Hopp til innhold

- Leter aggressivt etter lekkasjen

Et mannsterkt FBI leter etter lekkasjen av krigsdokumentene fra Afghanistan, opplyser USAs forsvarsminister Robert Gates.

USAs forsvarsminister Robert Gates

USAs forsvarsminister Robert Gates er opprørt etter krigsdokumentskandalen på nettsidene til Wikileaks.

Foto: BAY ISMOYO / Afp

Gates skal ifølge rapportene ha blitt svært opprørt etter at Wikileaks søndag publiserte 92.000 hemmelige dokumenter fra krigen i Afghanistan . I dag holdt han pressekonferanse.

– En risiko for amerikanske soldater

Forsvarsministeren sa lite som ikke allrede er sagt i diskusjonen omkring lekkasjen av dokumentene, men han understreket at dette utgjorde en risiko for amerikanske soldater og for USAs forhold til landene i regionen.

Ifølge Gates er FBI satt inn i etterforskningen, og de «undersøker aggressivt» hvem som hvem som sto bak lekkasjen.

Det er allerede kommet rapporter om at etterforskere fra Pentagon, justisdepartementet og FBI har funnet bevis på PC-en til en tidligere analytiker stasjonert i etterretningskontoret i Bagdad.

22 år gamle Bradley Manning skal ifølge en forsvarskilde Wall Street Journal har snakket med, ha blitt avslørt i å ha lastet ned krigsdokumentene, men det er ikke kjent hvordan han - og hans eventuelle medhjelpere - skal ha gitt dem til Wikileaks.

Ifølge talsmann Robert Gibbs i Det hvite hus er ikke dokumentene «akkurat som offisielle dokumenter fra Pentagon», men det går an å lese dokumentene for å få et levende bilde av hvordan soldatene i Afghanistan opplever krigen på bakken.

– Taktikken blir kjent for våre fiender

De 92.000 dokumentene innholdt ingen ny informasjon og rokket ikke ved USAs strategi i krigen, mener Gates.

– Men konsekvensene for det som skjer på slagmarken på grunn av det som er blitt publisert, er potensielt farlig og kan skade soldatene våre, samt våre allierte og våre afghanske partnere. De kan også skade forholdet vårt til, og USAs omdømme i, regionen.

– Etterretningskilder og -metoder, så vel som miltiær taktikk, teknikk og prosedyrer vil nå bli kjent for våre fiender, sier Gates.

Forsvarsministeren lovet «en grundig og aggressiv etterforskning for å finne ut hvordan denne lekkasjen kunne skje, for å finne personen eller personene som står ansvarlig, og for å bedømme hvor stor skade de publiserte dokumentene kan volde».

SISTE NYTT

Siste nytt