Minst 200 ebola-døde i Sierra Leone

Helsearbeidere fant flere enn 200 døde som var blitt smittet av ebola i løpet av det 72 timer lange portforbudet i landet. Ifølge Verdens helseorganisasjon er 2.793 døde totalt.

Sierra Leone Ebola

Ambulanser bringer folk som muligens er smittet til sykehus for sjekk.

Foto: Michael Duff / Ap

– Vi har funnet mange døde som vi nå må begrave, sier Steven Gaojia, leder av den nasjonale nød- og beredskapssentralen i Sierra Leone.

Myndighetene i landet igangsatte det 72 timer lange portforbudet fredag for å holde befolkningen innendørs. Bare folk som jobbet frivillig fikk gå ut i løpet av disse dagene. Rundt 30.000 gikk fra dør til dør og delte ut såpe og ga råd om hvordan man skal beskytte seg mot den fryktede feberen.

– Et hovedmål for kampanjen er å identifisere dem som forsøker å skjule at de er smittet, sa president Ernest Bai Koroma da portforbudet trådte i kraft.

Fraråder restriksjoner

5.752 mennesker er bekreftet smittet av ebola i Vest-Afrika hittil i år, og nesten halvparten av tilfellene har dukket opp de siste tre ukene. 2.793 hadde innen 18 september mistet livet, viser en fersk oversikt fra Verdens helseorganisasjon, WHO.

Organisasjonens rådgivere anbefaler ingen restriksjoner når det gjelder handel med eller reiser til de berørte landene, snarere tvert imot.

I et uttalelser fra WHOs krisekomité heter det at komiteen «gjentar at det ikke bør være noe forbud mot internasjonal handel eller reise». Komiteen mener at man gjennom restriksjoner kan oppnå det motsatte av det man ønsker.

«De rammede landene blir isolert. Økonomiske problemer følger og mangel på hjelp kan føre til at sykdommen sprer seg ytterligere», mener WHO.

Ifølge helseorganisasjonen er utbruddet nå under kontroll i Senegal og Nigeria.

WHO anbefaler landene å bruke karantene der sykdommen sprer seg.

Færre begravelser om natten

Ifølge Sierra Leones helseminister Abubakarr Fofanah klarte de frivillige å nå fram til cirka 80 prosent av boligene i Sierra Leone denne helgen.

– Vi venter på nye tall etter hvert som vi får inn rapporter fra andre deler av landet, sier han til AFP.

Helseministeren sier at aksjonen har ført til færre nattlige begravelser. Begravelser som har blitt gjennomført for å dekke over at det har vært en ebolasmittet pasient i huset.

En talskvinne for landets helsemyndigheter sier at de gjennom aksjonen har oppdaget flere smittede som igjen ville ha smittet nye personer.

Sierra Leone Ebola

En helsearbeider i Freetown krysser av over døren på et hjem som er sjekket for ebola.

Foto: Michael Duff / Ap

Skepsis

Eksperter var i forkant av aksjonen skeptiske til planen, som var den mest drastiske siden ebolaepidemien startet. Leger uten grenser fryktet at den storstilte aksjonen ville kunne føre til at flere personer ble smittet.

Årsaken er at Sierra Leone er et svært fattig land der det er vanskelig å nå ut til folk med god informasjon. Det ble også stilt spørsmål ved om teamene som skulle gå fra dør til dør, hadde fått god nok opplæring.

Sierra Leone Ebola

Folketomme gater under portforbudet.

Foto: Michael Duff / Ap


SISTE NYTT

Siste nytt