Hopp til innhold

10.000 demonstrerte mot korrupsjon i India

Minst 10.000 samlet seg i New Dehlis gater i dag for å støtte den sultestreikende fredsaktivisten Anna Hazare i kampen mot korrupsjon i India.

Video 10.000 i antikorrupsjonsdemonstrasjon i India

NETT-TV: 10.000 i antikorrupsjonsdemonstrasjon i India viste støtte til sultestreikende Anna Hazare.

74 år gamle Anna Hazare ligger på en scene foran folkemengden, og sultestreiker på fjerde dag. Mahatma Gandhi-beundreren sier han vil fortsette sultestreiken helt til den indiske regjeringen innfører strengere lover mot korrupsjon.

I dag møtte mange tusen opp for å demonstrere sammen med Hazare og vise ham støtte i sultestreiken han vil gjennomføre mot regjeringen.

Anna Hazare

Anna Hazare på scenen foran en stor folkemengden.

Foto: RAVEENDRAN / Afp

– Kampen skal fortsette til vi får en sterk lov, sa Hazare til folkemengden, med henvisning til kravet om at indiske politikere må skjerpe korrupsjonsloven.

– Men ennå raser korrupsjonen, plyndringen og terroren videre, fortsatte han.

Hazare slapp ut av fengsel på fredag etter at han tirsdag ble arrestert kun timer før sultestreiken skulle begynne.

Hazare blir sett på som en stor utfordring for myndighetene i landet, etter at han flere ganger har klekket ut korrupsjonsavsløringer. Men den indiske regjeringen signaliserer nå vilje til kompromiss med den sultestreikende korrupsjonsjegeren.

LES: Kjent fredsaktivist arrestert: Skulle faste til han døde

LES: Får stjernestatus for sultestreik

Ikkevold

Kampanjen hans går rett hjem hos millioner av indere som er lei av korrupsjon , og aksjonen er blitt en plage for statsminister Manmohan Singh som på en famlende måte prøver å kjempe mot korrupsjonsskandaler i landet.

Hazare bruker samme virkemidler som legendariske Mahatma Gandhi, mannen som ledet kampen mot det britiske koloniveldet i India. Han går inn for ikkevold, og vil sultestreike for å drive gjennom sine krav om hardere kamp mot korrupsjonen.

Helt konkret krever Hazare og hans tilhengere at det oppnevnes et eget ombud for kampen mot korrupsjon. Og de vil at dette ombudet skal ha fullmakt til å etterforske og eventuelt reise tiltale med folk i alle deler og på alle nivåer i statsapparatet.

Støtteaksjon for Hazare

En aktivist viser sin støtte til Anna Hazare med tape foran munnen og et banner under demonstrasjonen mot korrupsjon i New Dehli.

Foto: RAVEENDRAN / Afp

Lovforslag

Regjeringen i New Delhi har på sin side lansert et lovforslag, der det heter at ombudet bare skal kunne komme med anbefalinger. Hun eller han skal heller ikke kunne behandle saker som angår landets statsminister eller dommerstanden.

Myndighetene i India har gått så langt som til å arrestere Hazare, for å avverge en sultestreik. Men torsdag ble det kjent at han er satt fri og får anledning til å faste i Ramlila Maidan, en park i hovedstaden New Delhi som ofte brukes til politiske markeringer.

Mange av de tusenvis av indere som protesterte i gatene etter at Hazare ble arrestert sist tirsdag, fnyser av påstandene om at hans forslag om nye virkemidler i kampen mot korrupsjonen ikke vil fungere.

Bestikkelser

– Jeg ønsker ikke betale bestikkelser, men jeg er nødt til å gjøre det, hvis jeg vil oppnå noe. Det gjelder enten jeg skal ha nytt pass eller utbetalt pensjonspenger som moren min forgjeves har ventet på å få, sier Sunil Sharma, som er begeistret tilhenger av Hazare.

– Vi skulker skolen og drar til Ramlila Maidan for å vise vår støtte til Anna. Hvis en 74 år gammel mann kan sultestreike, kan vi gjøre det også, sier 21 år gamle

Aasha Verma på vegne av seg selv og sine skolekamerater.

Statsminister Manmohan Singh og hans regjering ser ut til å være overrumplet av Anna Hazares besluttsomhet, skriver nyhetsbyrået DPA. På regjeringshold blir det sagt at Hazares metoder er en trussel mot Indias parlamentariske demokrati.

SISTE NYTT

Siste nytt