NRK Meny
Normal

- Mulla Omar fikk hjerteinfarkt

En av verdens mest ettersøkte menn, Taliban-lederen mulla Omar, kan være hjerneskadd. Han ble behandlet for hjerteinfarkt på et sykehus i Pakistan, skriver The Washington Post.

Mulla Omar

Dette er det eneste kjente bildet av mulla Omar. Det er uvisst hvor gammelt det er.

Foto: Anonymous / AP

En lege tror at Omar fikk en hjerneskade.

Den ellers usynlige, enøyde lederen for Taliban i Afghanistan dukket opp på et sykehus i Pakistan 7. januar, skriver The Washington Post . Ifølge et privat etterretningsfirma i USA skal mulla Omar ha blitt fraktet til sykehuset ved Karachi av pakistansk etter­retning.

LES OGSÅ: Kouchner: Talibans leder i Pakistan

- Ble trolig hjerneskadd

Han ble operert og behandlet med blodfortynnende midler, ifølge en lege ved sykehuset som av forståelige grunner ikke vil oppgi navnet sitt.

Legen behandlet ikke selv mulla Omar, men så ham under det flere dager lange sykehusoppholdet, og hørte av kolleger hva som hadde skjedd.

- Det ser ut til at det oppsto komplikasjoner etter operasjonen, trolig en mindre blødning i hjernen, sier legen.

Han antar at pasienten fikk en hjerneskade som følge av hjerteproblemene eller operasjonen, og hørte at han hadde fått problemer med å snakke.

Etter noen dager på sykehuset, ble mulla Omar hentet av Pakistans sikkerhetstjeneste ISI igjen, med beskjed om å holde sengen en tid framover.

Protest mot USA-angrep i Pakistan

USAs angrep på Taliban over grensen fra Afghanistan skaper store protester i Pakistan - her protesterer islamister i Chaman.

Foto: Shah Khalid / AP

Kan ødelegge alliansen

Hvis det er riktig at ISI - Inter-Services Intelligence - brakte Omar til sykehuset, kan det bety ny krise for alliansen USA-Pakistan. USA har lenge beskyldt Pakistans etter­retning ISI for dobbeltspill, noe paki­stanerne bestemt har avvist.

LES MER: USA ført bak lyset av Pakistan?

Også denne gangen avviser Pakistan beskyldningene om et nært forhold mellom Omar og ISI.

- Av og til er etterretningstips gale. Historien om mulla Omar hører til den kategorien, sier landets USA-ambassadør Husain Haqqani til The Washington Post.

ISI støttet mulla Omar og Taliban-styret i Afghanistan i årene 1996-2001. Mullaen gikk under jorda da USA og allierte invaderte Afghanistan og kastet ut Taliban i 2001.

Siden har han vært på flukt, og er i tillegg til Osama bin Laden verdens mest ettersøkte mann.

LES MER: Hvem er hvem i Taliban-nettverket

Ettersøkte Taliban-ledere

For fem år siden rykket USA inn en halvsides ettersøkt-annonse av 14 Al Qaida- og Taliban-ledere i en av Pakistans største aviser - med mulla Omar og bin Laden på topp. Siden er blant andre Talibans nestleder tatt.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt