Tilfluktssteder slukt da tsunamien traff Japan

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Over 100 tilfluktssteder, som på forhånd var utpekt av japanske myndigheter til å være trygge, ble feid bort eller oversvømt da den ødeleggende tsunamien traff land 11. mars.

Japan var et av landene i verden som var best forberedt på jordskjelv og tsunami før katastrofen. Blant annet hadde lokale myndigheter forberedt såkalte evakueringspunkter, eller tilfluktssteder, der innbyggerne skulle være sikre, i tilfelle en tsunami.

Nå skriver The Japan Times, basert på tall fra Kyodo News, at så mange som 101 av disse stedene ble slukt av tsunamien etter jordskjelvet 11. mars.

Det er antatt at mange mistet livet etter å ha flyktet til steder de trodde var trygge, men ingen har så langt offentliggjort dødstall fra disse tilfluktsstedene. Så langt er over 13.000 mennesker bekreftet døde etter katastrofen.

  • Videoen over viser en ny og sjokkerende amatørvideo fra Minamisanriku i Miyagi, der flere av tilfluktsstedene ble skyllet vekk. Landsbyen forsvinner i løpet av få minutter.

12 av 25 steder jevnet med jorden

En måned siden katastrofen i Japan

En dame gråter over tapet av sine kjære på månedsmarkeringen.

Foto: Lee Jin-man / Ap

Tilfluktsstedene som ble hardest rammet av katastrofen lå i kystprefekturene Iwate, Miyagi og Fukushima. Prefekturer tilsvarer norske fylker.

I Fukushima har det vært umulig å få en total oversikt over katastrofen på grunn av den pågående krisen ved atomkraftverket i området. Summen av rammede tilfluktssteder kan dermed øke.

I Minamisanriku i Miyagi er 31 av de 80 utpekte områdene rammet.

– De fleste av disse 31 stedene er skylt vekk, sier en talsmann.

I Onagawa, som også ligger i Miyagi, ble byens 25 evakueringspunkter plassert minst seks meter over havet etter det store skjelvet i 1960. Likevel ble 12 av disse 25 stedene jevnet med jorden.

– Trodde det var trygt

I byen Otsuchi i Iwate var tempelet Koganji, som ligger en kilometer unna kysten, utpekt som et tilfluktssted. Tempelet overlevde den enorme tsunamien i 1896, og var stedet for en katastrofeøvelse bare én uke før 11.mars-tsunamien.

Jordskjelv

Mange byer er skyllet vekk, og ødeleggelsene er enorme.

Foto: Lee Jin-man / Ap

Denne dagen samlet det seg flere naboer ved tempelet etter at varselet ble sendt ut. Blant dem var presten Ryokan Ogayu og hans kone, som raskt skjønte at folk måtte flykte lenger opp i høyden.

Tempelet ble raskt slukt av bølgene, og bare et fåtall klarte å komme seg vekk, blant dem presten selv.

– Vi trodde det var trygt. Nå er både sønnen og svigerfaren min savnet. Nå bør valget av slike evakueringssteder undersøkes og endres, sier Ogayu.

Hinsides det som var ventet

Men selv om mange mistet livet der øvrigheten mente det var trygt, er det ennå ingen indikasjoner på at noen vil holde myndighetene ansvarlige. Dette fordi omfanget av tsunamien var så hinsides det som var forutsett.

Det som er mer sannsynlig, er en gjennomgang av alle evakueringspunkt som ligger ved kysten. I alt er det satt ut 70.000 slike punkt over hele landet siden 2008.

Jordskjelv i Japan

Japanske militære minnes ofrene fra jordskjelvet 11. mars 2011 med to minutters stillhet 11. april 2011.

Foto: Yasuhiro Takami / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt