Hopp til innhold

Tåregass mot 1000 demonstranter

Iransk politi skjøt tåregass mot et tusentalls demonstranter i Teheran sentrum.

Video nsps_upload_2009_6_22_19_51_58_43.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Her arresteres to demonstranter i Teheran.

Cirka 1000 reformvennlige demonstranter har i ettermiddag norsk tid samlet seg i sentrum av Teheran.

Det skal ha blitt skutt minst sju runder med tåregass inn i folkemengden, og opp mot 60 personer er arrestert. Det skal være store oppbud av politistyrker og regimetro basiji-milits i området hvor demonstrantene befinner seg.

- Det er masse folk ute, men de er spredt overalt. Politiet og militsen skyter i lufta og bruker tåregass mot folkemengdene. Situasjonen er veldig farlig, men våre modige folk holder ut, lyder en rapport som persisk BBC har fått inn.

Advarer demonstranter

Demonstrasjonen finner sted kort tid etter at revolusjonsgarden har advart demonstrantene om at de vil bruke makt mot dem som forstyrrer freden og ypper seg mot sikkerhetsstyrkene.

Revolusjonsgarden truer med å benytte seg av bestemte og revolusjonerende metoder for å stagge videre uro.

Den tapende presidentkandidaten Mousavi har oppfordret sine tilhengere til å demonstrere i protest mot det omdiskuterte utfallet av presidentvalget 12. juni. Han har samtidig bedt demonstrantene om å holde seg i skinnet og ikke provosere unødig.

- Får ikke bære våpen

Dagens demonstrasjon skal være dedikert til å hedre «Neda» -den unge jenta som ble skutt og drept under en demonstrasjon, og som har blitt et symbol for dem som kjemper mot det sittende regimet.

Minst 19 personer skal være drept i opptøyene etter presidentvalget, melder CNN, som siterer sykehuskilder. Flere hundre er arrestert.

Men Teherans politisjef Azizollah Rajabpour avviser at politiet har noe med drapene å gjøre. Han bedyrer overfor landets halvoffisielle nyhetsbyrå at politiet ikke har tillatelse til å bruke skytevåpen mot folket, og mener at beskyldninger om det motsatte er feilaktige.

SISTE NYTT

Siste nytt