Viktig fredshindring ryddet av veien

Israel har droppet kravet om at blokaden av Gazastripen først heves når den israelske soldaten Gilad Shalit er satt fri, sier en talsmann fra Hamas.

israelsk demonstrasjon for Shalit

Israelere demonstrerer til støtte for Shalit, soldaten som ble tatt til fange på Gazastripen av flere militante grupper i juni 2006.

Foto: DAVID BUIMOVITCH / AFP

Talsmannen Ayman Taha kom med opplysningen til egyptisk fjernsyn i kveld.

Hvis det medfører riktighet at Israel har droppet dette kravet, vil Egypts muligheter til å finne en løsning begge de stridende partene kan godta, øke betraktelig. I løpet av de siste dagene har forhandlingene om en våpenhvileavtale blitt stadig vanskeligere.

To store hindringer

Israels press mot Hamas for å frigi den arresterte soldaten som har vært fange i Gazastripen siden 2006, og Egypts forsøk på å forene de rivaliserende palestinske gruppene er bare to av hindringene - men trolig de to vanskeligste.

President Abbas og Fatah-bevegelsen ønsker ikke nok en koalisjons-regjering mellom Fatah og Hamas. Men de åpner for enkelte ministere med Hamas-medlemskap i en eventuell samlingsregjering for begge de palestinske områdene.

Fortsatt går det rykter om at israelerne planlegger å gjøre en avtale om å utveksle mange Hamas-fanger i israelske fengsler mot Gilad Shalit. Det kan gi Israels utenriksminister Tzipi Livni og forsvarsminister Ehud Barak en stor fordel under det kommende valget.

Det er under en uke til det er valg i Israel.

SISTE NYTT

Siste nytt