– Flere selvmordsangrep i julen

Den irakiske regjeringen har fått informasjon om at al Qaida har planer om flere selvmordsangrep i Europa og USA i løpet av julen.

al-Bolani

Iraks innenriksminister Jawad al-Bolani.

Foto: MOHAMMED AMEEN / Reuters

Informasjonen om de planlagte angrepene skal ha kommet fra fengslede opprørere, forteller Iraks innenriksminister Jawad al-Bolani i et intervju med nyhetsbyrået AP.

Det første av en rekke angrep

Ifølge al-Bolani skal det mislykkede selvmordsangrepet i Stockholm ha blitt nevnt som det første av en rekke angrep som al Qaida vil gjennomføre i løpet av julehøytiden.

Iraks utenriksminister Hoshyar Zebari sier til AP at informasjonen representer en «alvorlig trussel».

Iraks innenriksminister er i New York for tiden, der han deltar i møter med FNs sikerhetsråd. Han og utenriksminister Zebari sier de har informert Interpol om terrortruslene. De skal også ha informert myndighetene i de landene som kan være mål for angrep.

I intervjuet med AP nevnte de ikke noen spesifikke land som sto i fare for å bli angrepet, utenom USA.

Men en irakisk etteretningsoffiser har sagt at det er mye som tyder på at det foreligger planer om terrorangrep i Danmark.

LES: – 200 mulige terrorister i Sverige

LES: Säpo: Ingen forbindelse til terrorgruppe

Ekstra på vakt i julen

Det er ikke mulig å verifisere opprørernes informasjon. Men vestlig antiterror-tjeneste er generelt ekstra på vakt under julehøytiden.

Særlig etter det mislykkede terrorangrepet 1. juledag i fjor, der Umar Farouk Abdulmutallab fra Nigeria, den såkalte trusebomberen, forsøkte å sprenge et fly på vei fra Amsterdam til Detroit ved å tenne på eksplosiver under landing. Forsøket mislyktes da passasjerer i flyet klarte å kaste seg over Abdulmutallab og stanse ham.

LES: Obama: - Al-Qaida står bak «trusebomben»

Irakisk sikkerhetstjeneste har nylig arrestert minst 73 mistenkte agenter de siste to ukene, sa al-Bolani.

Ifølge ham skal flere av de innsatte opprørerne ha hevdet å være en del av en terrorcelle som tar direkte ordre fra al Qaidas sentrale lederskap. Han sa at minst en av dem er en tunisisk agent.

Ukjent med saken

Det norske utenriksdepartementet kan onsdag kveld ikke si om Norge har fått en slik informasjon fra irakiske myndigheter, melder Aftenposten.no.

Dev svenske etterforskningslederen etter angrepet i Stockholm, Hilding Qvarnström, sier til AP at hun ikke er kjent med om det er noe link mellom al Qaida og Stockholmsbomberen Taimour Abdulwahab.

– Det er første gang jeg hører om dette. Vi jobber kontinuerlig med etterforskningen, med fokus på tekniske beviser, sier hun til nyhetsbyrået.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt