvarlig for det som skjer.

BERØRT: En tydelig berørt Mark Zuckerberg under tirsdagens høring i Senatet.

Zuckerberg fikk gjentatte spørsmål fra senator

PRESSET: Mark Zuckerberg fikk en rekke pågående spørsmål under høringen.

SISTE NYTT

Siste nytt