Hopp til innhold

Helikopter som styrtet ble tidligere brukt i Nordsjøen

14 personer – inkludert den ukrainske innenriksministeren – omkom da et helikopter styrtet nær en barnehage utenfor Kyiv. Helikopteret ble tidligere brukt til å frakte oljearbeidere i Norge.

Redningsmannskap på stedet der et militærhelikopter styrtet nær en boligblokk og barnehage i Brovary, utenfor Kyiv, Ukraina.

Militærhelikopteret styrtet nær en barnehage og boligblokk i Brovary onsdag morgen.

Foto: VALENTYN OGIRENKO / Reuters

Helikopteret styrtet nær barnehagen og en boligblokk klokken 8.20 lokal tid i Brovary, en forstad til hovedstaden Kyiv.

Minst 15 mennesker er døde. Alle ni som var om bord i helikopteret omkom. I tillegg mistet flere personer som befant seg på bakken, blant dem ett barn, livet.

Blant de døde er hele ledelsen i Ukrainas innenriksdepartement, innenriksminister Denys Monastyrskyj, viseinnenriksminister Jevhenij Jenin og statssekretær Yurij Lubkovytsj.

Den ukrainske innenriksministeren Denys Monastyrskyj, viseinnenriksminister Jevhenij Jenin, og statssekretær Yurij Lubkovytsj i innenriksdepartementet.

Denys Monastyrskyj, Jevhenij Jenin, og Yurij Lubkovytsj er blant de døde i helikopterstyrten i Kyiv.

Foto: TELEGRAM

Helikopteret var på vei til frontlinjen i Kharkiv, ifølge presidentens kontor.

Monastyrsky hadde blant annet ansvaret for politi- og sikkerhetsmyndighetene i Ukraina.

– Det er et stort tap for landet, sier statsminister Denys Sjmyhal i en uttalelse.

– Jeg kondolerer til familiene deres og til alle ofrene.

Ukjent årsak

Helikopterstyrten førte til en voldsom brann i bygningene rundt.

Guvernøren i Kyiv-regionen Oleksij Kuleba opplyste først at tallet på døde var 18. Noen timer senere kom myndighetene med en oppdatert melding om at 14 er bekreftet omkommet.

25 er såret, flere med brannskader. Blant dem som er sendt til sykehus er 11 barn, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Årsaken til helikopterstyrten er ikke kjent, men det var tett tåke og sterk vind i området.

Russland har ikke kommentert hendelsen, og ukrainske myndigheter har ikke sagt noe om russiske angrep i området da helikopteret styrtet. Mye tyder på at det var en ulykke.

Voldsomme ødeleggelser etter helikopterstyrten i Kyiv onsdag.

Dro ut barn med brannskader

De som kom først til stedet forteller om kaotiske scener.

– Vi så skadde personer, vi så barn. Det var tåke. Alt var strødd rundt. Vi hørte skrik og løp dit. Vi tok barna og fikk dem over et gjerde, bort fra barnehagen, da det brant, forteller 17 år gamle Hlib til Reuters.

– Vi fikk roet dem ned med godteri, renset og plastret sår og skrev ned navnene slik at vi kunne finne foreldrene.

Han bor i nærheten og hjalp til sammen med flere av naboene.

– Barna gråt og så etter foreldrene sine. Ansiktene deres var fulle av kutt og blod. Vi dro ut en liten jente, som jeg la jakken min rundt. Hun verken gråt eller skalv, og var så hardt såret at faren ikke gjenkjente henne med det samme, sier Dmytro Serbyn til AFP.

Veggen til barnehagen var helt forkullet. Helikopterdeler lå spredd rundt på området. Den store rotoren havnet rett ved inngangen til boligblokken.

Ulykkesstedet der et militær-helikopter styrtet i Brovary, utenfor Kyiv.

Det er foreløpig ikke klart hva som førte til helikopterstyrten.

Foto: NATIONAL POLICE OF UKRAINE / Reuters

Der kunne se de omkomne fra helikopteret, gjenkjennelige på grunn av sine blå uniformer som ansatte i innenriksdepartementet bruker.

Andre øyenvitner forteller at de så helikopteret sirkle rundt i luften før det plutselig gikk nedover.

– Jeg trodde det var motoren fra en rakett eller noe lignende som falt ned, forteller Vitalij til Reuters.

Ukrainske myndigheter har bedt alle som var i nærheten om å melde seg.

En kvinne fortviler etter å ha lagt ned blomster utenfor stedet der hvor militærhelikopteret styrtet i Brovary, utenfor Kyiv i Ukraina.

