NRK Meny
Normal

Abuzar (2) så hele familien bli skutt – nå er han blitt et symbol i kampen mot Tailban

Afghanere strømmer til valgregisteringslokalene til tross for uroen i landet. Mange vil hedre og støtte den drepte AFP-journalisten, Sardar Ahmad og hans familie som ble regelrett henrettet på Hotel Serena for to uker siden.

Abuzar Ahmad er Sardar Ahmed yngste sønn og den eneste som overlevde angrepet på Hotel Serena

To år gamle Abuzar Ahmad er AFP-journalisten Sardar Ahmed yngste sønn og den eneste som overlevde angrepet på Hotel Serena for to uker siden. Nå er han blitt en symbol på kampen mot Taliban.

Foto: Edouard Guihaire / Afp

Sardar Ahmed sammen med sine barn Nilofar og Omer

Sardar Ahmed ble skutt og drept den 20. mars i år sammen med sin kone og datter Nilofar (t.v.) og sønn Omar (t.h.).

Foto: Joris FIORITI / Afp

– Talibans angrep har motivert folk til å stille opp og registrere seg for å stemme, sier den 21 år gamle studenten Waris Sadat som denne uken stilte seg i kø i Kabul sammen med flere hundre andre for å registrere seg for sin borgerplikt på lørdag.

Feiret nyttår med familien

På et lite kontor et annet sted i Afghanistans hovedstad sitter Turaj Rais, han tenner et lys for sin døde onkel og hans kone og to barn som ble henrettet på Hotel Serena for to uker siden.

Det var Rais som dro rett på sykehuset da familien hørte om angrepet der AFP-journalisten Sardar Ahmed ble skutt foran øyene på sin kone, deres ni år gamle datter, Nilofar og deres sønn på fire Omar. Før de ble regelrett henrettet av terroristene.

– Jeg skjønte det i løpet av en time at Sardar var drept og det var jeg som måtte ringe rundt til resten av slekten og fortelle ikke bare at Sardar var drept, men nesten hele hans familie, forteller Rais til Danmarks Radio.

Turaj Rais ved sin onkel Sardar Ahmads grav utenfor Kabul

Turaj Rais ved sin onkel Sardar Ahmads grav. Sardar ble drept for to uker siden og har blitt et symbol på kampen mot Taliban o forkant av presidentvalget på lørdag.

Foto: Danmarks Radio

Torsdag den 20. mars var det persisk nyttår og Sardar hadde invitert sin kone og sine tre barn på restauranten i første etasje på Hotel Serena, et av Kabuls best bevoktende hus. Men klokken 21 var det ikke mye vakthold igjen. Gjennom sikkerhetskontrollen slapp fire unge Taliban-soldater.

De beveget seg raskt mot restauranten der Sardar og hans familie spiste en bedre middag, før de begynte å skyte vilt rundt seg. Sardar var et av de første av de totalt ni ofrene den kvelden.

– Jeg kjente igjen Nilofar og Omar med en gang, men jeg kunne ikke se Sardars fjes på grunn av alt blodet, men jeg kjente igjen skoene hans, sier Rais som var mannen som måtte identifiserer likene.

– Da jeg så likene tenkte jeg med meg selv, ingen mennesker kan gjøre noe slikt, forteller Rais som har problemer med å holde igjen tårene når han snakker om sin onkel og hans familie.

Skylder på politiet

I Kunar-provinsen nordøst i Afghanistan sitter en gruppe Taliban-soldater som sympatiserer med angriperne, men de er helt sikker på at Sardars familie ble skut tog drept av politiet ikke Taliban-sympatisørene.

– De som gjennomførte dette var selvmordsangripere, og jeg antar de fikk hjelp av sikkerhetsfolkene til å komme seg inn, men de skjøt ikke journalisten Sardar Ahmad og hans familie og barn. Det var politiet som skjøt dem for å sverte våre krigere og fremstille dem som folk som dreper kvinner og barn, sier Amir Sahib, uten at det er noen form for dekning for disse påstandene. Derimot har en annen Taliban-talsmann kommet med en sjelden uttalelse og bedt om unnskyldning for angrepet på den afghanske journalisten og hans familie. Det nekter Shaib for.

– Dette er bare propaganda for å skade Taliban og muslimer. Vi vil aldri gjøre noe slikt og ikke under noen omstendigheter dreper vi kvinner eller barn. Jeg er helt sikker på at det var politiet eller de hotellansatte selv som gjorde det, sier mannen som selv planlegger angrep knyttet til lørdagens presidentvalg.

Yngste sønnen overlevde

Lenge trodde familien at den yngste sønnen Abuzar på to også var død, men med fem kuler i kroppen våkent den lille gutten til liv igjen og har nå blitt et symbol på kampen mot Taliban.

– Han er en liten tiger som kommer seg for hver dag som går, forteller Rais, men hverken han eller noen andre kan forandre det at lille Abuzar kommer til å vokse opp i et farlig land uten sine foreldre eller søsken.

Nå har ifølge den uavhengige valg kommisjonen, IEC, registrert nesten fire millioner stemmeberettige før lørdagens presidentvalg der Hamid Karzais etterkommer skal velges. Men de siste ukers økende uro og Talibans gjentagende trusler mot valglokalene har skapt en stor usikkerhet rundt valget.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt