NRK Meny
Normal

Alle ambassadene i Roma sjekkes av politiet

To personer er såret etter bombeeksplosjoner på den sveitsiske og chilenske ambassaden i Roma. Nå sjekker politiet alle ambassadene i byen.

Video Eksplosjon i Chiles ambassade

Se video: Mye aktivitet utenfor den chilenske ambassaden etter bombe nummer to i Roma torsdag.

Alle ambassadene i Roma skal være varslet om hendelsene og vil bli sjekket av politiet.

Ministerråd Arne Gjermundsen ved Norges ambassade sier til NRK at de følger nøye med på meldingene i media, og passer ekstra på etter det som har hendt.

– Vi følger med i media på det som skjer. Og vi er for vår egen del ekstra årvåkne på det som kommer inn til ambassaden, sier Gjermundsen.

Han vil ikke gå inn på hva politiet har sagt om å sjekke ambassadene.

– Jeg vil ikke gå inn på sånne sikkerhetsmessige tiltak. Men det er rutine at det er kontakt mellom ambassadene og politiet dersom man oppdager noe mistenkelig, sier Gjermundsen.

Sent i ettermiddag ble det oppdaget en mistenkelig pakke ved EUs ambassade i den sveitsiske hovedstaden Bern. Deler av bygningen er evakuert og pakken blir undersøkt, opplyser en talskvinne for politiet i Bern.

To eksplosjoner

En ansatt ved den chilenske ambassaden ble tidligere i dag skadet i en bombeeksplosjon på ambassaden. Han heter Cesar Mella, som er chilensk statsborger som har en administrativ stilling ved ambassaden.

Avisen Corriere della Sera melder at den ambassadeansatte ikke er alvorlig fysisk skadet i eksplosjonen i ambassaden som ligger i nærheten av Villa Borghese i sentrum av Roma.

Avisen melder også at en mistenkelig pakke ble oppdaget inne på den ukrainske ambassaden i byen, men det ble senere klart at denne pakken ikke inneholdt sprengstoff.

– Ikke noe farlig er funnet så langt. Vi er trygge enn så lenge, sier talsmann Yevhen Mitskevich for den ukrainske ambassade.

Eksplosjon på Sveitsisk ambassaden

Eksplosjonen på Chiles ambassade kom bare timer etter at en pakkebombe eksploderte på den sveitsiske ambassaden i Roma, der en ansatt ble alvorlig skadet.

Den sveitsiske mannen fikk alvorlige skader på begge hendene da han åpnet pakken som viste seg å inneholde en bombe, opplyser politiet.

Det sveitsiske utenriksdepartementet opplyser at ingen så langt har tatt på seg ansvaret for bombeeksplosjonen ved deres ambassade.

Italiensk politi vet ikke hvem som står bak, men skal ifølge avisen Corriere della Sera mistenker politiet først og fremst personer fra miljøbevegelsen, også kalt økoterrorister, for å stå bak angrepene.

Men også muligheten for at en anarkistisk gruppe kan stå bak, blir etterforsket, opplyser innenriksminister Roberto Maroni.

– Alvorlig trussel

Italias statsminister, Silvio Berlusconi, hadde i ettermiddag krisemøte med innenriksminister Roberto Maroni for å diskutere situasjonen.

Italias utenriksminister Franco Frattini fordømmer angrepene på det sterkeste.

Han sier hendelsene representerer en alvorlig trussel mot alle utenlandske ambassader i Roma.

Frattini oppfordrer også alle italienske ambassader i andre land om å være ekstra oppmerksomme.

– Vi uttrykker solidaritet med den sveitsiske ambassadøren og alle de ansatte ved denne diplomatiske stasjonen, sa Frattini etter eksplosjonen i den sveitsiske ambassaden.

Opptøyer i Roma

Eksplosjonene på ambassadene skjer bare få dager etter funnet av det som lignet på en bombe ombord i et tomt t-banetog i Romas undergrunn.

Denne gjenstanden manglet detonator, og inneholdt ikke eksplosiver, ifølge politiet.

Det har også vært store protester mot Italias regjering de siste ukene, og spesielt i Roma har det vært store opptøyer og voldelige sammenstøt, men ifølge BBC skal det ikke være noe som tyder på at det har noen sammenheng med dagens eksplosjoner.

Pakkebombene i Aten

I begynnelsen av november ble en rekke pakkebomber sendt til forskjellige ambassader i Aten.

Den gangen eksploderte også en bombe ved den sveitsiske ambassaden.

Bomber ble også oppdaget ved ambassadene til Bulgaria, Russland og Tyskland.

I tillegg ble det avslørt en pakkebomber adresserte til den chilenske ambassadøren og til den nederlandske og den belgiske ambassaden. Det ble også funnet en pakke som var adressert til Frankrikes president Nicolas Sakrozy.

En bombe som var addressert til den meksikanske ambassaden ekploderte i hendene til en kvinne som ar ansatt i et fraktselskap.

Bombe sendt til Angela Merkel

I begynnelsen av november ble også en pakke med sprengstoff ble funnet på kontoret til Tysklands forbundskansler i Berlin .

Denne bomben skal ha blitt funnet i et rør i en uthulet bok.

Printerbomber

Noen dager tidligere ble det funnet to forsendelser med bomber ombord i lastefly. Den ene om bord på et lastefly på East Midlands-flyplassen i England og den andre i Dubai.

Det skjulte sprengstoffet var gjemt inne i printere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt