NRK Meny
Normal

Minst 22 døde i fangeopprør i Venezuela

De offisielle dødstallene stiger i El rodeo-fengselet i det som er det verste fangeopprøret i landet siden 1999.

El rodeo-fengselet i Caracas

Opprøret i El rodeo-fengselet i utkanten av Caracas denne uka har kostet 22 personer livet.

Foto: LEO RAMIREZ / Afp

Ifølge innenriksminister Tareck Aissami har opprøret i fengselet som ligger i utkanten av hovedstaden Caracas så langt kostet 21 fanger og en besøkende livet.

Nasjonale medier melder at flere enn 30 er drept etter at fangene gjorde opprør mot soningsforholdene i fengselet søndag.

4900 fanger soner i fengselet som er bygd for å huse 750 personer.

Pårørende til fange i El rodeo-fengselet

En kvinne står gråtende utenfor El rodeo-fengselet hvor 22 mennesker har mistet livet i opptøyer.

Foto: Ariana Cubillos / Ap

Søndag kokte det over for fangene som begynte å skyte mot hverandre, og holdt det gående i ni timer uten at fangevokterne grep inn.

På utsiden fulgte skrekkslagne familiemedlemmer dramaet uten å kunne foreta seg noe. De hevder myndighetene underrapporterer dødstallene, og mener minst dobbelt så mange har mistet livet.

I april i år tok fanger i det samme fengselet 21 ansatte samt fengselsdirektøren som gisler og krevde tiltak mot et tuberkuloseutbrudd i fengselet.

Gjengene kontrollerer fengslene

President Hugo Chavez har i lys av fangeopprøret varslet hardere lut mot de kriminelle gjengene som regjerer i fengslene.

Narkotika- og våpentrafikken går uhindret inn og ut av murene og enkelte steder har gjengene tatt kontroll over hele avdelinger.

Fangene bærer våpen og koordinerer kriminelle aktiviteter utenfor murene via mobiltelefoner.

Lever trangt

Innenriksminister Aissami innrømmer ifølge nyhetsbyrået Reuters at Venezuela har en lang vei å gå for å sørge for mer humane soningsforhold.

– Vi erkjenner at mye arbeid gjenstår og vi fortviler over denne hendelsen, sier Aissami.

Forholdene i El rodeo-fengselet er langt fra unike. Mennesrettighetsgrupper anslår at Venezuelas 49.000 fanger er stuet sammen i fengsler som har en maksimal kapasitet på 13.000 personer.

I fjor døde 476 fanger i venezuelanske fengsler. Bare i første kvartal i år mistet 124 mennesker livet.

Det er ikke bare boforholdene i fengslene som blir beskrevet som kummerlige. I forrige måned ble 11 politimenn suspendert etter at overvåkingskameraer fanget dem opp da de slo og sparket fanger i et fengsel i Chacao-distriktet i Caracas.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt