Hopp til innhold

Solgte kebab for 85.000 dagen da Muren falt

BERLIN (NRK.no) Da Berlinmuren falt åpnet det seg en helt ny verden for østtyskerne som strømmet vestover.

Metin Erdal, Berlin

SALGSEKSPLOSJON: Metin Erdal opplevde hvordan østtyskerne kastet seg over alt det nye som fantes på den andre siden av Muren.

Foto: David Vojislav Krekling

Erika og Josh Battern har kommet helt fra USA. De har noen timer før de skal videre, men én turistattraksjon ville de ha med seg; East Side Gallery i Muhlenstrasse i bydelen Friedrichain.

Les også: Tabben som knuste muren

Den lengste gjenværende strekningen av muren ormer seg fra Oberbaumbrükke til Ostbahnhof, noen små kilometer der kunstnere har fått hver sin del av den gamle muren for å lage ett av Europas lengste utendørs gallerier.

Josh og Erika Battern, Berlin

JUBILEUMSTURISTER: Josh og Erika Battern har kommet helt fra USA for å bivåne dagens markering i Berlin.

Foto: David Vojislav Krekling

Det var Josh som bare måtte se muren. Ved siden av står kona Erika og stryker restene av statsgrensen mellom Øst og Vest.

- Jeg har vært her før, men det er spesielt å være her i dag. Dessuten ville jeg vise den til ham.

Hun peker på Josh, stryker én gang til før hun sier.

- Det er spennende å være på et faktisk sted som er så knyttet til vår historie som denne muren er.

Video nsps_upload_2009_11_9_13_9_23_5819.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NRK.no foran den delen av muren som i dag er overtatt av kunstnere.

Vestsiden

Rett over broen Oberbaumbrükke, på Türkiyem Imbiss, står Metin Erdal (60) og lager retten som er funnet opp i denne delen av Kreuzberg, men har fått gjennomslag langt utover bydelens og landets grenser; kebab i brød.


Han har bodd i den delen av bydelen som går under betegnelsen SO 36 i mer enn 30 år. Den gangen var denne delen av Vest-Berlin en bakevje stengt inne av muren på tre siden, og et fristed for punkere, frikere og venstreradikale fra hele Vest-Tyskland som utnyttet at man slapp millitærtjeneste dersom man flyttet til Vest-Berlin.

Bydelen som bare for noen år siden opplevde regulære gatekamper mellom demonstranter og opprørspoliti i forsøket på å nekte McDonalds å etablere seg i bydelen.

Det er også én av to bydeler med høyest andel innbyggere med tyrkisk bakgrunn.
Erdal husker godt den dagen for 20 år siden.

- Oi, oi, oi… Jeg stod og jobbet og så at gaten utenfor her fyltes opp med folk. Det var som en stor slange som slynget seg til Berliner Bank rundt hjørnet der de fikk utbetalt 100 tyske mark. De ante ikke hva döner-kebab var, og hadde aldri smakt cola. De dagene kunne jeg tjene opp mot 20.000 mark per dag. Det er 10.000 euro (rundt 85.000 kroner, journ.anm.), sier Erdal til NRK.no.

Jubileet har han tenkt til å få med seg på imbissen.

- Det blir ikke noe Brandenburger Tor på meg. Butikken må passes, og det er jeg som passe på den, sier Erdal før han smiler igjen, klar til å ta fatt på nok en arbeidsdag.

- Nå er den vakker

Tilbake i Muhlenstrasse går Folke Grünewald langs muren. Han har kommet fra Nurnberg for å se muren på 20-årsdagen.

- Jeg ville se muren. Det er en fin dag i dag, 9. November. Jeg kom fra Nurnberg i dag for å se muren. Det er fryktlig å tenke på at denne tynne muren kunne gjøre så mye vondt, men nå er den fin å se på, sier han lavmeldt.

Berlinmuren som dominobrikker

DOMINO: En ny mur skal falle som dominobrikker når festen begynner i kveld.

Foto: Hans Erik Weiby

Faller som dominobrikker


Den store feiringen kommer imidlertid ikke til å skje på Muhlenstrasse eller i Kreuzberg.

Den store feiringen skal foregå under Brandenburger Tor.

Der kommer blant annet forbundskansler Angela Merkel, USAs utenriksminister Hillary Clinton og Storbritannias statsminister Gordon Brown.

Ett av hovedelementene i feiringen er en kjempelang domino-mur som skal falle fra hver sin side til dominobrikkene møtes foran Brandenburger Tor.

Feiringen vises direkte på nrk.no.

SISTE NYTT

Siste nytt