En kvinne fortviler etter å ha lagt ned blomster i nærheten av der helikopteret styrtet.

Foto: NACHO DOCE / Reuters

Mørk dag for landet

– Dette er en mørk morgen. Den fatale helikopterstyrten er en grusom tragedie, skriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på meldingstjenesten Telegram.

– Denys, Jevhenij, Jurij, flere som jobbet for innenriksdepartementet ... Sanne patrioter. Måtte de hvile i fred. Måtte alle som omkom denne svartmalte morgenen, hvile i fred, skriver presidenten.

Denys Monastyrskyj (42) ble utnevnt til innenriksminister av Zelenskyj i 2021. Før det var han rådgiver for presidenten, ifølge BBC.

Presidenten sier han har bedt landets politi- og sikkerhetsmyndigheter finne ut alle omstendighetene rundt det som har skjedd. En etterforskningskomité er allerede utnevnt.

Samme helikopter som styrtet i Norge

Helikopteret var franskprodusert av typen Airbus H225 Super Puma, som brukes av alle nødetatene i Ukraina.

– Dessverre skjedde dette med et helikopter fra de statlige nødetatene, sier talsperson for det ukrainske luftforsvaret, Jurij Ihnat til ukrainske medier.

Airbus H225 Super Puma er samme helikoptertype som havarerte utenfor Turøy i 2016. 11 oljearbeidere og to piloter omkom, skriver NTB og siterer Teknisk Ukeblad.

Super Puma er siden Turøy-ulykken ikke brukt i Norge, selv om Luftfartstilsynet etter hvert opphevet flyforbudet.

Etterlatte etter Turøy-ulykken inngikk forlik med Airbus – får hemmelig sum

Ifølge Teknisk Ukeblad var helikopteret som styrtet i Ukraina tidligere brukt i Nordsjøen. Da var det registrert på CHC Helikopter Service.

Helikopteret ble levert til Ukraina via Airbus i 2020 etter en oppgradering, sammen med 20 andre av samme type, skriver TU.

– Det er for tidlig å si noe om årsaken til ulykken, sier Jurij Ihnat.

Ifølge den ukrainske sikkerhetstjenesten vil de se på alt fra mulig brudd på flygereglene fra piloten til teknisk svikt og bevisst sabotasje, skriver Reuters.

En ekspert undersøker del av helikopteret som styrtet i Brovary, Ukraina 18. januar 2023.

En ekspert undersøker en del av det styrtede helikopteret.

Foto: Efrem Lukatsky / AP

Påvirker ikke krigen

Sjefforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Kristian Åtland, sier til NRK at for den ukrainske regjeringen er det et stort tap at innenriksministeren og hans nærmeste medarbeidere omkom.

– Det er et spesielt smertefullt tap for det berørte departementet, som i tillegg mistet en første viseminister og en statssekretær i havariet. I tillegg er hendelsen selvsagt en tragedie for de omkomnes familier og pårørende.

– Etterforskningen vil formodentlig bringe klarhet i årsakene til havariet. På det nåværende tidspunktet er det lite som tyder på at det skyldes russisk sabotasje eller våpenbruk, sier Åtland.

Han tror uansett ikke den tragiske styrten vil påvirke krigen.

– Det er ingen grunn til å tro at hendelsen vil få konsekvenser for den ukrainske regjeringens handlekraft, politiske prioriteringer eller krigens videre forløp. Ukraina vil få en ny innenriksminister, og landet vil fortsette sin motstandskamp med uforminsket kraft, sier Åtland.

Boligblokken der militærhelikopteret styrtet i Brovary, Ukraina 18. januar 2023.

Luftbilde av boligblokken der militærhelikopteret styrtet.

Foto: VIACHESLAV RATYNSKYI / Reuters

Kondolanser fra verden

Flere regjeringer har allerede sendt sine kondolanser til den ukrainske regjeringen.

– Det er forferdelig å høre om nok en tragisk hendelse i Ukraina, som har rammet både personer på bakken og en politikerkollega og hans medarbeidere.

– Dette er nok en dårlig nyhet i et land som daglig mottar dårlige nyheter, sier Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt til NRK.

EU-president Charles Michel har også sendt sine kondolanser til Ukraina.

– Vi slutter oss til Ukraina i sorgen etter denne tragiske helikopterulykken, skriver Michel på Twitter, og kaller Monastyrskyj en god venn av EU.

USAs president kaller ulykken «hjerteskjærende».

Følg utviklingen i NRKs Nyhetssenter: