Hopp til innhold

Ebola kan bli Afrikas svartedauden

Hvis vi ikke gjør noe nå kan ebola-epidemien i Afrika utvikle seg til svartedauden i Afrika, advarer norsk lege som akkurat har kommet hjem fra Liberia.

Helsearbeidere tar med seg nok et ebola-offer

Helsearbeidere bærer ut den døde 29-åringen Prince Nyentee fra hans hjem i Monrovia i Liberia. Nå frykter eksperter at antallet døde kan dobles i løpet av tre uker.

Foto: STRINGER / Reuters

Lege Gunnar Hasle

Lege Gunnar Hasle mener verdenssamfunnet må reagere nå, ikke om tre uker.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Flere byer i Sierra Leone og Liberia har nå innført portforbud, og kun utrykningskjøretøy som frakter døde og syke er å se i gatene.

Nå frykter amerikanske helsemyndigheter at så mange som 500.000 kan bli smittet av de dødelige viruset i løpet av de tre neste månedene, melder Washington Post.

Måtte stenge dørene

– Det vi ser nå er at antallet syke vil dobles hver andre uke, og hvis ikke verdenssamfunnet våkner og tilbyr pasientplasser så vil vi få en eksponentiell vekst, altså at det øker mer og mer, i en ubeskyttet befolkning og da kan vi i verste fall få en epidemi i størrelsesorden som svartedauden i Afrika, sier lege Gunnar Halse til NRK. Han har akkurat kommet hjem fra Liberia der han jobber for Leger Uten Grenser.

– Det har ingen tidligere turt å si ordet «svartedauden», men WHO har tidligere snakket om et utbrudd, men nå snakker vi om en epidemi og en stor humanitær katastrofe. For i kjølvannet av denne epidemien så vil det komme ringvirkninger i samfunnet med at næringslivet og matproduksjonen ville lide. Skolene og helsevesenet er allerede steng. Samfunnsstrukturer faller sammen og vi risikerer lovløshet. Det kan bli en enorm humanitær katastrofe.

Hasle brukte mye av tiden sin i Liberia på å avvise pasienter med andre lidelser og sykdommer, for ebola tok alle ressurser.

– Vi måtte til slutt bare stenge dørene. Det er rett og slett overveldende å møte så mange syke på en gang, og folk blir veldig fort syke. Vi hadde folk som kom gående, men som døde mens de ventet i resepsjonen. Vi har jo ingen medisin som hjelper.

Folketomme gater i Freetown

Gatene i Sierra Leonas hovedstad Freetown er folketomme denne helgen. Kun frivillige helsearbeidere får lov til å bevege seg utendørs og samle inn døde.

Foto: STAFF / Reuters

Dobling i løpet av uker

Sikkerhetsrådet kaller ebolautbruddet nå en internasjonal trussel. En ny plan i kampen mot det dødelige viruset skal iverksettes i slutten av september. Da kan det være for sent.

– Det er for tidlige å si hvordan dette faktisk vil gå, men det er nå vi har en sjanse. Hvis man venter i tre uker så er det minst dobbelt så mange å ta hånd om, sier Hasle.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) har 2.630 av i alt 5.347 ebolasmittede personer mistet livet som følge av den pågående epidemien.

Det utgjør over 49 prosent av de smittede.

Sovet i timen

Norge gir 58 millioner kroner til bekjempelsen av ebolaviruset, og Utenriksdepartementet innrømmer nå at de har sovet i timen.

– Jeg vil si at dette er et problem som verdenssamfunnet ikke har reagert raskt nok og godt på. Vi regner med at dette kommer til å bli verre, sier statssekretær i utenriksdepartementet, Hans Brattskar til NRK.

Pengene vil nå komme Leger Uten Grenser og andre frivillige organisasjoner til gode.

– Veldig mye av pengene Norge gir går via FN-systemet. Vi vil nå legge stor vekt på beredskap.

USAs president Barack Obama har sagt at han vil sende 3000 soldater til Vest-Afrika som et bidrag i kampen mot sykdommen.

Soldatene, som omfatter ingeniører og helsepersonell, skal settes inn i byggingen av nye behandlingssentre i Guinea, Liberia og Sierra Leone og gi opplæring til rundt 500 helsearbeidere i uka i minst et halvt år.

Norge har foreløpig ikke planer om å sende militært personell til Vest-Afrika.

Dreper helsearbeidere

Et annet problem er at helsearbeidere i Sierra Leone, Liberia og Guinea, land der det er flest sykdomstilfeller, ikke alltid blir tatt imot med åpne armer. På landsbygda har de blitt møtt med stokker og steiner, og anklager om at det er de som setter ut det dødelige viruset.

I Guinea forsvant et helseteam forrige måned. Opptøyer brøt ut da de begynte å spraye markedsbodene i et forsøk på stanse utbruddet.

Denne uka ble åtte av de savnede i delegasjonen funnet i en septiktank.

Myndighetene fordømmer drapene og vil finne de skyldige, men det hjelper lite når selv myndighetene mangler tillit og landsbyboerne fortsatt tror at målet er å få dem til sykehus der de kan tappes for blod og organer.

Under det tre dager lange portforbudet i Sierra Leones hovedstad Freetown vil 28.000 frivillige gå fra dør til dør for å fjerne døde fra hjemmene og frakte smittede til behandling.

Det er ventet at ebola-dødstallene vil stige med mellom 15 og 20 prosent når omkomne blir funnet i løpet av portforbud-perioden.

Eksperter mener imidlertid at den omfattende planen vil bli svært vanskelig å gjennomføre på en effektiv måte i et av verdens fattigste land.

Leger Uten Grenser frykter at den omfattende planen tvert imot sin hensikt vil føre til at flere personer blir smittet.

SISTE NYTT

Siste nytt