Hopp til innhold

Slik planlegger Taliban å ødelegge lørdagens valg

I en liten steinhytte på hemmelig sted langt oppe og inne i de afghanske fjellene i Kunar-provinsen har en gruppe Taliban-kommandanter samlet seg. De ønsker ikke at lørdagens presidentvalg i Afghanistan skal gjennomføres.

Taliban har planer om å sabotere presidentvalget i Afghanistan 5. april 2014.

ØNSKER IKKE VALG: En lokal Taliban-gruppe ønsker ikke at presidentvalget lørdag 5. april skal gjennomføres. De planlegger omfattende sabotasje under valget og vil forhindre at folk kommer seg til stemmelokalene.

Den britisk-afghansk dokumentarfilmmakeren Najibullah Quraishi har møtt en lokal Taliban-kommandant og hans krigere oppe i fjellene. Et møte som det har tatt måneder å forhandle frem. Nå møtes de endelig ansikt til ansikt og Quraishi får beskjed om at han kan spørre om hva han vil.

Vil straffe de som deltar

– Vi ønsker å ødelegge valget siden det strider imot sharia. I tillegg er denne regjeringen korrupt og det er overhodet ikke aktuelt å tillate dem å gjennomføre et valg, sier Taliban-kommandant Amir Sahib, da de tar en liten pause på vei opp den flere timer lange vandringen til basen langt inne i fjellene i Kunar-provinsen, nordøst i Afghanistan.

Hva skjer med dem som deltar i valget?

– For det første så har vi advart dem om ikke å delta, men hvis de trosser dette rådet så vil vi bruke hele vår militære styrke på å hindre dem.

Vil dere straffe dem?

– Hvis de blir tatt til fange av oss så vil vi straffe dem hardt siden Det islamske emiratet (Talibans navn på Afghanistan journ.anm.) har beordret dem ikke til å delta i valget av denne korrupte regjeringen. Hvis noen trosser dette så vil vi gi dem en passende straff i samsvar med sharia.

Angripes av droner

I en liten steinhytte på hemmelig sted langt oppe og inne i de afghanske fjellene i Kunar-provinsen har en gruppe Taliban-kommandanter samlet seg. De ønsker ikke at lørdagens presidentvalg i Afghanistan skal gjennomføres.

Video: På et teppe inne i en steinhytte sitter en gruppe menn og diskuterer hvordan de skal hindra at afghanere kan delta i presidentvalget på lørdag.

Dette området kontrolleres av Taliban og her beveger ikke regjeringssoldatene seg. Kun på nattetid besøkes fjellområdet av amerikanske droner, men nå på dagen er det de islamistiske ekstremistene fra Taliban som har kontrollen.

Her kommuniserer de med andre Taliban-celler mer eller mindre ustanselig, og gjerne også samtidig med at angrep gjennomføres andre steder.

En blanding av rykter og fakta blir utvekslet gjennom gamle walkietalkier og mobiltelefoner.

– Vi hører at Karzai (president i Afghanistan journ.anm.) og Asharaf Ghani (presidentkandidat journ.anm.) er omringet, og at parlamentet er angrepet, sier kommandant Shaib til en av sine trosfrender i en gammel mobiltelefon. De smiler og nikker til en nyhet som aldri har funnet sted.

Sympatiserer med bin Laden

Taliban-soldater i Kunar-provinsen i Afghanistan

I fjellene i Kunar-provinsen beveger kun Taliban soldater seg. Her er de tingen regjeringssoldater, bare amerikanske droner på nattetid.

Foto: Najibullah Quraishi

Vesten invaderte Afghanistan for å eliminere Al Qaida i 2001, men disse Taliban-krigerne sier de i bunn og grunn er uttrykk for den samme viljen og samme sak som bin Laden.

– Vi følger samme sti og strategi. Den eneste forskjellen er at Al Qaida var ledet av Osama bin Laden, men begge bevegelser kjemper for samme mål, sier Shaib.

Den utgående Karzai-regjeringen i Kabul har i lenge vært uenig med USA, og Karzai har blant annet nektet å underskrive avtalen med USA om sikkerhetssamarbeidet og om hvor mange soldater som skal bli igjen etter at Nato trekker ut dagens styrke.

For disse Taliban-krigerne er dette et irrelevant spørsmål.

– Amerikanerne vil uansett forfølge sine mål. Karzai lager bare en masse drama for å redde sitt eget rykte og ettermæle så han ikke nasjonen skal klandre han, sier Shaib før de blir avbrutt.

Noen i gruppen vil nemlig gjerne vise filmteamet til Quraishi noen av de tyngre våpnene de har liggende. Mye er fra Russland, men de har også klart å få tak i amerikanske våpen.

Mye er gammelt, men skal vi tro de stolte krigerne der de poserer med sine kalasjnikover, RPGer, og håndgranater, så er de like effektive den dag i dag.

AFGHANISTAN stemmebokser

I store deler av Afghanistan er det plassert ut stemmebokser og valgmedarbeidere sjekkes før de skal plasseres ut. Mange av dem er i tilknytning til moskeer. Det bekymrer Taliban.

Foto: BEHROUZ MEHRI / Afp

Har plassert ut bomber

Så skjer det som kanskje aldri tidligere har skjedd før. En utenforstående blir invitert inn til et strategimøte med Taliban.

På gulvet en den gamle steinhytta sitter en liten gruppe menn på et teppe og drikker te. Der sitter de og diskuterer hvordan de skal sabotere valget på lørdag og deler sin bekymring for at flere av valglokalene er knyttet til moskeer.

– En ting må være klart vi må prøve å hindre at sivile blir drept, selv om vi har bedt folk holde seg borte fra valget må vi prøve ikke å drepe dem som gjør det. Vi skal sabotere valget ikke menneskene, sier Shaib, før en av de andre tar ordet.

– Vi må fortelle de eldre at de ikke må foreta valgaktiviteter i moskeen, vi har allerede advart dem, sier mannen som sitter på huk og nipper til teen sin.

Men det er ikke bare bekymringer som utveksles. De har også planene klare for hvordan de skal bruke bombene som allerede er plassert ut i området.

En mann som tydelig har et våpenansvar i gruppen tar ordet og informere de andre.

– Vi har forskjellige typer IEDer (veibomber journ.anm.). Vi har både noen som reagerer på trykk og noen som er mye tyngre som vi har her i basen. Vi har også en tredje type som kan fjernstyres. Problemet med de første to typene er at de skiller ikke mellom venn eller fiende, mens de fjernstyrte allerede er plassert ut og klare til å sprenges. Så hvis gud vil så kommer vil til å plassere ut flere i de områdene rundt valglokalene.

Drapet på den svenske korrespondenten Nils Horner, som ble skutt brutalt ned på gaten i Kabul i det han intervjuet folk på gaten om valget, og angrepet på Serena Hotel hvor AFP-reporteren Sardar Ahmad og hans familie ble drept har ført til forsiktighet blant det internasjonale pressekorpset, og økt spenningen.

Før lørdagens valg er det satt inn store sikkerhetstiltak rundt de mange valglokalene i hele Afghanistan, og i tillegg til uroen som har preget landet de siste ukene så frykter mange at valget kan bli preget av like mye valgfusk som da nåværende president Hamid Karzai ble gjenvalgt i 2009.

SISTE NYTT

Siste nytt