NRK Meny
Normal

- Hvert eneste hus er rast sammen

Stemningen i den chilenske byen Constitucion, som lå rett ved episenteret til lørdagens jordskjelv, er uhyggelig, forteller NRKs Arnt Stefansen.

Innbyggere og soldater i Constitucion, Chile

Overlevende etter jordskjelvet i Constitucion går samlet for å skaffe seg hjelp.

Foto: Enrique Marcarian / Scanpix/Reuters

På telefon fra den lille byen ved Chiles Stillehavs-kyst, forteller Stefansen at folk går rundt med munnbind i frykt for epidemier etter at hus og veier nå er lagt i ruiner.

Vandrer rundt med eiendelene sine

Over 300 personer døde i Constitucion, en liten by dem 70.000 innbyggere, da jordskjelvet rammet natt til lørdag . I dag er de offisielle tallene på døde i hele Chile nådd 795 etter skjelvet, opplyser president Michelle Bachelet. Det regnes med at antallet døde vil stige.

Arnt Stefansen

NRKs Arnt Stefansen er i Constitucion i Chile.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

– Jeg ser veldig godt på ødeleggelsene at byen lå nær jordskjelvets episenter. Her er det hele, lange gater der hvert eneste hus er rast sammen. Det er nesten ufremkommelig med bil, forteller Stefansen.

– Flere av hovedgatene er forvandlet til en slags tragisk gågate der folk vandrer rundt med små bylter der de har eiendelene sine. Stadig er det folk som går rundt med munnbind på grunn av frykt for epidemier.

  • Stefansen opplevde selv et av etterskjelvene da han satt i åttende etasje i et hotell i Santiago: - Hele bygget svaiet

– En total katastrofestemning

– Det er en total katastrofestemning her. Folk vandrer gatelangs fordi de ikke tør være inne i husene sine. Det har vært en del etterskjelv de siste dagene, forteller Stefansen.

Det er rapportert mye plyndring i de jordskjelvrammede byene i Chile de siste dagene. Vanlige folk er redde for å gå tomme for nødvendige varer som mat og vann, mens andre ser sitt snitt til å skaffe seg varer.

Nå er så mange som 14.000 soldater beordret ut i de hardest rammede byene, for å holde orden.

– Soldater kjører hele tiden rundt for å hindre plyndring, forteller Stefansen fra Constitucion.

Video: Prøver å få slutt på plyndring i Chile

Video nsps_upload_2010_3_2_20_37_16_2729.jpg

Klikk på bildet for å se video på Chile.

Fortvilte håp om en form for hjelp

Hele boligstrøk er lagt fullstendig i ruiner, og nødhjelpen har ennå ikke kommet frem til alle som trenger hjelp.

Chile ba nylig det internasjonale samfunnet om hjelp, etter først å ha avslått tilbud fordi de ønsket å få oversikt over hva de trengte for å hjelpe fleste mulig. Men det tar tid å få hjelpen ut.

– Foreløpig vandrer folk rundt meg over alt. De forsøker å finne et eller annet sted der de kan få hjelp med de aller mest elementære tingene, som vann, mat og medisinsk hjelp, forteller Stefansen.

– Det er lange køer enkelte steder. Ved offentlige bygninger stiller folk seg opp med et fortvilet håp om å få en form for hjelp. Men de aner ikke om det finnes noen hjelp innenfor dørene, rapporterer NRKs utenriksarbeider.

Innbyggere i Constitucion, Chile

Innbyggere i Constitucion beskytter seg mot sykdommer etter at jordskjelvet har ødelagt hus og veier.

Foto: Martin Bernetti / Scanpix/AFP

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt