Hopp til innhold

- Neda ble gravlagt i stillhet

27 år gamle Neda Agha Soltan ble skutt under en demonstrasjon lørdag og er blitt et symbol på iranernes kamp om frihet og demokrati. I dag ble hun gravlagt i stillhet.

Neda

Neda Agha Soltani ble skutt og drept under en demonstrasjon i Teheran lørdag.

Foto: - / AFP

Bildene av kvinnen som ble skutt og drept har gått verden rundt og hun blir hyllet som en martyr i Iran.

Rask og stille begravelse

Prosjektilet som traff henne i hjerteregionen, forårsaket så stor skade at hun døde to minutter senere. Vennen til legen som forsøkte å redde henne, filmet kvinnen med sin mobiltelefon mens hennes ansikt dekkes av blod fra nese og munn.

Videoen av den døende kvinnen ble lagt ut på nett under ett døgn etter hennes død. Den er snappet opp av medier og sett av hundretusener verden over.

Familien skal ha fått liket av den unge kvinnen utlevert på betingelsen av at begravelsen måtte foregå i stillhet.

– Det vi vet om henne er at hun er gravlagt i dag. Familien fikk kroppen under betingelser om at det skulle skje veldig raskt uten at folk skulle få vite om det, sier Amiry-Moghaddam, til Nettavisen .

Frykten for hva drapet kan utløse fikk myndighetene til å forby hennes navn ved sørgeseremonier i moskeene. Til gjengjeld tok demonstrantene navnet hennes med på gaten da de på ny protesterte mot regimets resultater av presidentvalget.

Neda ble gravlagt i dag på den største gravlunden i Teheran Behest Zahra.

Tåregass mot demonstranter

I dag har politiet skutt med tåregass mot tusentalls demonstranter i Teheran sentrum. Reformvennlige demonstranter har i ettermiddag norsk tid samlet seg i sentrum av Teheran.

Les også:

I videoen ser vi kvinnen og hennes musikkforeleser. Opptaket tar opp det som skulle bli 27-åringens siste åndedrag. Det er altså ikke hennes far som er i opptaket slik det ble meldt umiddelbart etter at videoen ble publisert.

Det bekrefter kjæresten hennes Caspian Makan, som er blitt intervjuet av BBC.

Makan forteller at liket ble utlevert av myndighetene først etter en del bestrebelser.

- Vi ble også nektet å holde en religiøs seremoni i forbindelse med begravelsen fordi Baisji og polititet fryktet at det ville trekke oppmerksomhet, sier Makan.

Video nsps_upload_2009_6_21_19_32_46_1637.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

En redigert utgave fra opptaket av Nedas død. Sterke bilder.

SISTE NYTT

Siste nytt