Hopp til innhold

- Santiago preges av frykt

- Det å sitte i åttende etasje når hele bygget svaier; det man tenker er «hvor langt ned faller jeg», forteller NRKs reporter Arnt Stefansen som opplevde etterskjelvet i Chile i dag morges.

Telt i gate i Santiago, Chile etter jordskjelvet

Beboere i hovedstaden søker ut på gaten.

Foto: Carlos Espinoza / Scanpix/AP

Arnt Stefansen
Foto: NRK

NRKs reporter Arnt Stefansen befinner seg i Chiles hovedstad Santiago.

- Situasjonen her kan ikke sammenlignes med hvordan det er lenger sør, hvor jordskjelvets episenter var. Bygninger og andre ting har fått sprekkskader og noe har ramlet sammen, men utifra det jeg har rukket å se er hovedstaden ganske hel, sier Stefansen på telefon fra Santiago.

- Men skjelvet har satt deler av infrastrukturen ut av spill. Heiser virker ikke, strømmen kommer og går, Internett er nede, telefonlinjer er oppe og nede i perioder, sier han.

Det internasjonale hotellet hvor NRK er stasjonert i bydelen Providencia, har latt chilenere som er rammet av skjelvet få overnatte på hotellets eiendom. Bydelen er preget av mange høyhus.

- Hele lobbyen var i natt full av mennesker. Både av chilenere som ikke kunne vende tilbake til sine hjem og utlendinger som ikke kommer seg ut av Chile, forteller Stefansen.

Andre har funnet frem turutstyret og satt opp telt på gaten.

Nytt skjelv rammet

Alle er engstelige for om det kommer kraftige etterskjelv, som kan forårsake ytterligere skader.

NRKs reporter befant seg i hotellets åttende etasje da et nytt skjelv målt til 1,2 på momentmagnitude-skalaen (som har erstattet Richters scala) rammet tidlig i morgentimene norsk tid.

- Det var enkelt sagt en ubehagelig opplevelse, så man kan bare tenke seg hvordan det føltes da det store skjelvet rammet. Hele bygget svaiet, og det kjentes ut som føttene stod i kvikksand.

- Selv om bygninger i Chile er bygget for å tåle skjelv, kommer uansett frykten når alt gynger, og man lurer egentlig bare hvor langt ned man kommer til å falle, sier Stefansen.

Flyplassen stengt

Den internasjonale flyplassen i Santiago er stengt, og personer som skal til eller fra Chile fra utlandet må i store deler av landet via Argentina eller Peru.

- Den største veien inn og ut av Chile er nå gjennom Ruta Nacional 7 som går fra Santiago til Buenos Aires gjennom Andesfjellene.

- Ved grensepasseringen ved den argentinske byen Mendoza, hvor man normalt går rett igjennom, er det nå 2-3 timers ventetid i begge retninger, av chilenere som skal hjem og utlendinger og andre som forsøker å komme seg ut, forteller Stefansen.

Jordskjelvet dominerer naturligvis chilensk media.

- Oppslagene handler om plyndringene i rammede byer som Concepción, av redningsarbeidene og tallet på omkomne som stiger jevnt. Det vises reportasjer om ødelagte bygninger, rammede mennesker, om soldatene som settes inn.

- I tillegg diskuteres i hvilken grad man har klart å redde seg unna det verste, om bygninger kunne vært gjort enda mer solide og om katastrofeberedskapen - som vel er den beste i hele Latin-Amerika - har fungert, forteller Stefansen.

SISTE NYTT

Siste nytt