Hopp til innhold

Får stjernestatus for sultestreik

I India er en 72 år gammel «Gandhi-elev» villig til å sulte seg ihjel for å få bukt med korrupsjonen i landet. I hjemlandet stemples han som en helt - og en trussel.

Indisk fredsaktivist sultestreiker mot korrupsjon

Den sultestreikende fredsaktivisten Anna Hazare (72) har blitt en superstjerne blant sine landsmenn. Nå frykter myndighetene i landet at en døende Hazare vil få store konsekvenser for regjeringens popularitet.

Foto: Ap

På tirsdag innledet den 72 år gamle indiske fredsaktivisten Anna Hazare en sultestreik mot korrupsjon i New Delhi.

I løpet av ett døgn spredte nyheten seg over hele India om at den respekterte «Mahatma Gandhi-eleven» ville sulte seg til døde om ikke myndighetene vedtar en lov som tar et endelig oppgjør med korrupsjonen i India.

I løpet av 48 timer var det blitt en folkebevegelse. Nå snakkes det om Indias andre frigjøringskamp.

Hverdagskorrupsjon

Det siste tre-kvart året har indiske medier vært fulle av stoff om korrupsjon.

Kynikere mener at dette bare er toppen av isfjellet. De omtalte sakene er bare de som har en ekstra pikant politisk eller personlig touch.

Men hverdagskorrupsjonen, den som rammer vanlige folk, omtales sjelden. At en offentlig funksjonær forlanger penger under bordet for et stempel, et skjema eller en underskrift, er per definisjon ikke en nyhet.

Det er regelen og ikke unntaket i verdens største demokrati. Og folk flest har resignert.

Støttemarkering for Anna Hazare

Fakkeltog mot korrupsjon og støttemarkering for den sultestreikende Anna Hazare i New Delhi onsdag kveld.

Foto: PARIVARTAN SHARMA / Reuters

Jantar Mantar

Det rår en slags festival-stemning i en sidegate til Jantar Mantar, det faste stedet for demonstrasjoner og meningsytringer i den indiske hovedstaden.

På et podium sitter og ligger Anna Hazare. Han drikker litt vann, vinker, hilser, takker.

Sympatisører fra nær og fjern griper mikrofonen. De uttrykker støtte og takknemmelighet. Mange har sluttet seg til. Det er satt opp «party-telt», og anti-korrupsjonsaktivister i hundrevis ligger på madrasser i skyggen og viser sin støtte.

Folk skriver seg på lister, gir penger og roper slagord. De går med jakkemerker og t-skjorter, de bærer bilder av Mahatma Gandhi og de vil gjerne formidle sin frustrasjon og sitt nytente håp til verden.

Fra soldat til superstjerne

Hovedpersonen er en klassisk inder i Gandhi-tradisjonen. Han var soldat og deltok i krigen mot Kina for snart 50 år siden. I en trefning ble alle rundt ham drept, mens han selv kom så godt som uskadd fra angrepet.

Han tolket det som et tegn. Han søkte avskjed fra forsvaret, endret kurs og viet sitt liv til de gode saker. Han har ikke familie, ei heller formue. Ingen bil, ingen leilighet, ingen bankkonto.

Han går i tradisjonelle indiske klær, som sitt forbilde Gandhi, og han kjemper mot urett og for rettferdighet. Han har vært kjent og respektert, men er plutselig blitt en superstjerne som har satt i gang en bevegelse ingen aner hvor vil ende.

Anna Hazare hylles av sine støttespillere

En svak og utmattet Anna Hazare hylles av sine støttespillere.

Foto: Gemunu Amarasinghe / Ap

Bukken passer havresekken

Rent konkret dreier sultestreiken seg om en lovtekst. I mer enn 40 år har forskjellige indiske regjeringer puslet med utkastet til et forslag om en korrupsjonsombudsmann, Lokpal.

Det forslaget som etter alle disse årene snart skal legges frem er - etter kritikernes mening - en skam.

De mener at det er for lite og for sent, og at det er bukken som passer havresekken. Indiske korrupsjonsmotstandere hevder at politikerne ikke kan bidra til å finne en løsning da de er selve problemet.

Jan Lokpal

Inderne ønsker seg en sterk, uavhengig ombudsmann

Inderne forlanger en sterk, uavhengig ombudsmann - en Jan Lokpal.

Foto: Rafiq Maqbool / Ap

De siste måneders mange skandaler har vist at de har rett. De ukorrupte krever derfor en folkets ombudsmann, en Jan Lokpal, med større uavhengighet, videre fullmakter og politimyndighet.

