USA ført bak lyset av Pakistan?

Pakistansk etterretning stod bak arrestasjonen av Talibans nummer to, Abdul Ghani Baradar, for å hindre fredsforhandlinger mellom Afghanistan og Taliban.

Karachi, Pakistan

En pakistansk politimann vokter et strøk i Karachi 17. februar, dagen da mulla Baradar blir arrestert.

Foto: ASIF HASSAN / AFP

Det er de oppsiktsvekkende påstandene i en artikkel i The New York Times .

Talibantopp tatt

Krigen i Afghanistan har mange ansikter, og ett av dem ser man nesten aldri, det som skjuler seg i etterretningsverdens smug, irrganger og blindeveier. Men noen ganger dukker det uventet opp, som det gjorde i slutten av januar.

Da begynte rapporter om at Abdul Ghani Baradar var arrestert i den pakistanske storbyen Karachi å sive inn.

Under uklare omstendigheter hadde Pakistan, i samarbeid med amerikansk etteretning, arrestert nestlederen i Taliban, en personlig venn av mulla Omar - opprørsbevegelse sterke leder.

Flere Taliban-ledere

Det var ikke så overraskende at han ble arrestert i Karachi, havnebyen ved Det arabisk hav.

Byen har opp mot 20 millioner innbyggere, og store pashtunske bydeler, befolkningsgruppen som i all hovedsak utgjør Taliban og som lever både på pakistansk og afghansk side av grensen.

Som vanlig svirret ryktene om hvordan Taliban-ledere skjulte seg i slummen blant likesinnede og likeutseende, om hvordan de smuglet våpen inn og penger ut og om hvordan amerikanerne jaktet på dem med høyteknologisk utstyr.

Det overraskende med arrestasjonen var at alle på offisielt hold sa de ikke visste hvem de hadde arrestert.

Nestlederen til USAs for tiden fremste fiende ble plukket opp ved en tilfeldighet, ble det insisterende hevdet.

Fakket av mobilen

Allerede da begynte spekulasjonene om hvem, hva, hvorfor og hvordan, og denne uka fikk de nye bein å gå på.

I artikkelen i The New York Times hevder anonyme pakistansk etterretningskilder at de ledet amerikanerne til mulla Baradar fordi han hadde åpnet en uavhengig forhandlingskanal med den afghanske regjeringen.

I etterkant av arrestasjonen, plukket pakistanerne opp 23 andre Taliban-ledere og forhandlingen stanset.

«Vi beskytter Taliban. De er avhengige av oss. Vi tillater dem ikke å gjøre en avtale med Karazai og inderne», sier en av de anonyme kildene i artikkelen.

Den beskriver også hvordan pakistanerne hadde behov for amerikansk teknologi for å finne Baradar.

Han ble arrestert fire timer etter at han slo på mobiltelefonen sin.

Ført bak lyset?

- Jegsynes det virker veldig sannsynlig at når mulla Baradar ble arrestert i Pakistan, var det for å signalisere tydelig til det internasjonale samfunnet at Pakistan måtte sitte ved et eventuelt afghansk forhandlingsbord, sier Afghanistan-kjenner og direktør ved PRIO, Fredsforskningsinstituttet, Kristian Berg Harpviken.

Harpviken tror ikke på amerikanerne som tilbakeviser påstandene med å si at pakistanerne driver med eventyrfortellinger.

- Jeg vet at dette er versjonen som kommer fra amerikansk etterretning, og det kan det jo være flere grunner til. En grunn kan være det meget ubekvemme at amerikansk etterretning var med på selve arrestasjonen av Baradar, og kanskje v var den parten som ble lurt av pakistanske etterretningsagenter.

- Så jeg holder det som meget sannsynlig at den pakistanske etterretningen visste hva de gjorde og at dette var en viktig brikke for dem i markere at de er forhandlingspart når Afghanistan-konflikten skal dras over i et politisk spor.

- Mye tyder på at amerikaneren ble ført bak lyset, sier Harpviken.

Obama balanserer

Om forholdet mellom Pakistan og USA, sier PRIO-direktøren følgende:

- President Obama har lagt seg på en vanskelig balansegang i forholdet til Pakistan. På den ene siden legger han betydelig press på Pakistan for at landet skal delta i krigen mot terror og konfrontere pakistansk Taliban og afghansk Taliban.

- Samtidig forsøker han å sette opp flest mulig gulrøtter, gi ytterligere bistand, gi politisk støtte i anerkjennelse av at Pakistan har sikkerhetsinteresser knyttet til Pakistan.

- Men når han da ser at Pakistan ser dette som en invitasjon til å gå ett skritt videre og markere så høylytt overfor verdenssamfunnet at vi «skal ha styringen på fredsprosessen i Afghanistan», vil det nok få mange i Washington til å revurdere om man har vært for snill og burde styrke pisken og heller svekke gulrøttene, sier Harpviken.

Holdes gjemt

Mulla Baradar skal i dag oppholde seg i ett av den pakistanske etterretningens komfortable hus. Flere av de andre arresterte Taliban-kommandentene er løslatt for å krige videre.

Forhandlingskanalen som var åpen for et halvt år siden, er stengt.

- Det interessante er at dette også viser, at afghansk Taliban betydelig behov for å operere og diskutere politikk utenfor å være under kontroll av den pakistanske etterretningstjenesten.

- Og det er åpenbart at akkurat i dette tilfellet gikk pakistansk etterretning av med siste stikk, sier Kristian Berg Harpviken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt