Hopp til innhold

800.000 barn er fortsatt fordrevet

Forsatt er 800.000 pakistanske barn fordrevet fra hjemmene sine på grunn av kampene mellom hæren og Taliban i grenseområdene mot Afghanistan.

Pakistansk gutt

Hverdagen er vanskelig og hard for mange pakistanske barn som må bidra til å forsørge familien.

Foto: FAROOQ NAEEM / Afp

Internt fordrevne barn i Pakistan risikerer å bli utnyttet på ulike måter og har problemer med å skaffe seg skolegang, går det fram av en ny rapport fra Flyktningehjelpen.

Siden august 2008 er over to millioner barn tvunget bort fra hjemmene sine i de nordvestlige delene av Pakistan på grunn av krigen mellom pakistanske soldater og talibankrigere, viser rapporten "Still at risk: Internally displaced children’s rights in north-west Pakistan" fra Internal Displacement Monitoring Centre, som den norske Flyktningehjelpen står bak.

Les: – 100.000 flyktninger i Kirgisistan

Les: – 200.000 sivile er på flukt fra Sør-Waziristan

Les: 14 drept i droneangrep i Pakistan

Risikerer tvangsekteskap

Fortsatt er 800.000 barn internflyktninger. Riktignok har over en million barn kunnet flytte hjem igjen, men også de har det vanskelig på grunn av de omfattende skadene på bolighus, skoler og annen infrastruktur.

De risikerer å bli tvunget til å gifte seg tidlig eller til barnearbeid fordi familiene deres må få endene til å møtes på en eller annen måte.

Generalsekretær Elisabeth Rasmusson i Flytningehjelpen sier at barn på flukt er samfunnets mest sårbare.

- På grunn av kampene i området har flere millioner barn mistet den tryggheten og støtten som de har i et normalt samfunn og de har sett familiens økende fattigdom, sier hun.

Elisabeth Rasmusson viser til at antallet tvangsekteskap for disse barna øker, og at jenter mellom 13 og 16 år er særlig utsatt.

- Når de blir gift i så ung alder øker risikoen for at de skal dø under en fødsel, eller at de må avbryte skolegangen, sier hun.

Pakistanske barn flykter fra krigsområde

Siden 2008 har over 2 millioner pakistanske barn flyktet fra kamper mellom hæren og talibankrigere. Her er noen av dem vekk fra et krigsområde i buss.

Foto: Mohammad Sajjad / AP

Utsatt og utnyttet

Internt fordrevne barn er også mer utsatt enn andre for å bli utnyttet i arbeidslivet fordi voksne familiemedlemmer mistet arbeidet da de måtte flykte. Rapporten viser blant annet til at barn, både jenter og gutter, ofte er hushjelper, arbeider på hoteller og i restauranter, eller er tiggere.

Generalsekretær Elisabeth Rasmusson sier at fortsatt internasjonal pengestøtte er tvingende nødvendig for å sikre at barn, som enten fortsatt er internt fordrevet eller har kommet hjem igjen, skal få de grunnleggende behovene dekket og bli beskyttet mot utbytting.

- Nå finnes det ikke nok penger til å sørge for beskyttelse og skolegang, sier Rasmusson.

Få vender hjem

Selv om mange av de internt fordrevne i Pakistan har kunnet vende hjem igjen, så er bildet et annet når man ser på de internasjonale flyktningestrømmene.

Av verdens rundt 15 millioner flyktninger, var det bare 251.000 som reiste tilbake til hjemlandet i fjor. Det er det laveste antallet på to tiår, ifølge FNs høykomissær for flyktninger, Antonio Guterres.

Det siste tiåret har rundt 1 million flyktninger vendt hjem hvert år, melder Aljazeera .

Antonio Guterres

Fns høykomissær for flytninger Antonio Guterres slår fast at svært får flyktninger reise tilbake til hjemlandet i fjor.

Foto: GEORGES GOBET / Afp

Guterres mener nedgangen i returreiser skyldes alvorlige konflikter og usikkerhet i land som Irak, Afghanistan og Kongo der uroen ikke ser ut til å avta.

Rundt halvparten av verdens flyktninger som FNs høykomissær hadde ansvaret for i gjor var irakere og afghanere.

Høykomissæren gir flytningene humanitær hjelp og beskyttelse, og bidrar i forhandlinger om flyktningeoverføring til andre land der det er mulig.

- Utviklingen i konflikter, som så ut til avta eller var i ferd med å bli løst, har stagnert. Derfor var fjoråret ikke et godt år for flyktningereturer, sier høykomissæren.

For eksempel var det bare 51.000 afghanere som kom hjem i fjor mot 275.000 i 2008.

Fattige land tar imot flest

80 prosent av verdens flyktningebefolkning bor i mer eller mindre fattige land som Pakistan (1,7 millioner), Iran og Syria (begge har tatt imot 1,1 millioner flyktninger).

I tillegg til de 15,2 millioner flyktninger som totalt var registrert på verdensbasis i fjor, var det 27,1 millioner internt fordrevne og 983.000 asylsøkere.

Sør-Afrika var det landet som tok imot flest asylsøknader i fjor med 222.000, eller over en femdel av alle verdens asylsøknader.

Jemen

Et annet av landene der mange har måttet forlate hjemme sine er Jemen. Særlig har en konflikt mellom opprørere nord i Jemen og Saudi-Arabia jaget mange på flukt.

VG fortalte i går om 35 år gamle Nasser Mohammed som så vidt klarte å skaffe familien husrom og mat nord i Jemen.

Så jaget saudiarabiske soldater dem ut av hjemmet. Nå frister de tilværelsen i en flytningeleir i et av verdens fattigste land og har ingenting.

De var ikke de eneste. Ifølge Flyktningehjelpen var 250.000 jemenitter internt fordrevet i mars.

Organisasjonen kaller flyktningesituasjonen i Jemen verdens mest oversette i sitt slag. I fjor var Jemen nummer seks på Flyktningehjelpens rangering. I år topper landet foran Etiopia og India.

SISTE NYTT

Siste nytt