NRK Meny
Normal

3500 demonstranter kan bli arrestert i USA

WASHINGTON, D.C. (NRK): Rundt 70 mennesker blir avvist ved døra. Det er fullt inne. Der sitter over 200 aktivister som øver på å bli arrestert i den amerikanske hovedstaden.

Plakater med slagordet Democracy Spring er festet til en sykkel

Utenfor et kurslokale i Washington, D.C. venter en sykkel utstyrt med slagord for 'Democracy Spring'.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Det kan gå mot en urolig uke i Washington, D.C. Flere tusen mennesker varsler masseprotest ved Kongressen for å få slutt på pengenes innflytelse i valgkampen.

En av talspersonene for Democracy Spring leser innkallingen

Adam Eichin, en av talspersonene for protesten, leser innkallingen.

Foto: Anders Tvegård / NRK

– Amerikanere er grunnleggende opprørt over mangel på demokrati. Vi gir nå Kongressen et valg om å stå med oss eller la oss bli arrestert, sier Adam Eichin til NRK.

100 organisasjoner med

Eichin er nestleder for kommunikasjon i «Democracy Spring». Navnet har de tatt fra den arabiske våren, men forbildene er Martin Luther King og Mahatma Gandhi.

Ifølge arrangørene står 100 organisasjoner står bak den partipolitisk uavhengige protesten.

Planen er å sette seg ned ved Kongressen og hindre arbeidet hele denne uka. Målet er å presse politikerne til å gjennomføre reform av valgkampfinansieringen. NRK fikk ikke svar på om de vil forsøke å ta seg inn i bygningen eller kun sitte utenfor.

Aktivister får opplæring i sivil ulydighet

Rundt 200 kurses i sivil ulydighet. Alt fra tenåringer til pensjonister fra alle samfunnslag møtte opp.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Øvelse på sivil ulydighet

Aktivistene mener banker og næringsliv har tatt over politikken og styrer alt når kandidater skal velges. 3500 mennesker har, ifølge «Democracy Spring», skrevet under på at de vil la seg arrestere dersom politiet skulle gå til aksjon.

I går kveld var det øvelse og trening på sivil ulydighet uten bruk av vold. I tre timer fikk aktivistene opplæring i hvordan de skal opptre på fredelig vis. Kursingen foregikk to kvartaler fra det føderale politiets (FBI) hovedkvarter.

Ifølge «Democracy Spring» ligger fire konkrete forslag til lovendring og venter på behandling i Kongressen. De sier flere folkevalgte vil støtte dem, men navnene er ennå ikke kjent.

Aktivistene, som angivelig kommer fra alle samfunnslag og politiske ståsted, viser til en måling gjort av New York Times i fjor sommer. Undersøkelsen forteller at 85 prosent av amerikanerne krever grunnleggende endring av hvordan valgkamper finansieres.

Cornell Jones er en av aktivistene

Cornell Jones fra Bethesda, Maryland, er en av aktivistene som vil demonstrere hele uka

Foto: Anders Tvegård / NRK

Organisert på sosiale medier

I køen utenfor står Cornell Jones. Han har aldri blitt arrestert før, men faren har erfaring fra politiske protester og har fortalt hva han har i vente.

– Pengegiverne forventer gjenytelser fra politikerne. Vi vil ta tilbake demokratiet. Jeg er villig til å la meg arrestere for å endre systemet fordi jeg elsker landet mitt, sier Jones.

Han håper de folkevalgte legger merke til engasjementet i Washington denne uka. Selv har han vært frivillig for Obama, men det var for å velge USAs første svarte president. Nå støtter han den konservative senatoren Ted Cruz.

Aksjonen er ennå ikke omtalt i de store amerikanske mediene. Aktivistene har organisert seg gjennom sosiale medier. En av støttespillerne er det progressive nettverket MoveOn.org, støttet av mangemilliardæren George Soros.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt