NRK Meny
Normal

- Uakseptabel russisk maktbruk

NATO må si klart fra om at Russlands maktbruk er uakseptabel, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre foran dagens toppmøte.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre
Foto: Heiko Junge / SCANPIX

I formiddag møtes utenriksministrene i NATO for å drøfte krigen i Georgia, og Gahr Støre sier det er viktig at NATO nå står samlet i en situasjon som er alvorlig og utfordrende for Europa.

Hør: Intervju med Jonas Gahr Støre

- Russland må få klar beskjed

- Det må komme et klart budskap fra NATO om at den maktbruken vi har sett inne på et annet lands territorium er uakseptabel, sier Gahr Støre til NRK.

Samtidig påpeker han at russerne må se nøye på det omdømme de får med denne maktbruken.

- Det at det har gått flere dager hvor det har vært snakk om tilbaketrekning uten at man har sett tilbaketrekning, blir fulgt nøye av Russland naboland og dette må russerne få klar beskjed om, sier Gahr Støre.

USA advarer også Russland

Condoleezza Rice

USAs utenriksminister Condoleezza Rice.

Foto: STOYAN NENOV / REUTERS

USAs utenriksminister Condoleezza Rice gikk i dag ut og advarte Russland mot å drive et farlig spill og viser blant annet til de bombeflyene de har sendt langs norskekysten.

– Vi er fast bestemt på å hindre dem fra å nå sine strategiske mål, sier Rice som tirsdag er på plass under NATOs ekstraordinære utenriksministermøte i Brussel.

Den amerikanske utenriksministeren mener russernes militære intervensjon i Georgia er nok et eksempel på Moskvas økende militære selvsikkerhet.

– Jeg tror alle vil være enige i at det ikke er første gang vi opplever dette problemet, sier Rice.

Ikke tillitvekkende

Hun viser blant annet til at langtrekkende russiske bombefly av typen Tu95 Bear H nå regelmessig er å se utenfor norskekysten og tidligere i år også satte kursen mot Alaska.

– Å sende Bear-fly nær Norge eller Alaska, og å minne folk om at du kan bruke militærmakt mot et lite naboland, er ikke særlig tillitvekkende, sier Rice.

Felles NATO-front

Hun lover felles NATO-front mot Russlands president Sergej Medvedev dersom han ikke holder løftet om å trekke russiske styrker ut av Georgia, i tråd med våpenhvileavtalen som ble forhandlet fram med hjelp fra den franske presidenten Nicolas Sarkozy.

– Frankrike kommer utvilsomt til å kreve en forklaring på hvorfor den russiske presidenten enten ikke kan eller ikke vil holde ord, sier Rice.

– Ingen tilbaketrekning

USA hevdet mandag at det ikke er var noen tegn til russisk tilbaketrekning fra Georgia, mens russiske talsmenn fastholdt at tilbaketrekningen hadde begynt.

Amerikanerne håper å få de øvrige NATO-landene med på å skjerpe tonen overfor russerne, noe flere av dem skal være skeptiske til.

– Inntil Russland har trukket sine styrker ut av Georgia, og respektert det 21. århundrets internasjonale normer, kan vi ikke bare late som om ingenting har skjedd, sier en ledende amerikansk tjenestemann som vil være anonym.

Ifølge NATO-diplomater har USA støtte fra Storbritannia og landene i Øst-Europa, mens land som Tyskland og Frankrike, som har et tett energisamarbeid med Moskva, er mer skeptiske til å skjerpe tonen overfor russerne.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt