Hopp til innhold

115 soldater i «Putins private hær» sparket – nekter å slåss i Ukraina

Spesialsoldatene skulle være blant Putins beste og mest lojale. Nå får de sparken for å nekte å slåss i Ukraina. Russisk advokat hevder at flere hundre soldater ber om hjelp for å slippe å krige.

Russisk spesialenhet Rosgvardia

Spesialsoldater fra Rosgvardia, kalt Putins private hær. Bildet er fra oktober i 2021.

Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP

Det var i 2016 at president Vladimir Putin opprettet spesialstyrken Rosgvardia som blir kalt «Putins private hær». Enheten ble opprettet for å bekjempe terrorisme.

Styrken er mest kjent for å slå hardt til mot demonstranter som protesterer mot Putin og hans regime.

Spesialsoldatene er håndplukket og skulle være blant presidentens beste og mest lojale stridende.

Nå har 115 av dem fått sparken fordi de nekter å slåss i Ukraina, skriver The Guardian.

Rosgvardia soldater arresterer en demonstrant

Rosgvardia er kjent for å slå hardt ned mot demonstranter. Bildet er fra en demonstrasjon til støtte for opposisjonen i Russland 27 juli 2019.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Den britiske avisen skriver at det som skjer i denne spesialstyrken nå er det klareste tegnet på motstand mot krigen som er registrert blant russiske militære.

Soldatene protesterer mot at de blir sparket og får hjelp fra advokat.
Men onsdag avviste en domstol soldatenes anke. Retten mener at myndighetene har rett til å avskjedige dem fordi de nekter å slåss i Ukraina.

Vil slippe «kjøttkverna»

En annen advokat, Mikhail Benyash, sier at hundrevis av russiske soldater har tatt kontakt med ham og kollegaene hans.

Soldatene ber om råd for hvordan de kan slippe å dra i krigen. Blant de mange som har tatt kontakt er 12 medlemmer av en annen gruppe innenfor Rosgvardia, «Putins private hær».

arrestasjon i Moskva

Rosgvardia kalt Putins private hær, blir ofte brukt til å slå ned på demonstrasjoner. Bilde fra 10. august i 2019.

Foto: VASILY MAXIMOV / AFP

– Soldatenes offiserer prøver å true dem med fengsel hvis de nekter, men vi råder likevel soldatene til å si nei, sier Benyash til The Guardian.

– Mange soldater har derfor valgt enten å få sparken eller å bli overført til et mindre attraktivt tjenestested framfor å dra til «kjøttkverna» i Ukraina, sier advokaten.

Advokat: Soldater har rett til å nekte

Advokat Mikhail Benyash sier at det ville vært langt vanskeligere å nekte dersom Putin offisielt hadde erklært krig mot Ukraina.

– I en krig, er det andre regler som gjelder. Da vil det bli slått langt hardere ned på dem som nekter. De vil bli sendt i fengsel, sier advokaten.

Det samme synet har advokaten Andrei Sabinin som representerer «de 115». Han mener alle russiske soldater har rett til å nekte fordi Russland ikke offisielt er i krig med nabolandet.

Demo mot Putin regimet

Rosgvardia som er en avdeling i nasjonalgarden blir brukt for å stanse demonstrasjoner. Her fra en protestaksjon i Moskva i august i 2019.

Foto: VASILY MAXIMOV / AFP

President Vladimir Putin har hele tiden sagt at Russland gjennomfører en spesialoperasjon. Da gjelder ikke krigens regler. Da kan ikke soldater som nekter å slåss, bli satt bak lås og slå mener de to russiske advokatene.

Arrestert etter omtale av desertører

The Guardian sitter på dokumenter som viser at omtale av soldater som nekter å kjempe i Ukraina, fører til fengsling.

Avisen viser til at redaktøren for Novy Fokus ble arrestert fordi han skrev om 11 soldater fra en annen avdelingen innenfor «Putins private hær» Rosgvardia, som nektet å dra i krigen.

Redaktør Mikhail Afanasyev ble arrestert av sikkerhetsstyrker i april.

Ble lovet rolig patrulje i Kyivs gater

I rettsdokumentene fra saken om disse 11 spesialsoldatene, kommer det fram at de føler seg lurt av myndighetene.

– Vi fikk beskjed om at vi skulle til Ukraina for å patruljere gatene og innfartsveiene til Kyiv, forteller en av dem.

Det kommer tydelig fram at soldatene i forkant av krigen fikk forståelsen av at Russland planla en blitskrig med en rask overtagelse av hovedstaden Kyiv. Slik har det ikke gått.

Russisk nasjonalgarde

Spesialsoldater fra Rosgvardia, kalt Putins private hær. Bildet er fra oktober i 2021.

Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP

Soldater fra andre enheter enn Rosgvardia, har også nektet å slåss i krigen.

– Jeg vil returnere til familien min, men ikke i en kiste

Da soldater i en brigade som fikk beskjed om å slåss i Ukraina for andre gang, oppstod det uro i avdelingen. Det sier «Dimitri» til The Guardian.

– Det ble raskt klart at ikke alle var villige. Mange av oss nektet å dra tilbake i krigen, sier soldaten som ikke vil oppgi sitt egentlige navn.

– Jeg vil returnere til familien min, men ikke i en kiste.

– Først ble offiserene våre sinte, deretter roet de seg ned. De visste at det var ikke så mye de kunne gjøre, sier soldaten.

Mangler fotsoldater

Torsdag innrømmet Ukrainas politiske – og militære ledere at Russland har et militært overtak i regionen Donetsk øst i Ukraina. Russland skal ha tatt i bruk tyngre og mer avanserte våpen den siste tiden.

Men eksperter mener at Russlands store problem er at de mangler infanterister, såkalte fotsoldater, til å holde på områder som russiske styrker har lagt under seg.

The Guardian skriver at Russland mobiliserte 80 prosent av infanteristene som var operative i landet i forkant av invasjonen.

Om lag 150.000 russiske soldater ble sendt til grenseområdet før selve invasjonen startet 24. februar.

Det er uenighet om hvor mange tusen russiske soldater som er drept eller skadd i krigen, men tallet skal være høyt. Mange andre skal være utslitt, lite motivert og dårlig rustet for videre krigføring.

Et resultat av mangelen på fotsoldater, er at Putin har rekruttert flere titalls tusen såkalte fremmedkrigere.

Ifølge BBC er de fleste, om lag 16.000, rekruttert fra Syria der russiske styrker i flere år har gitt militærhjelp til regimet til president Assad.

Russlands nasjonalgarde øver

Spesialsoldater fra Rosgvardia øver før de skal delta i en parade i Moskva i mai 2021.

Foto: Pavel Golovkin / AP

SISTE NYTT

Siste nytt