I motsetning til myndighetenes lokpal-forslag, der ombudsmannen kun skal behandle innkomne klager på de folkevalgte, mener Anna Hazare - og hans etter hvert titusenvis av sympatiserende aktivister - at Jan Lokpal skal kunne ta initiativ selv.

I tillegg krever de at ombudsmannen skal kunne forfølge saker der byråkrater og funksjonærer, politikere og rådgivere, embedsmenn og dommere er involvert.

Frykt og forhandlinger

Demonstrasjon mot korrupsjon i India

Indiske demonstranter mener myndighetenes korrupsjonsbekjempelse vitner om at bukken passer havresekken.

Foto: RAVEENDRAN / Afp

De streikende sivilistene vil ha et ord med i laget. De stoler ikke på politikerne og krever at uavhengige folk med integritet og tillit skal få være med å utforme teksten på en lokpal-lov alle indere kan enes om.

Det vil by på konstitusjonelle utfordringer, men korrupsjonen i India har nådd et slikt nivå at det kan være nødvendig å gå helt nye veier for å bekjempe den. Demonstrantene krever skriftlige garantier, det kan ikke myndigheten gå med på av hensyn til presedens og konsekvenser.

Noen har kritisert Anna Hazare for hans valg av metode. I et demokrati kan man påvirke avgjørelser med en stemmeseddel gjennom valg. Kritikerne mener at Anna Hazare burde stilt til valg og påvirket prosessen innenfra.

«Alle» er nå enige om at korrupsjon må bekjempes, men det strides om jus og parlamentarisk praksis.

Grasrot mot privilegier

I løpet av tre dager er maktesløsheen erstattet med energi, engasjement og tro på at alt er mulig.

Rundt Jantar Mantar står et tyve-talls TV-busser med satelitt-antenner på takene. Nyhetskanalene sender direkte og kontinuerlig og har sendinger fra andre indiske byer der det er egne markeringer og støttedemonstrasjoner.

Men det er ikke professorer og statsvitere, rikssynsere og redaktører som intervjues. Jeg har sett hundrevis av skoleelever og studenter uttale seg. Det er arbeidere og akademikere, på hindi og engelsk, unge og gamle, kvinner og menn.

Men ingen politikere. Noen folkevalgte forsøkte å delta i "Sult-mot-smøring" festivalen. De ble bortvist! De har hatt sin sjanse til å si sitt om korrupsjon.

Nå frykter grasrota at de profesjonelle politikerne skal kuppe og korrumpere den nye folkebevelgelsen. Derfor vil de ikke ha noe med dem å gjøre.

Demonstrasjon mot korrupsjon i India

Det er den indiske grasrota som fronter de massive demonstrasjonene mot hverdagskorrupsjonen.

Foto: AJAY VERMA / Reuters

Forhandlinger

Det er ingen tvil om at myndightene - allerede før sultestreiken ble innledet - var klar over hvilken påvirkningskraft en etter hvert svekket og døende Anna Hazare ville ha.

Statsminister Manmohan Singh oppfordret ham til å avblåse sultestreiken allerede før den var i gang. Kongresspartiets alt-muligmann og veteran Kapil Sibal har forsøkt å forhandle med de streikende for å finne en felles plattform.

Sonia Gandhi

Sonia Gandhi er Indias absolutt mektigste politiker. Hun er uroet over hvilken påvirkningskraft Anna Hazare har på opinionen.

Foto: MANAN VATSYAYANA / Afp

Og partileder Sonia Gandhi, Indias ubestridt mektigste politiker, er bekymret og vil møte Anna Hazare. Som hun uttrykte det: «Det finnes ikke to meninger om korrupsjon».

Dette blir tolket som at Kongress-partiets leder kritiserer eget parti for å ha latt «dette» skje, men nå har «Folkebevegelsen mot korrupsjon» fått sitt eget momentum.

Den sultestreikende Anna Hazare har takket Sonia Gandhi for oppmerksomheten og gjort henne oppmerksom på at det haster. Underforstått: Om noen uker vil han dø.

Tryller og twitrer

India har verdens yngste befolkning og verdens eldste ledere. Selv om anti-korrupsjonskatalysatoren er en mann på 72 år er dette en moderne aksjon.

Indere over hele verden twitrer om streiken, de sultestreiker på Facebook og har symbolske støtteaksjoner: De dropper lunsjen!

På Jantar Mantar er det stand-up comedians som latterliggjør korrupte politikere og det er tryllekunstnere som imiterer politikerne: De tryller vekk penger som dukker opp i egne lommer.

Mange går med klassiske båtluer med påskriften "I am Anna Hazare" og det hele er blitt et slags reality-show der Anna Hazare selv har bestemt at han skal ut. Med mindre regjeringen kjenner sin besøkelsestid.

SISTE NYTT

Siste nytt