– Al Qaida-sjef planla operasjonen

De tre terrorsiktede knyttes til Al Qaida-lederen Salah al-Somali.

Politimann sperrer av Times Square i New York

Salah al-Somali kan stå bak det planlagte terrorangrepet, som tre personer ble pågrepet for i dag. Han skal også være hjernen bak det mislykkede angrepet på Times Square, tidligere i år.

Foto: Mario Tama

Offisielle kilder i USA mener terrorplanen i Norge var organisert av al-Somali, ifølge nyhetsbyrået AP.

Han er Al Qaidas tidligere sjef for eksterne operasjoner, det vil si å planlegge terrorangrep.

LES OGSÅ: PST-kilde: Dette handler om ekstrem islamisme

Drept i fjor

Kildene ønsker å være anonyme, fordi de ikke har autorisasjon til å snakke om saken.

Somali ble drept i et droneangrep utført av CIA i fjor, og skal og ha vært blant de som sto bak terrorforsøket mot metroen i New York tidligere i år.

LES OGSÅ: Taliban tar ansvar for New-York-bomben

Han var tidligere listet på listen til FBI over "most wanted." Al-Somali skal ha vært involvert i flere terrorangrep, blant annet i Kenya i 2002.

Han var og mistenkt for å være innblandet i bombeangrepet mot ambassaden i USA i 1998, hvor 250 mennesker ble drept.

Planla angrep i New York og England

Najibullah Zazi

Najibullah Zazi.

Foto: Ed Andrieski / Scanpix/AP

Fem personer er mistenkt for å ha planlagt terrorangrep i New York og i Storbritannia. De fem skal være medlemmer av Al Qaida.

Det er justisdepartementet i USA som opplyser at fem Al Qaida-medlemmer er mistenkt for terrorplanlegging. Det er CNN som melder dette.

En av de mistenkte, Najibullah Zazi, har innrømmet terrorforsøket mot metroen i New York . Han satt allerede i varetekt.

Zazi og en av de mistenkte, skal ha innrømmet at de var med å planlegge terrorhandlinger, og samarbeider nå med myndighetene i USA.

Pågrepet i London

Abid Naseer ble arrestert i London i går, på vegne av amerikanske myndigheter, ifølge NRKs korrespondent i London, Gry Blekastad Almås.

Naseer er mistenkt for å ha planlagt bombingen av undergrunnen i New York, og for å ha planlagt aksjoner i Manchester, hvor han ble pågrepet i en stor aksjon i fjor.

I mai fikk han medhold i britisk rett for ikke å bli utlevert til Pakistan, på grunn av faren for tortur. Han har vært under overvåkning siden.

Naseer antas å ha vært i kontakt med de som nå er pågrepet i Norge.

To av de mistenkte er fortsatt på frifot, en den skal være El Shukrijumah.

FBI har lenge forsøkt å få tak Shukrijumah, som skal være en Al Qaida-leder, det er utlovet en dusør på fem millioner dollar på ham.

Kodeord

Det skal være sammenheng mellom et planlag terrorangrep i New York og et i England, og de skal begge ha forbindelser til Al Qaida-ledere i Pakistan.

I de to planlagte angrepene skal det blir brukt like kodeord. Ordet "bryllup" skal ha vært kodeordet for angrep.

Ifølge Sky News er terrorplanleggingen i Norge den mest alvorlige siden 11. september, men de oppgir ingen kilder som kan bekrefte dette.

SISTE NYTT

Siste nytt