– IS-krigere blant flyktninger er en myte

TV2-journalist Mah-Rukh Ali advarer mot IS-soldater i strømmen av flyktninger til Europa. Terrorforsker mener IS kun bruker dette som propaganda.

Magnus Ranstorp og flyktninger

TERRORFORSKER: Magnus Ranstorp ved den svenske Forsvarshøgskolen mener frykten for IS-krigere i flyktningstrømmen til Europa er overdrevet.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Mah-Rukh Ali

GIR UT BOK: TV2-profil og forfatter Mah-Rukh Ali har studert IS ved Universitetet i Oxford og ved feltstudier i Irak.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Etter arbeidet med sin nye bok «Trusselen fra IS» sier TV2-journalisten at hun er blitt mer skremt av trusselen som IS utgjør – ikke bare i Irak og Syria, men også mot Vesten.

– Det er helt åpenbart at IS bruker flyktningstrømmen til å rekruttere og plante soldater i Europa, sier Mah-Rukh Ali til NRK.

Hun har fordypet seg på IS ved Universitetet i Oxford og ved feltstudier i Irak.

– IS har selv sagt de kommer til å bruke flyktningruten gjennom Europa til å sende sin soldater. De har sagt at de allerede har plassert ut 4000 væpnede IS-soldater i Europa som er smuglet gjennom disse rutene, sier Ali.

Hun mener flere land nå tar denne trusselen på alvor.

– I Danmark har dansk etterretning uttrykt bekymring for det. I Tyskland advarer etterretningen mot at IS kommer til å bruke flyktningleire til å rekruttere til IS. Og i Ungarn har de samme bekymring. Vi er nødt til å være realistiske når vi snakker om IS. De tar i bruk utradisjonelle metoder, og alle virkemidler som kan føre til økt rekruttering, sier Ali.

– Ingen tror på det

Terrorforsker Magnus Ranstorp ved den svenske Forsvarshøgskolen mener flyktningfaren er overdrevet.

– Det er en myte at IS utnytter flyktningstrømmen, sier terrorforskere Magnus Ranstorp ved den svenske Forsvarshøgskolen.

– IS sier de allerede har smuglet 4000 soldater inn i Europa?

– Det er ingen som tror på det. Det er en del av deres psykologiske krigføring. De vil skape polarisering, sier Ranstorp.

Ingen tilfeller i Europa

Ali svarer at hun ikke tar noe fra IS som en sannhet, men at hun baserer seg på den trusselen de utgjør. Hun påpeker at IS har stått bak terrorangrep i Paris, Danmark, Tunisia og Kuwait. Hun legger til at Storbritannia sier å ha avverget seks IS-angrep det siste året.

– Ifølge en rapport fra King's College i London har det aldri før rømt så mange fra IS-kontrollerte områder. Dette ble sett på som en god nyhet. Jeg stiller spørsmål om dette faktisk er folk som har klart å rømme eller om det er folk IS planter, sier Ali.

Ranstorp sier han kun kjenner ett terrorangrep utført av en asylsøker – angrepet mot strandhotellet i Sousse i Tunisia. Vedkommende hadde søkt asyl i Italia, før han reiste tilbake til Tunisia. Ingen asylsøker med IS-tilknytning har begått terror i Europa, fastslår Ranstorp.

– Å komme som flyktning gjennom hele Europa er for komplisert. Jeg har snakket med sikkerhetstjenesten om dette. De ser veldig få tilfeller, og det er ikke noen prioritert oppgave hos dem. Men det betyr ikke at de ikke har kontroller, sier Ranstorp til NRK.

IS-krigere er i Norge

At IS har sine krigere i Norge, er de begge sikre på.

– Selvsagt. Men de kommer ikke fra flyktningstrømmen, sier Ranstorp, som mener IS-sympatisørene består av folk som er radikalisert i Norge og av hjemvendte krigere.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger